Obchodní řetězec Aldi postaví 1 500 nabíjecích stanic elektromobilů u svých prodejen

  
Nikola Stránská
7. 9. 2020 ▪ 09:33

1 500 nabíjecích stanic pro elektromobily postaví německý diskontní řetězec Aldi u svých obchodních jednotek. Měl by tím zajistit možnost nabíjení elektromobilů u více než 75 procent svých prodejen.

Nabíječky elektromobilů diskontního řetězce Aldi
Nabíječky elektromobilů diskontního řetězce Aldi
Foto: ALDI SÜD

Obchodní řetězce si stále častěji uvědomují, že s rozmachem elektromobility roste i skupina zákazníků, kteří mohou vybírat obchod pro své nákupy i podle toho, zda si během nakupování budou moci dobít baterie svého elektromobilu.

I z tohoto důvodu chystá řetězec maloobchodních diskontních prodejen Aldi, který je známým konkurentem u nás více populárních prodejen Lidl stavbu 1 500 nabíjecích stanic elektromobilů u svých prodejen.

Každý rok by mělo přibýt 300 nových nabíječek

Nové nabíječky by měly být dostupné na parkovištích obchodů a díky současnému plánu by měly pokrýt až 75 procent všech prodejen řetězce u našich německých sousedů. Každá ze 75 procent prodejen by tedy měla získat alespoň jeden nabíjecí bod. Množství nabíjecích stanic na daných pobočkách pak samozřejmě bude záviset na množství zákazníků, kteří prodejnu navštěvují a jejím umístění.


do konce letošního roku má podle plánu dostat 200 prodejen novou nabíjecí stanici, následně by jich mělo každý rok postupně přibývat u dalších prodejen ročně asi 300. Do roku 2025 by tak měly být nainstalovány všechny nabíječky, které jsou v představeném plá­nu.


Primární místa pro stavbu nabíječek jsou samozřejmě u prodejen, které mají vyšší vytíženost a jsou ve větších městech či v okolí dálničních tahů tak, aby byly snadno přístupné co největší mase zákazníků. Podle Aldi Süd by pak v menších pobočkách mohly být instalovány levnější nabíječky, které nepodporují rychlonabíjení. Ty rychlejší u velkých prodejen by pak mohly poskytnout nabíjecí výkon až do 150 kW.

Elektřina bude pouze z obnovitelných zdrojů i díky solárním panelům na prodejnách

Aby řetězec splnil i své zelené plány, bude nabíjení prováděno výhradně zelenou elektřinou, tedy tou z obnovitelných zdrojů energie jako jsou solární, větrné či vodní elektrárny.


K nabíjení elektromobilů by Aldi mohl využít i energii z fotovoltaických systémů. Ty měl už v roce 2017 k dispozici na střechách více než 1 250 svých obchodů a pokrýval tak přibližně 15 procent své spotřeby elektrické energie.

V tuzemsku staví nabíječky ČEZ společně s obchody i fastfoody

Tuzemská síť nabíjecích stanic je každoročně rozšiřována o desítky až stovky nabíjecích stanic, jež jsou stále častěji instalovány právě na parkovištích obchodních domů či u řetězců rychlého občerstvení.


Právě nabíjecí stanice u restaurací rychlého občerstvení staví energetický gigant ČEZ společně s provozovatelem těchto restaurací – McDonald's. Ty jsou v plánu v první řadě u dálničních tahů a mají k dispozici rychlonabíjecí technologii. Zákazníci právě díky technologii rychlonabíjení mohou doplnit značnou část kapacity baterií svého elektromobilu během návštěvy restaurace.


Společnost ČEZ, která je většinově vlastněná Ministerstvem financí ČR a potažmo tedy Českou republikou patří v tuzemsku mezi největší provozovatele nabíjecích stanic pro elektromobily. Její síť má v současnosti k dispozici více jak 200 nabíjecích stanic.




Zdroj: Aldi Süd