EnergoZrouti.cz

Nejšpinavější uhelná elektrárna v Česku zatím nedostane výjimku pro vypouštění rtuti

  
Martin Bárta
27. 4. 2021 ▪ 11:43

Ekologové podali odvolání proti výjimce na vypouštění rtuti jednou z nejšpinavějších uhelných elektráren na našem území. Věc tak dostane na stůl Ministerstvo životního prostředí, které už dříve podobnou výjimku zrušilo.

Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady

Největší zdroj emisí oxidu uhličitého a také nejšpinavější uhelná elektrárna v tuzemsku, tak Počerady často označují ekologické organizace a aktivisté. Právě této elektrárně bylo ale v nedávné době schváleno překročení evropského limitu rtuti, která škodí lidskému zdraví. Nyní se ale ekologické organizace a jedna obec proti rozhodnutí odvolaly.

Odvolání odloží začátek platnosti výjimky

Právě Hnutí DUHA a pobočka Greenpeace pro Českou republiku povolení k překračování limitů pro elektrárnu Počerady ze skupiny Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače dlouhodobě kritizují. Organizace tak proti rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje podaly v rámci zákonné lhůty odvolání.

Mimo organizací se ale odvolala i obec Volevčice na jejímž katastrálním území se uhelná elektrárna Počerady nachází. Odvolání organizací a obce má tak nyní odkladný účinek na povolení překračování limitů. Výjimka tak nebude platit dokud o ní nerozhodne Ministerstvo životního prostředí.

„Pana Tykače asi nepřekvapí, že krajským úřadem udělená výjimka na masivní znečišťování rtutí zatím nezačne platit. Odvolali jsme se, jak jsme deklarovali, dodržování zákonů a ochrana zdraví totiž stojí nad komerčním zájmem. Absenci respektu k lidem pak vlastník Počerad potvrzuje reklamní kampaní, kterou vytváří mylný dojem, že elektrárnu modernizuje. Fakticky jde o údržbu. Snaha získat rozsáhlou výjimku místo instalace filtrů jej usvědčuje. Jediné ekologické řešení je uhelné bloky v Počeradech definitivně odstavit.“ řekl Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA

Právě na Ministerstvu životního prostředí tak nyní bude záležet zda dojde k udělení výjimky a elektrárna tak bude moci i bez velkých investic nadále spalovat uhlí a limity překračovat. Pokud by ovšem ministerstvo výjimku zrušilo, byla by celá věc vrácena zpět na krajský úřad, který by musel zahájit celé řízení od začátku.

Ministerstvo už dříve výjimku zrušilo elektrárně Chvaletice

Podobným procesem už také dvakrát prošla elektrárna Chvaletice, které Ministerstvo životního prostředí výjimku už dvakrát zrušilo. Počeradům se ale krátí čas do kterého mohou povolení získat. Do srpna letošního roku totiž musí mít všechny uhelné elektrárny buď výjimku na překračování limitů, plnit tyto limity nebo ukončit provoz.

Vlastníkům elektráren se ale do nových technologií, které by dokázaly udržet emise v normách nechce investovat. V blízké době by totiž mělo dojít ke stanovení termínu do kdy Česká republika ukončí spalování uhlí a investice by se tak provozovatelům nemusela vrátit. V současné době je takzvanou Uhelnou komisí doporučeno toto ukončení na rok 2038, proti tomu jsou ale ekologové i někteří ministři.

Pokud by došlo k udělení výjimky elektrárně, bude to podle ekologů mít nebezpečný vliv na zdraví lidí a životní prostředí. Až do poloviny roku 2025 by v případě schválení mohla elektrárna vypouštět čtyřikrát více rtuti než stanovuje limit.




Štítky: Uhlí Elektrárna Energetika
Zdroj: Hnutí DUHA