EnergoZrouti.cz

Nechcete vyměnit plynový kotel za tepelné čerpadlo? Pak zaplatíte speciální daň, navrhuje šéfka energetické firmy

  
Tomáš Jelínek
24. 10. 2023 ▪ 15:05

Nechcete vyměnit plynový kotel za tepelné čerpadlo? Pak plaťte speciální daň, navrhuje šéfka britské energetické firmy. Omezení nákupu nových plynových kotlů ale plánuje do roku 2035 i současná vláda země.

Může být daň za plynový kotel motivací ke změně?
Může být daň za plynový kotel motivací ke změně?
Foto: Unsplash+

Možnosti, jak podpořit rychlejší přechod na obnovitelné zdroje a tím snížit produkované emise oxidu uhličitého hledají vědci, politici i firmy po celém světě. V současnosti tak mnoho zemí, Českou republiku nevyjímaje, poskytuje podporu v rámci dotačních programů, které mají rozšiřování bezemisních způsobů vytápění zajistit. Podle šéfky americké energetické společnosti je ale změna pomalá a měla by tak přijít jiná opatření, která by domácnosti donutila ke změně.

Spojené království už v minulých letech představilo svou snahu o snížení emisí skleníkových plynů, které vznikají při vytápění obytných prostor. Ta má zahrnovat rozsáhlý přechod na tepelná čerpadla, která by měla být ekologickou náhradou za plynové kotle či kotle na tuhá paliva.

Už před několika měsíci se ale ukázalo, že přes rozsáhlou dotační podporu není o tepelná čerpadla tak velký zájem, jaký by byl nutný pro splnění nastavených cílů. Do roku 2028 by totiž ve Spojeném království podle plánů mělo být instalováno každoročně asi 600 tisíc tepelných čerpadel, což je v současnosti stále nedosažitelné čís­lo.

Pro představu bylo v roce 2021 nainstalováno zhruba 1,48 tepelných čerpadel na 1 000 domácností. Aby byl splněn cíl, který by podpořil snížení emisí skleníkových plynů, bylo by nutné ročně zajistit asi 15,3 instalací tepelných čerpadel na 1 000 domácností.

Plán, který se nyní nedaří naplňovat a pro příští roky zatím nelze optimisticky očekávat výrazné zlepšení by podle šéfky jedné z významných energetických společností ve Spojeném království mohla vylepšit nová daň.

Ta by podle Emmy Fletcherové ze společnosti Octopus Energy měla být pro všechny, kteří odmítají vyřadit své plynové kotle a nahradit je tepelnými čerpadly.

Postup, který by podle Fletcherové využil přístup „cukr a bič“ by mohl domácnosti stát až 5 liber měsíčně (asi 142 korun), týkal by se ale pouze domácností, které se pohybují ve vyšším daňovém pásmu. Právě tyto domácnosti by totiž neměly mít problém s nahrazením plynového kotle tepelným čerpadlem a tak by v jejich případě šlo daň za to, že „nic neudělaly pro změnu“.

Myšlenka šéfky Octopus Energy by ale měla platit taktéž jen v oblastech, které už vyhlásily takzvaný stav klimatické nouze. Tím místní vlády prohlašují, že klimatická krize existuje a dosavadní přijatá opatření nejsou dostatečná k jejímu vyřešení.

Ačkoliv se myšlenka v současné podobě zdá velmi nereálná, je možné že v příštích letech bude na podobný způsob zdanění pohlížet stále více politických uskupení jako na možné řešení pomalého energetického přechodu.

Mimo podobné myšlenky by ale ve Spojeném království mělo dojít ke změnám na centrální úrovni. Podle místní vlády by totiž už po roce 2035 měl být omezen nákup nových plynových kotlů v případech, kdy se ty staré porouchají. To by mělo podpořit i cíl Spojeného království na nulové emise oxidu uhličitého po roce 2050.




Štítky: Plyn Plynový kotel Tepelné čerpadlo Fosilní paliva Velká Británie