Má se myčka otevírat hned po domytí, nebo až po vychladnutí? Odpověď překvapí i zkušené hospodyňky
Zdánlivě automatický úkon v domácnosti, jehož provedení ale může ovlivnit výsledek mytí nádobí, spotřebu energie nebo třeba i životnost myčky. Otevíráte dvířka tohoto spotřebiče ihned, jak skončí mycí cyklus, nebo čekáte?
Většina z nás dvířka myčky otevře, jakmile spotřebič dokončí svou práci. Je to intuitivní a zdá se to i logické: Horké nádobí, vlhké stěny a hromada páry, která se potřebuje dostat ven. Zdravý rozum velí, že vše musí s pomocí venkovního vzduchu vychladnout, než se nádobí následně bude uklízet na své místo. Je to ale opravdu správně? Nebo existují případy, kdy je lepší otevření myčky odložit?
Horká voda není nepřítel
I když jste si tyto otázky možná nikdy předtím nepoložili, odpověď vás možná překvapí. Podle odborníků se totiž vždy vyplatí s otevřením myčky běžící na běžné mycí programy počkat. Ačkoliv si spoustu lidí myslí, že okamžitým otevřením dvířek urychlí schnutí obsahu uvnitř, opak je pravdou.
Po skončení mycího cyklu se uvnitř myčky nachází horká voda. Pokud dvířka otevřete příliš brzy, okamžitě se ven vyvalí horká pára a dojde k odpařování vody, která na nádobí může zanechat nevzhledné stopy nebo dokonce způsobit, že zůstane vlhké.
Horká pára, která se z myčky prudce dere ven, může zároveň poškodit kuchyňskou linku nebo skříňky v okolí myčky, zvlášť když na ně působí dlouhodobě a opakovaně.
Pootevření myčky někdy pomáhá
Pokud se ale otevření dvířek načasuje správně, za určitých podmínek může mít i své výhody, a to nejen pro účely efektivního sušení nádobí, ale také kvůli úspoře elektřiny. Dobrou zprávou je, že není potřeba nic složitě hlídat. Některé moderní myčky s funkcí označovanou jako AirDry, NaturalDry nebo AutoAir tuto povinnost berou za vlastní a v rámci ECO programů pak automaticky pootevřou dvířka dokonce ještě před skončením samotného cyklu. Nádobí se tak suší díky vzduchu vpuštěnému dovnitř.
Proč je to za těchto podmínek bezpečné? Teplota vody uvnitř myčky totiž zároveň klesá jen na 35 °C a využívá se k pouhému doleštění. To vše snižuje spotřebu energie a zaručuje suché nádobí ihned po skončení zvoleného cyklu.
Většinou se čekání vyplatí
Pokud touto funkcí váš spotřebič neoplývá, je lepší s otevíráním dvířek od myčky po skončení programu vždy počkat zhruba 15 až 30 minut. Horký vzduch, který se tvoří uvnitř, totiž paradoxně pomáhá nádobí vysušit lépe. Když ho pak vyndáte, bude zcela suché a na dotyk příjemné, takže ho budete moct bez obav rovnou uklidit. Zároveň ochráníte svou kuchyň před zbytečným opotřebováním hrozícím při pravidelném vypouštění horké páry.
Odložené otevírání dvířek slouží také k ochraně choulostivého nádobí, které by mohl náhlý teplotní šok poškodit. Například u skleniček z tenkého skla může vlivem rychlého zchlazení dojít k popraskání nebo rovnou k jejich rozbití. Pokud počkáte, až uvnitř myčky teplota klesne, tomuto riziku se snadno vyhnete.
V neposlední řadě můžete čekat také prodlouženou životnost. Pravidelné otevírání dvířek ihned po dokončení cyklu totiž může ovlivnit těsnicí a chladicí prvky myčky. Pokud dojde k ochlazení jejího vnitřku postupně, vliv na těsnění a další vnitřní díly je mírnější.
A co když potřebujete myčku otevřít hned, protože si nemůžete dovolit čekat na čisté nádobí? V tom případě s otevřením dvířek vysuňte alespoň i celý horní koš, aby mohla horká pára unikat do prostoru a nezpůsobovala opakované navlhnutí nádobí.
Mezi cykly, kdy myčku nepoužíváte, je pak nejlepší nechávat dvířka vždy mírně pootevřená, což zabrání hromadění vlhkosti, množení bakterií i vzniku plísní.

























































