EnergoZrouti.cz

Nabíjíte příliš dlouho? Tak si připlaťte. Tesla začíná na nabíječkách elektromobilů zavádět nový poplatek

  
Nikola Stránská
22. 11. 2023 ▪ 09:45

Americká Tesla zavádí na svých nabíjecích stanicích nový poplatek. Měl by prodražit nabíjení řidičům, kteří chtějí dobít baterii „do plna“.

Vytěžování nabíječky po dlouhou dobu by mohlo už brzy vyjít draho
Vytěžování nabíječky po dlouhou dobu by mohlo už brzy vyjít draho
Foto: Unsplash

Rychle přibývající počet nových elektromobilů na silnicích s sebou nese i nový problém, a to nedostatečný počet nabíjecích stanic u velmi frekventovaných silničních tahů a na místech, které jsou často cílem cest. Je tak jasné, že postupně bude muset přibývat i nových regulací, které omezí řidiče, kteří na nabíječce nechají své auto i několik hodin bez toho, aniž by u něj byli přítomni.

Vozidla, která stáním na nabíječkách omezují další řidiče v nabíjení se totiž stávají stále větším problémem mnoha frekventovaných nabíjecích stanic. Už brzy by se ale parkování na nabíječkách i při nabíjení mohlo řidičům elektromobilů výrazně prodražit.

Novinka, kterou americká automobilka Tesla začíná zavádět na nabíjecích stanicích Supercharger v USA jistě mnoho řidičů nepotěší. Pro ty ostatní ale bude možností, jak bez dlouhého čekání na uvolnění nabíjecí stanice nabít i svůj vůz.

Už v současnosti řidiči běžně platí poplatek za to, že u nabíječky nechají své vozidlo stát i po tom, co dojde k jeho nabití na 100 % baterie. Nově by ale u vybraných stanic, tedy primárně těch, jež jsou velmi frekventované začnou řidiči platit i poplatek za každou minutu, kdy vozidlo na nabíječce dosáhlo určitého stavu nabití.

V případě, kdy řidič bude vozidlo nabíjet i potom, co jeho baterie překročí nabití na 90 % kapacity, měl by být automaticky účtován poplatek za přetěžování stanice. V současnosti zaváděný poplatek v USA činí 1 dolar (asi 22,5 Kč) za každou minutu, kdy se vozidlo dále nabíjí po dosažení kapacity akumulátoru nad 90 %.

Mnoho řidičů, kteří například před dlouhou cestou nabíjejí své vozidlo na 100 % kapacity baterie pro delší dojezd bez nabíjení novinka určitě nepotěší. Velká většina řidičů ale na nabíjecích stanicích tráví pouze kratší časy kolem 15 – 30 minut a tak pro ně novinka bude spíše vítanou změnou díky tomu, že výrazně rychleji najdou volnou nabíjecí stanici.

Jisté je, že v mnoha případech se budou v následujících letech podobná opatření nastavovat i na nabíječkách dalších firem. Současná síť nabíjecích stanic se totiž i přes vcelku rychlé rozšiřování v některých zemích nedokáže přiblížit rychlosti jakou na silnicích přibývají nová elektrická vozidla.




Štítky: Elektromobily Tesla Nabíjení Elektromobilita Auto Doprava Nabíječky
Zdroj: novinky v aktualizaci pro vozidla Tesla (2023.38)