Migrační vlna by mohla podle vědců do konce století ještě rychle zesílit

  
Tomáš Jelínek
13. 1. 2021 ▪ 08:17

Ozbrojené konflikty a migrační vlna by mohla do konce století ještě rychleji zesílit podle předpovědí vědců z Michiganské státní univerzity. Důvodem prohlubování této krize jsou extrémní sucha v některých oblastech Země.

Dětští uprchlíci
Dětští uprchlíci
Foto: David Mark / Pixabay

Nedostatek potravin a vody v důsledku stále se stále se zvětšujícího sucha přinutí ještě do konce 21. století obrovské množství lidí k migraci na území, kde tyto problémy v takové míře nebudou. Mohlo by také dojít k množství ozbrojených konfliktů lidí i zemí právě kvůli vodě.

Populace trpící extrémním suchem se do konce století znásobí

Podle vědeckého týmu Michiganské státní univerzity (MSU) ve Spojených státech amerických, který se otázkou stále sílícího sucha z důvodu změny klimatu hlavně v oblastech jižní polokoule zabývá se do konce 21. století zdvojnásobí počet lidí, kteří jsou přímo ohroženi extrémními suchy.

Podle Yadu Pokhrela, který je na Michiganské univerzitě docentem civilního a enviromentálního inženýrství by se populace planety, která je přímo ohrožená suchem mohla z 3 % v letech 1976 – 2005 do konce století zvýšit na 7 – 8 % a to podle výzkumu vedeného právě Pokhrelem.

Právě rozšiřující se populace ohrožených obyvatel bude velkou masou lidí, kteří před následnými ozbrojenými konflikty ale přímo i kvůli nedostatku základních životních potřeb tedy vody a následně i potravin bude migrovat do vhodnějších krajů.

Nejen Evropa by se měla obávat silnější migrační vlny

Studie vědců v čele s Pokhrelem je první, která studuje vliv změny klimatu na globální skladování suchozemské vody tedy vody akumulované ve sněhu, ledu, řekách, jezerech, mokřadech, půdě ale i v podzemních vodách. Podle toho tým také modeloval dostupnost vody v oblastech i sucho.

Právě zjištění vědeckého týmu tak ukazují na potřeby urychleného zmírňování změny klimatu, které jinak bude mít stále větší dopady na velkou část planety a prohloubení přírodních krizí, které dnes vidíme již každým dnem.

A právě socio-ekonomické důsledky nedostatku vody by mohly být katastrofou největší. Následující migrační vlny by pak prohloubili jiné problémy v dalších státech světa. Stačí vzpomenout na sílu stále probíhající migrační vlny do Evropy a je jisté, že to nebude pro žádný stát příjemné.




Štítky: Migrace Sucho Evropa
Zdroj: MSU