EnergoZrouti.cz

Jako slunečnice. V Pardubickém kraji vzniká fotovoltaická elektrárna, která se otáčí za sluncem

     
Lenka Nováková
18. 7. 2024 ▪ 09:20

Rozloha jako sedm fotbalových hřišť a část panelů, která se automaticky otáčí za sluncem. Přesně taková fotovoltaická elektrárna právě vzniká v Sudslavě v Pardubickém kraji

Fotovoltaika jako slunečnice, která se otáčí za sluncem vzniká v Pardubickém kraji
Fotovoltaika jako slunečnice, která se otáčí za sluncem vzniká v Pardubickém kraji
Foto: Greenbuddies

Instalovaný výkon 5,3 MWp a rozloha jako sedm fotbalových hřišť – to jsou přednosti nově vznikající fotovoltaické elektrárny v obci Sudslava. Mimo standardních fotovoltaických panelů bude část panelů fungovat i „jako slunečnice“, otáčející se za sluncem.

Nová elektrárna by po svém dokončení měla být největší elektrárnou s otočnými panely, která v tuzemsku za posledních patnáct let vznikla. Celkem se bude každý den za sluncem otáčet asi čtvrtina z více než osmi tisíc panelů které budou na místě instalovány.

Jejich otáčení regulují takzvané trackery, které sledují polohu slunce a ovládají motory, jež panely automaticky otáčejí. Výhoda automatického otáčení je zřejmá – zvýší se výrobní kapacita elektrárny. Podle zprávy dodavatele fotovoltaiky, společnosti Greenbuddies, by mohla být výroba otočných panelů až o třicet procent vyšší ve srovnání se stacionárními fotovoltaickými panely.

V Česku by v následujících letech mohlo otevírat stále více velkých fotovoltaických instalací. Boom přichází po rozmachu fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů. Důvod je jednoduchý – legislativa. Získat povolení pro rozsáhlé pozemní instalace je v tuzemsku stále náročné, a proto se nyní realizují projekty, jejichž příprava začala před dvěma lety.

Urychlení by měla přinést i novela energetického zákona (LEX OZE I), která je platná od konce ledna minulého roku. Díky ní už není nutné pro výstavbu obnovitelných zdrojů energie (OZE) měnit územní plány.

Většinu fotovoltaických instalací v loňském roce tvořily domácnosti. Panely podle ">dat v loňském roce nově pokryly na 80 tisíc střech. V případě těch nových byl celkový instalovaný výkon 823,3 MWp.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Fotovoltaika Fotovoltaická elektrárna FVE Obnovitelné zdroje
Zdroj: TZ Greenbuddies



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.