EnergoZrouti.cz

Jak snížit úmrtnost ptáků po střetu s větrnou elektrárnou? Stačí jen natřít lopatky na černo

  
Nikola Stránská
21. 8. 2020 ▪ 09:49

Vědci z Norského ústavu pro výzkum přírody přišli na efektivní a přitom velmi jednoduchý způsob jak snížit úmrtnost ptactva způsobenou střetem s lopatkami větrných elektráren.

Větrná elektrárna se speciálně nabarvenou lopatkou turbíny
Větrná elektrárna se speciálně nabarvenou lopatkou turbíny
Foto: NINA.NO

Vědci z Norského ústavu pro výzkum přírody přišli na způsob jak zabránit velké úmrtnosti ptactva v okolí větrných elektráren. Ptáci jsou totiž často usmrceni po střetu s lopatkou turbíny větrné elektrárny.

Studie zkoumala, zda by snížení střetů ptáků s lopatkami větrných turbín nezabránilo, pokud by lopatky měli jinou barvu než standardní bílou. Jejich následné pokusy pak ukázaly, že pokud je jedna z lopatek natřená černou barvou, snižuje se počet mrtvých ptáků až o 70 procent.


Nové větrné elektrárny by měly mít nalakovanou jednu lopatku již z výroby

Pokus byl proveden na Norském ostrově Smøla kde vědci při použití loveckých psů vyhledávali mrtvá těla ptáků včetně Orla bělohlavého a následně porovnali jejich množství u větrných elektráren u kterých byly lopatky turbín natřeny černou barvou a u těch u kterých tomu tak nebylo. Jak již bylo uvedeno výše, rozdíl činil až 70 procent.


Výzkum probíhal mezi roky 2006 a 2016 a potvrdil, že zvýšený kontrast lopatek větrných turbín snižuje riziko kolize ptáka s větrnou elektrárnou a tím snižuje jejich úmrtnost. Během výzkumu bylo provedeno 1 275 vyhledávání ptactva při kterém odborníci nalezli 82 těl ptáků.


Vědci tak na základě svého výzkumu doporučují nalakování listů rotoru už od samé výroby což bude snazší pro dlouhodobé setrvání barvy a ochranu ptactva. V jejich případě totiž byla barva na listy přidávána už na funkční elektrárnu což bylo samozřejmě těžší.




Zdroj: Norwegian Institute for Nature Research