EnergoZrouti.cz

Greenpeace chystá protest před úřadem vlády, kvůli polskému dolu Turów

  
Martin Bárta
26. 1. 2022 ▪ 12:59

Ekologická organizace Greenpeace plánuje protest před začátkem jednání vlády, na kterém by kabinet Petra Fialy měl řešit i smlouvu ohledně polského dolu Turów.

Protest Greenpeace proti dolu Turów v roce 2021
Protest Greenpeace proti dolu Turów v roce 2021
Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Vládu ČR dnes čeká schůze, na které se mimo jiné bude projednávat i smlouva s Polskem, která by dovolila další těžbu v hnědouhelném dole Turów výměnou za finanční kompenzace a podmínky budoucí těžby. Už v minulém týdnu proběhla jednání mezi ministryněmi životního prostředí Polska a České republiky Annou Moskwovou a Annou Hubáčkovou. Právě česká ministryně by na vládě měla představit návrh smlouvy a zároveň informovat o požadavcích, které má polská strana.

Pokud projde slabá smlouva, ekologové podají stížnost Evropské komisi

Není jasné, zda bude vládu jen informovat nebo zda se o návrhu bude diskutovat či zda se bude schvalovat. Greenpeace dlouhodobě varuje, že ani současné znění smlouvy nebude stačit k tomu, aby dostatečně ochránilo životní prostředí a zásoby vody na české straně hranice.

Ekologická organizace Greenpeace ale od začátku jednání o smlouvě upozorňuje na to, že jakékoliv ústupky vůči polskému nátlaku jsou nepřijatelné. Právě proti těmto ústupkům chce také ve středu před začátkem jednání vlády protestovat před úřadem vlády. Pokud vláda schválí dohodu, která vůči Polsku vytvoří velké ústupky kvůli finanční kompenzaci, je organizace připravena podat stížnost k Evropské komisi.

„Současná smlouva nechrání zásoby vody a je k ničemu. Pokud na ni vláda přistoupí nebo z ní dokonce ještě ustoupí, prodá české občany a životní prostředí pod cenou. To se nedá opravedlnit ani slibovanou výstavbou vodovodů. Nejen, že budou tisíce lidí v takovém případě čekat roky na vodu, ale také jim vyschne krajina a je otázka, jestli se na takovém místě vůbec bude dát žít. Navíc peníze na vodovody se dají získat i jinak než nedůstojným handlováním s Polskem – česká vláda by se měla obrátit na Evropskou komisi a požádat ji o řízení o ekologické újmě a vyčíslení škod.” řekla Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace.

Polsko chce smlouvu s Českou republikou ohledně těžby v dole Turów vyřešit co nejrychleji, jelikož v současné době stále dostává každodenní sankce za pokračování těžby. Tu by chtěl provozovatel dolu zajistit až do roku 2044.




Štítky: Turów Greenpeace Protest Úřad vlády
Zdroj: RED