EnergoZrouti.cz

Estonsko s Lotyšskem postaví větrnou farmu na moři

  
Martin Bárta
1. 8. 2020 ▪ 07:00

Estonská a Lotyšská vláda podepsaly memorandum o společné stavbě nové společné offshore elektrárny, která by měla stát v Rižském zálivu. Stavba by mohla být hotova do roku 2030.

Větrná offshore farma
Větrná offshore farma
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Vlády Lotyšska a Estonska podepsaly memorandum o spolupráci při stavbě větrné offshore elektrárny v Rižském zálivu v Baltském moři. Projekt by měl být uveden do provozu do roku 2030 tak aby země plnily cíle ve výrobě energie z obnovitelných zdrojů stanovené právě pro tento rok.

Nový větrný park na jehož vývoji i stavbě se budou obě země podílet by měl být dalším projektem offshore větrných elektráren v Evropě jež mají v plánu i další země a některé již své projekty postupně spouští, jako naposledy Portugalsko, které uvedlo do provozu unikátní větrnou farmu, která není pevně ukotvena k mořskému dnu.

Levnější stavba díky evropské podpoře přeshraničních projektů

Jedním z důvodů, proč se země spojily a vytváří novou elektrárnu společnými silami je i možnost získání evropských dotací na projekt přeshraniční spolupráce. Země tak vystaví projekt za nižší cenu a získají tak i rychlejší návratnost investicí.


Estonsko s Lotyšskem tak nyní společně zahájí studie na určení nejlepší polohy nového větrného parku s ohledem na životní prostředí, stávající plány v oblasti ale samozřejmě také větrným podmínkám které budou nejdůležitějším faktorem efektivity elektrárny. Země také očekávají přilákání nových investorů z celého světa, kteří budou pro stavbu důležití.


Země očekávají, že nová větrná elektrárna by měla do sítě dodávat až 3,5 TWh elektrické energie ročně což pokryje zhruba 40 procent spotřeby elektrické energie celého Estonska. Kapacita elektrárny by měla být na úrovni 1 000 MW.




Zdroj: TZ Lithuania government