EnergoZrouti.cz

Elektromobily ještě zdraží. Kvůli nedostatku lithia totiž roste cena baterií

  
Martin Bárta
8. 12. 2022 ▪ 10:17

Už tak pro mnoho domácností nedostupné elektromobily by mohly ještě zdražit. Jejich ceny totiž nahoru vyžene cena baterií, která se nyní po více jak 10 letech zvyšuje.

Nabíjení elektromobilu
Nabíjení elektromobilu
Foto: Brian Wangenheim on Unsplash

Přestože už současné ceny elektromobilů jsou pro velkou část zájemců o nákup nového vozidla nedostupné, situace by se v příštích měsících mohla ještě o něco zhoršit. Kvůli nedostatku lithia a dalších vzácných kovů a tím pádem i růstu jejich ceny totiž podraží hlavní součást elektromobilů – baterie.

Jak uvádí server Financial Times, ceny baterií přitom dlouhodobě držely podobné cenovky či mírně klesaly. Ceny lithium-iontových baterií tak nyní výrazněji vzrostly po více jak deseti letech.

Právě v současnosti je ale zájem o baterie elektromobilů na historických úrovních. Mnoho výrobců automobilů totiž představuje nové elektrické modely, které by u některých automobilek měly už v příštích letech hrát hlavní slovo při opouštění spalovacích motorů.

Ale právě vysoká poptávka po bateriích vytváří i velký tlak na jejich dodavatele, kterých je v současnosti nedostatek stejně tak jako je nedostatek surovin nutných pro samotné baterie. Ačkoliv tak samotných surovin včetně lithia zůstávají dostatečné zásoby, problém je hlavně v jejich zpracování.

Například podle šéfa největšího výrobce elektromobilů – Tesla není dostatek dodavatelů, kteří by lithium rafinovali. Už dříve tak uvedl, že v nejhorším případě se bude muset do samotné těžby lithia a jeho dalšího zpracování společnost pustit sama, aby zajistila dostatečné množství kovů pro své baterie.

V jednom z rozhovorů navíc Musk vyzýval firmy k tomu, aby se do samotné rafinace lithia pustily. Firem na těžbu je podle něj totiž dostatek, ovšem těch, kteří surovinu dále zpracování už je málo. Firmy by se tak podle něj měly na toto odvětví co nejdříve začít soustředit, jelikož jde podle vyjádření Muska o „licenci na tisk peněz“, čímž chtěl zmínit vyhlídky na důležitost a zisky tohoto odvětví v budoucnu.




Štítky: Elektromobil Auto Automobily Elektromobilita Baterie Nabíjení elektromobilů Lithium Bateriové články