EnergoZrouti.cz

Elektřina a plyn začnou znovu zdražovat, domácnosti by se měly připravit včas

  
Tomáš Jelínek
13. 6. 2024 ▪ 17:12

Ačkoliv v současnosti většina domácností obdržela od svého dodavatele pozitivní zprávy týkající se zlevňování cen elektřiny i zemního plynu, situace v příštích měsících by mohla být naprosto opačná. Odborníci tak radí domácnostem, aby se včas připravily na další zdražování, za které bude moci i uzavírání či odstávky uhelných elektráren.

Ceny energií pravděpodobně znovu porostou, odborníci tak radí nečekat
Ceny energií pravděpodobně znovu porostou, odborníci tak radí nečekat
Foto: Unsplash

Poslední měsíce se po skončení energetické krize na energetických burzách obchodujících zemní plyn a elektřinu nesly ve znamení zlevňování. To se většinou výrazně projevilo i do konečných cen pro spotřebitele, kterým dodavatelé ceny rovněž snížili. Tento pokles byl výsledkem hlavně odeznívající krize a nízké poptávky v souvislosti s velmi mírnou zimou. Pro spotřebitele to tak znamenalo možnost snížení nákladů na energie, avšak experti varují, že tento stav nemusí být trvalý.

Podle Lukáše Kaňoka, ředitele sekce Energie portálu Kalkulátor.cz, by spotřebitelé měli využít současného stavu a zafixovat si ceny energií na co nejdelší dobu. „Ceny elektřiny a zemního plynu začínají pomalu, ale jistě zdražovat. Dva největší výrobci elektřiny z uhlí oznámili, že plánují dřívější uzavření svých uhelných elektráren, což bude mít za následek zvýšení cen,“ uvádí Kaňok. Dalším faktorem, který může ovlivnit růst cen, je snaha Evropské unie o omezení dodávek zemního plynu z Ruska, což by mohlo vést k dalšímu tlaku na růst cen v důsledku nedostatečných kapacit LNG terminálů.

Kaňok dále vysvětluje, že zafixování cen na jeden až dva roky je v současnosti nejvýhodnější strategií pro spotřebitele. Tříleté fixace už nejsou tak výhodné a smlouvy na dobu neurčitou jsou nejméně výhodné. „Nyní je optimální čas zafixovat si aktuální ceny, které dodavatelé nabízejí pro nové zákazníky, a to než vyprodají své levně nakoupené zásoby. Ideální je dvouletá fixace,“ doporučuje Kaňok.

Pro domácnosti, které využívají kapalný propan (LPG) pro vytápění, existuje rovněž možnost zafixovat si ceny na dva roky. Tuto možnost nově nabízí například společnost Primagas.„Lidé přecházejí na LPG často z tuhých paliv při odstávce starého kotle a buď nemají v dosahu rozvody zemního plynu, nebo je vybudování nové plynové přípojky neúměrně drahé,“ vysvětluje Jiří Karlík, generální ředitel Primagasu.

Výhodou LPG je kromě možnosti fixace ceny i možnost předzásobení se během léta, kdy jsou ceny tradičně nejnižší. Například v období od května do srpna je možné si zafixovat letní cenu propanu i pro další odběry v průběhu následujících dvou let, což může spotřebitelům přinést významné úspory. „V dnešní době už ani není nutné platit za dodaný plyn jednorázově, ale lze nastavit zálohové platby,“ dodává Karlík.




Štítky: Elektřina Plyn Energie Zemní plyn Ceny energií Energetika Vytápění
Zdroj: Kalkulator.cz, Primagas