Vysoké ceny plynu mají i svá pozitiva, roste zájem o obnovitelné zdroje

  
Martin Bárta
1. 12. 2021 ▪ 16:44

Vysoké ceny plynu a elektřiny, které mnoho domácností ale i firem přivedly v posledních měsících na pokraj krachu mají i své výhody. Stále rychleji roste zájem o obnovitelné zdroje energie v čele s fotovoltaikou či větrnou energií. Ne každý si ale může pořízení bezemisních zdrojů energie dovolit.

Větrná turbína
Větrná turbína
Foto: pasja1000 z Pixabay

Nová data Mezinárodní energetické agentury (IEA) ukazují, že letošní rok byl dalším rekordním rokem pro obnovitelné zdroje energie. Ty rostly nejen díky snahám o rychlé snižování emisí skleníkových plynů, ale také kvůli nárůstu cen energií získávaných z fosilních paliv. Jen v letošním roce tak bylo nainstalováno téměř 300 GW nové kapacity z obnovitelných zdrojů.

Soláry, větrné turbíny ale i voda roste. Podle analytiků bude trend pokračovat

Solární panely, větrné turbíny ale i vodní elektrárny včetně těch přečerpávacích zaznamenaly v minulém roce další prudký nárůst zájmu. Nová data Mezinárodní energetické agentury tak ukazují instalaci 290 GW nové kapacity pro výrobu obnovitelné energie. Právě touto hodnotou byl překonán loňský už tak vysoký rekord. Analytici agentury ale očekávají, že trend bude v tomto ohledu pokračovat i v dalších letech a většina nově instalované kapacity elektráren tak už bude hlavně v obnovitelných zdrojích.

Při stejném růstu jako je nyní se pak očekává, že už v roce 2026 by energie získaná z obnovitelných zdrojů mohla vyhoupnout nad tou z fosilních paliv. To by znamenalo, že dochází k rychlému nárůstu čisté energie bez emisí oproti té napomáhající změně klimatu.

Růst nově instalované kapacity obnovitelných zdrojů ve velkém podporuje politika mnoha světových velmocí, které se snaží o snižování emisí skleníkových plynů. Dlouhodobě je na tom v investicích do přechodu na obnovitelné zdroje nejlépe Evropa, která má v oblasti emisí skleníkových plynů navrch před ostatními státy či kontinenty. Další růst by pak měly podpořit závěry summitu OSN COP26 konaného v Glasgow. Ten ale podle některých hlasů hlavně ze strany ekologů skončil neúspěchem a politici tak nedomluvili žádné zásadní změny, které by snížení emisí skleníkových plynů a potažmo i další rozvoj obnovitelné infrastruktury podpořily.

Další růst obnovitelné energie podporují vysoké ceny

Pro další rychlý růst obnovitelné energie tak budou muset vlády podle OSN co nejdříve řešit některé hlavní překážky masivního přechodu na čisté zdroje energie. Bude tak nutné vyřešit jak rychleji schvalovat nové solární ale i větrné elektrány, ale také řešit další potíže s důvěrou investorů finanujících tyto zdroje. Podle zprávy OSN Renewables 2021 (Obnovitelné zdroje 2021) budou totiž muset tyto zdroje růst ještě mnohem rychleji než se očekávalo k tomu, aby bylo možné do roku 2050 dosáhnout čisté nuly v oblasti emisí CO2.

Aktuálně ovšem mimo snahy o snižování emisí pomáhá rychlejšímu rozvoji bezemisních zdrojů i drahý plyn a elektřina. Právě vysoké ceny těchto komodit nutí firmy, ale i spotřebitele ke hledání alternativ, které jsou na tom většinou emisně lépe. Plynové kotle ale i další emisní zdroje se tak ve velkém daří nahrazovat tepelnými čerpadly.

Nejen v Česku pak rychle roste zájem o instalaci solárních panelů na střechy domů. Mnoho obyvatel totiž zjišťuje, že vzhledem k vysokým cenám energie kupované od současných dodavatelů, ale i díky dotacím se zkrátila doba návratnosti investic vložených do nákupu střešních fotovoltaických panelů. Ty jsou také stále častěji instalovány s bateriovým úložištěm, které umožňuje využívat vyrobenou energii i v době nízkého slunečního svitu a aktuální výroby.

Samotní dodavatelé solárních elektráren pak přicházejí se stále novými nabídkami, které umožní dodat domácí elektrárnu na klíč a to včetně vyřízení dotace. Pro firmy pak například nedávno státní energetický gigant ČEZ začal ve spolupráci s Komerční bankou nabízet speciální produkt pro instalace solárů na střechy firem. ČEZ, tedy jeho dceřiná firma ČEZ ESCO, tak jednoduše nainstaluje solární panely na střechy firem, které budou odebírat energii přímo z panelů a platit tak nižší částku než při běžné distribuci energie ze sítě. Samotnou instalaci elektrárny ale zajistí ČEZ zdarma, pro firmy tak bude fotovoltaika návratná už od prvního dne fungování.

Po patnácti letech provozu pak může zákazník elektrárnu na svém objektu odkoupit za symbolickou jednu korunu. Jak firma uvedla v tiskové zprávě, produkt je zatím určen pro firmy s velkým odběrem elektřiny nad 50 MWh za rok a vyšším.

Tlaky na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie tak rychle rostou i v Česku. Ačkoliv během minulých let například růst solární energetiky značně zpomalil, budoucnost je třeba podle současného ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka značně nakloněna právě solárním panelům. Jak ale uvádí tuzemská solární asociace, bude nutné do budoucna odstranit řadu bariér, které rychlejšímu rozvoji brání.

Jedním z problémů, které si s sebou tuzemská solární energetika nese z minulosti jsou velké solární elektrárny, které vznikly v období vlády Jana Fischera a jejichž provozovatelé jsou často označováni za solární barony. Vláda totiž v tomto období totiž chtěla ve velkém podpořit rozvoj solární energetiky, její velkorysost ale stála daňové poplatníky nemalé finance a na dlouhou dobu poškodila jméno celého solárního trhu v Česku.

Dotace ale i zlepšení podmínek pro instalaci nových elektráren nejen na střechách domů tak přinese jistě velká pozitiva. Drahá elektřina získávaná z běžné sítě ale bude dál trápit velké množství odběratelů a to obzvláště těch v nižších příjmových skupinách, které si nemohou i přes dotační politiku pořízení vlastní solární elektrárny dovolit.




Štítky: Energetika Plyn Elektřina Fosilní paliva Emise
Zdroj: RED