Další elektrárna dostala výjimku od limitů škodlivin, ministerstvo podle ekologů zvýhodňuje znečišťovatele

  
Martin Bárta
23. 9. 2021 ▪ 13:20

Ministerstvo životního prostředí podle ekologických organizací zvýhodňuje některé znečišťovatele tím, že jim toleruje provoz bez výjimek z emisních limitů. Organizace upozorňují, že by za to Česku mohla hrozit pokuta z unie.


Ministerstvo životního prostředí dělá podle ekologických organizací Greenpeace a Hnutí DUHA vše pro to, aby místní elektrárny nemusely plnit zpřísněné normy pro toxické emise, které stanovila Evropská unie. Chování ministerstva je tak sice podle organizací příznivé pro jejich provozovatele, nikoliv už ale pro občany, kteří musejí toxické látky dýchat.

Ministerstvo toleruje provoz elektráren bez výjimek

Podle organizací Hnutí DUHA a Greenpeace navíc díky chování Ministerstva životního prostředí hrozí Česku pokuta. Dva týdny po výjimce z emisních limitů pro elektrárnu Počerady totiž úředníci schválili další výjimku pro elektrárnu Ledvice, spadající do skupiny ČEZ kontrolované Ministerstvem financí ČR jako majoritním akcionářem.

Nová výjimka by měla elektrárně Ledvice umožnit stejně jako v případě Počerad až čtyřnásobně překračovat limity pro toxickou rtuť. Právě její vypouštění je dlouhodobě bodem sporů mezi ekology a provozovateli uhelných elektráren.

Jak uvedli ekologické organizace ve své tiskové zprávě, je mimo těchto dvou kauz ministerstvem tolerován i provoz elektráren Chvaletice, Opatovice a Mělník I či Mělník II, které výjimky dosud udělené nemají. Od počátku platnosti nových limitů v celé Evropě přitom uplynul už více jak měsíc.

„Podle ministerstva životního prostředí je v pořádku, když někdo neplní zákonné limity a nevyjednal si z nich dočasnou výjimku. Podle metodického pokynu, který ministerstvo zaslalo krajským úřadům, by tento přechodný stav měl trvat řádově několik týdnů. Od začátku platnosti nových limitů přitom už uběhl měsíc a některé elektrárny stále platnou výjimku nemají. Jak dlouho ještě budeme muset čekat, než ministerstvo přestane vědomě porušovat evropskou legislativu a dohlédne na to, aby se pravidla pro vypouštění škodlivin zpřísnila?“ řekl Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace.

Organizace podávají podnět k jednání

Ekologické organizace tak ve spolupráci s advokáty z Frank Bold podávají na Ministerstvo životního prostředí podnět k ukončení nečinnosti krajských úřadů. Výtka by tak měla směřovat přímo na krajské úřady Pardubického a Středočeského kraje do jejichž gesce stanovení platných limitů elektrárnám spadá.

„Ministerstvo životního prostředí zvýhodňuje několik málo znečišťovatelů, kteří těží z nečinnosti orgánů státu a vyhýbají se plnění povinností plynoucích z evropského práva. Zatímco některé zdroje, které nebyly schopné nové emisní limity plnit, ukončily nebo omezily výrobu, elektrárny jako Chvaletice, Opatovice nebo Mělník pokračují v provozu. Takovýto nerovný přístup a porušování norem ochrany životního prostředí je z právního hlediska nepřípustný.“ řekla Laura Otýpková, právnička Frank Bold.

Současný stav je podle odborníků z ekologických organizací zároveň porušením evropského práva, za které hrozí České republice tučné pokuty ze strany Evropské komise. Už v současnosti je přitom proti Česku vedeno řízení za porušení směrnice.




Štítky: Uhlí Elektřina Greenpeace
Zdroj: Greenpeace, RED