EnergoZrouti.cz

Česko jako vodíková velmoc. Už během několika let chce vláda vyrábět tisíce tun ekologického vodíku

     
Martin Bárta
13. 8. 2024 ▪ 12:27

Tisíce tun vodíku vyrobeného pomocí obnovitelných zdrojů by měly v příštích letech pomoci rychle dekarbonizovat průmysl, energetiku i nákladní dopravu. Podle vládní strategie by měly být v Česku do roku 2030 instalovány elektrolyzéry s celkovou kapacitou 400 MWe.

Vodík by měl v Česku pomoci „ozelenit“ průmysl i dopravu
Vodík by měl v Česku pomoci „ozelenit“ průmysl i dopravu
Foto: Unsplash

Česká republika se chystá vstoupit do nové éry, kde vodík bude hrát klíčovou roli v průmyslu a dopravě. Díky aktualizované Vodíkové strategii, schválené vládou minulý měsíc, se Česká republika plánuje stát jedním z lídrů v oblasti výroby a využití vodíku v Evropě.

Výroba vodíku v ČR: Ambiciózní cíle do roku 2030

Podle aktualizované Vodíkové strategie by Česká republika měla do roku 2030 vyrábět tisíce tun vodíku ročně. Plán je ambiciózní, ale nezbytný pro splnění cílů Evropské unie v oblasti dekarbonizace. ČR se zavázala k postupnému nahrazení fosilních paliv a přechodu na obnovitelné zdroje energie, přičemž vodík má hrát klíčovou roli jako ekologicky čistý nosič energie.

Strategie předpokládá, že do roku 2030 budou v České republice vybudovány elektrolyzéry s celkovou kapacitou alespoň 400 MWe. Tyto elektrolyzéry budou napájené elektřinou z obnovitelných zdrojů k výrobě vodíku, který bude následně využit v průmyslu a dopravě. Tento krok je podle strategie nezbytný nejen pro splnění unijních cílů, ale také pro zvýšení energetické soběstačnosti ČR.

Vodík má v České republice potenciál výrazně přispět k dekarbonizaci průmyslu. V současnosti se v ČR ročně vyrobí a spotřebuje přibližně 125 tisíc tun vodíku, přičemž většina tohoto vodíku je vyráběna z fosilních paliv. Vodíková strategie však počítá s tím, že do roku 2030 bude podíl obnovitelného vodíku výrazně navýšen. Průmysl, který již dnes využívá vodík, přejde postupně od šedého vodíku k vodíku zelenému, což přispěje ke snížení emisí skleníkových plynů.

V dopravě se vodík rovněž ukazuje jako perspektivní palivo, především pro těžkou nákladní dopravu, veřejnou autobusovou dopravu a železniční dopravu na neelektrifikovaných tratích. Vodíková vozidla nabízejí řadu výhod, jako je dlouhý dojezd a krátká doba tankování, což jsou klíčové parametry pro dopravní společnosti. Do roku 2031 by měla být v České republice vybudována síť vodíkových čerpacích stanic podél hlavních dopravních tahů, což umožní rozšíření vodíkové mobility.

I přes ambiciózní cíle ale čelí Česko řadě výzev, které musí překonat, aby bylo možné plně využít potenciál vodíku. Jednou z hlavních překážek je současná vysoká cena výroby vodíku, která je z velké části závislá na ceně elektrické energie z obnovitelných zdrojů. ČR nemůže v této oblasti konkurovat státům s lepšími klimatickými podmínkami pro výrobu levné solární a větrné energie. Další výzvou je nutnost rychlého rozvoje infrastruktury, která umožní efektivní distribuci a skladování vodíku.

Nicméně, Vodíková strategie nabízí také řadu příležitostí pro český průmysl. Rozvoj vodíkových technologií může přinést nové investice, vytvořit pracovní místa a posílit konkurenceschopnost českých firem na globálním trhu. Česká republika se rovněž může stát důležitým hráčem v evropském vodíkovém trhu díky své strategické poloze a dobře rozvinuté plynárenské infrastruktuře, která může být přizpůsobena pro přepravu vodíku.

Vodík by měl být pevnou součástí tuzemské energetiky i průmyslu

Vodíková strategie České republiky se dívá daleko do budoucnosti, přičemž cíle jsou nastaveny až do roku 2050. Do té doby by měl být vodík pevnou součástí české energetiky a průmyslu. Očekává se, že vodík bude hrát klíčovou roli při sezónním skladování energie a poskytování služeb výkonové rovnováhy. Česká republika se zároveň zaměří na výzkum a vývoj nových technologií, které umožní výrobu vodíku s vyšší efektivitou a nižšími náklady.

Vize pro rok 2050 zahrnuje široké využití vodíku v různých sektorech, od průmyslu přes dopravu až po energetiku. Dlouhodobým cílem je dosáhnout klimatické neutrality a zajistit stabilní a bezpečné dodávky energie pro české domácnosti a firmy. To vše při zajištění konkurenceschop­nosti české ekonomiky a udržitelného rozvoje.

Vodík rozhodně představuje pro Českou republiku významnou příležitost. S jeho využitím mohou české firmy přispět k ochraně životního prostředí, zlepšit svou konkurenceschopnost a zajistit si stabilní pozici na globálním trhu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Vodík Newsfeed Magazín Obnovitelné zdroje Česká republika Průmysl.Doprava


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.