EnergoZrouti.cz

Češi chtějí instalovat fotovoltaiky, nemají je ale z čeho zaplatit

  
Tomáš Jelínek
16. 3. 2023 ▪ 11:23

Každý čtvrtý majitel domu v Česku zvažuje nákup fotovoltaické elektrárny, která by mu mohla pomoci snížit náklady na energie. V mnoha případech ale domácnosti řeší hlavně to, jak investici zaplatit.

Češi chtějí fotovoltaiku, řeší ale jak ji financovat
Češi chtějí fotovoltaiku, řeší ale jak ji financovat
Foto: Unsplash

Poptávka po fotovoltaických elektrárnách v Česku dál pokračuje. Ačkoliv někteří odborníci očekávají, že trend v letošním roce mírně zpomalí, i tak nejspíše dojde k dalšímu rekordu v počtu nainstalovaných fotovoltaických elektráren. Jen vloni podle Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT) v tuzemsku přibylo přes 300 MWp v nových fotovoltaických elektrárnách. Mnoho domácností, které mají o fotovoltaiku zájem ale řeší jeden hlavní problém, a to její financování.

Podle průzkumu agentury Behavio pro Columbus Energy se mnoho domácností snaží snižovat výdaje za energie tím, že snižují svou spotřebu, téměř polovina majitelů rodinných domů má ale i tak problém platit vysoké částky za energie. Mnoho z nich tak vsadilo na instalaci fotovoltaiky, která by měla náklady za energie snížit.

Každá čtvrtý majitel domu pak podle průzkumu pořízení fotovoltaiky pro snížení účtů za energie teprve zvažuje. Velkým problémem pro ně ale stále zůstává finanční náročnost na instalaci fotovoltaiky a složitá byrokracie. Většinu těchto problémů lze ale podle odborníků snadno vyřešit.

Vyšší pořizovací cena, na kterou domácnost v rozpočtu nemá finance trápí podle průzkumu 59 % dotazovaných. Ti přitom mohou pořizovací cenu fotovoltaiky srazit dotací z programu Nová zelená úsporám. S úhradou zbývající částky pak velmi často pomohou přímo dodavatelé fotovoltaických elektráren, kteří pomohou zajistit i získání půjčky.

Další obavou, která mnoho domácností od pořízení fotovoltaiky odrazuje je dlouhá doba návratnosti. To už ale při současných cenách není až tak velký problém, vysvětluje Petr Vaverka, člen dozorčí rady Columbus Energy: „Při současných vysokých cenách energií a využití dotace se návratnost pohybuje od 5 do 6 let. Životnost zařízení je přitom pětinásobně vyšší. A není to jen o aktuálních cenách energií. Domácnosti přestanou být odkázány pouze na odběr elektřiny ze sítě. Přebytky mohou prodávat. Fotovoltaika jim zajistí větší energetickou soběstačnost i lepší zhodnocení nemovitosti.“

Domácnosti by si ale při výběru fotovoltaiky měly dávat hlavně pozor na dodavatele, u kterého si vlastní elektrárnu pořizují. Některé firmy totiž velmi často naslibují velmi nereálné doby dodání či extrémně krátkou návratnost. V případě, že firma při dnešní poptávce slibuje dodání fotovoltaiky do 14 dnů, může už to být velmi podezřelým znakem proč si na takovou firmu dát velký pozor. Obecně se tak doporučuje před jakýmkoliv podpisem smlouvy s dodavatele nejdříve zkontrolovat zkušenosti jeho dalších zákazníků, například na srovnávači fotovoltaiky Voltaico.cz.




Štítky: Fotovoltaika Solární elektrárny Fotovoltaické elektrárny Obnovitelné zdroje Česká republika Energie Elektřina Energetika Dotace