EnergoZrouti.cz

Británie možná zakáže auta na fosilní paliva do roku 2030

  
Martin Bárta
21. 9. 2020 ▪ 09:32

Velká Británie možná do roku 2030 úplně zakáže prodej vozidel na fosilní paliva jako je benzín či nafta. Konec prodeje by ale mohl zasáhnout i různé druhy hybridních vozidel. Zvládne příval nových elektromobilů přenosová síť?

Kolona automobilů
Kolona automobilů
Foto: Life Of Pix / Pexels

Už v minulém týdnu vyzvali Britští labouristé vládu, aby do roku 2030 zakázala prodeje nových benzínových, naftových ale i hybridních automobilů a pomohla tím zlepšit životní prostředí snížením znečištění, ale i vytvořit nová pracovní místa.

Podle listu The Guardian se tak ve Velké Británii očekává, že budou vozidla na fosilní paliva do roku 2030 nebo maximálně 2040 úplně zakázána a to včetně všech hybridních variant.

Nové plány by měly pomoci ekonomice a přinést další pracovní místa

Ekologické organizace očekávají, že už letos na podzim by měl ministerský předseda Boris Johnson představit novou politiku v oblasti zelené energie. Právě od té se očekává, že pomůže británii dosáhnout cílů stanovených Pařížskou dohodou o změně klimatu. Nové plány v této oblasti sice měl premiér Johnson oznámit už nyní, ale kvůli rostoucímu počtu případů koronaviru jej odložil.


Důsledkem nové politiky vlády a masivních investic do čisté energie jako je i přechod na automobily s elektrickým či vodíkovým pohonem by ale měla být i stimulace ekonomiky, která byla stejně jako v dalších zemích zasažena pandemií COVID-19. Nové čisté zdroje energie, elektromobilita ale i v současnosti běžící program „Nové zelené úsporám“ by měl ekonomice přinést hlavně nová pracovní místa.

Pokud by Velká Británie opravdu schválila zákaz vozidel na fosilní paliva do roku 2030 předčí tím i Francii, která již své plány na ukončení prodeje automobilů s konvenčními palivy připravila na rok 2040.

Jsou na nápor elektrických vozidel připraveny přenosové sítě?

Úplný zákaz prodeje automobilů na naftu či benzín by ale také nejspíše dramaticky zvýšil prodeje elektromobilů, což by se odrazilo na přenosech v energetických soustavách. Otázkou tak zůstává, zda je energetická síť na takto velké přenosy připravena. I přes černou kritiku se ale dá říci, že se energetici na tuto situaci připravují a energetické sítě posilují závratným tempem.


V nedávné době tak provozovatel britské energetické přenosové sítě spustil společně s Dánským protějškem stavbu nového podmořského elektrického vedení. Právě podobné projekty lepšího propojení energetických sítí by v budoucnu mohly zajistit dostatek energie nejen v Británii.




Zdroj: The Guardian