Bioplyn může podle odborníků do osmi let nahradit až 26 % spotřeby zemního plynu

  
Martin Bárta
26. 7. 2022 ▪ 14:15

Česko by mohlo v příštích letech zvýšit produkci obnovitelného bioplynu. Ten by mohl podle propočtů odborníků nahradit až 26 % spotřeby zemního plynu.

Bioplynová stanice v Poděbabech
Bioplynová stanice v Poděbabech
Foto: Pohled 111, CC BY-SA 4.0

Až 26 terawatthodin energie by do roku 2030 mohly podle odborníků z Českého sdružení pro biomasu (CZ Biom) a Českého vysokého učení technického (ČVUT) dodávat nové, ale i modernizované bioplynové a biometanové stanice. To podle expertů odpovídá zhruba 2,5 miliardám kubíků zemního plynu.

Vyrobený bioplyn, který je na rozdíl od zemního plynu obnovitelným zdrojem energie, by přitom bylo možné využít úplně stejně jako zemní plyn. Uplatnění by tak našel v dopravě, ve vytápění domácností, úřadů a firem, ale i v průmyslu.

„Na stole leží dvě otázky: jaké využití vyrobeného bioplynu bude nejpotřebnější, zda ve vytápění budov, v průmyslu nebo v dopravě. Ta hlavní otázka ale zní, jaká je ochota státu výrazně přidat plyn v rozvoji bioenergetiky a také třeba uznat připojení výroben biometanu k distribuční síti plynu jako infrastrukturu zvyšující bezpečnost a veřejný zájem,” řekl Adam Moravec z CZ Biom.

V Česku se v současnosti vyrábí zhruba 6,5 terawatthodin bioplynu, což odpovídá přibližně 8 procentům spotřeby zemního plynu. Podle výpočtu odborníků by ale toto číslo šlo už za osm let výrazně navýšit. Teoreticky by tak Česko mohlo do roku 2030 disponovat 10,5 až 26 TWh energie v bioplynu.

Infografika: obnovitelné zdroje jako náhrada plynu z Ruska , Komora...

Nové výpočty ale odpovídají tomu, že stát přijme opatření, která zajistí maximální rozvoj trhu s bioplynem. V opačném případě, kdy by stát byl nečinný, dosáhla by výroba bioplynu v roce 2030 asi 4,8 TWh.

Zájem o výstavbu bioplynových stanic v posledních letech nejen v tuzemsku roste. Pro výrobu obnovitelného plynu, který by mohl být snadnou náhradou za drahý a nestabilní plyn z Ruska je totiž možné využívat odpady, hnojiva, pěstovanou biomasu i další vedlejší produkty.




Štítky: Bioplyn Biometan Zemní plyn Plyn Energie Energetika
Zdroj: RED