Jídlo


Jak uvařit správný vývar?

Šéfkuchař prozradil tajemství dokonalého vývaru. Stačí přihodit jednu přísadu a bude i Pohlreich závidět

11. 9. 2025 • Petr Eybl

Vývar se řadí mezi nejzákladnější a nejstarší pokrmy, se kterými je možné se setkat. Připravují jej lidé z mnoha různých koutů...


Určitý druh zeleniny může být zdraví škodlivý.

Češi toto jídlo milují. Nevědí, že při opakovaném ohřívání v něm vzniká nebezpečný jed

30. 8. 2025 • Petr Eybl

V potravinách, které lidé běžně konzumují, se mohou nacházet látky s širokou škálou různých účinků. Není tajemstvím, že některé...


Toto jídlo přitahuje turisty z celého světa.

Zapomeňte na svíčkovou. Jednoduché jídlo za pár korun táhne turisty z celého světa, přitom stojí jen 80 Kč

29. 8. 2025 • Petr Eybl

Lidé navštěvují cizí státy z mnoha různých důvodů. Někteří chtějí objevovat půvab přírodních skvostů, jiné spíše přitahují...


Snídáte raději sladké, nebo slané?

Snídáte raději sladké, nebo slané? Psychologové prozradili, co to vypovídá o vaší osobnosti

28. 8. 2025 • Monika Brešťanská

Pro někoho je ideální začátek dne křupavý croissant s džemem, jiný zase nemůže nastartovat bez vajíček a kousku čerstvého chleba. Volba...


Turisté stojí v Česku fronty na toto jídlo.

Ani svíčková, ani smažák: Cizinci jezdí do Česka kvůli tomuto jídlu za 50 korun a za recept nabízejí miliony

26. 8. 2025 • Petr Eybl

Někteří lidé cestují především za památkami, jiní vyhledávají přírodní krásy či adrenalin. Zapomínat by se však nemělo ani na...


Lidé, kteří mají rádi pálivé pokrmy, častěji mají určité povahové rysy.

Psychologové prozradili: Lidé, kteří milují ostré jídlo, mají těchto 5 výjimečných vlastností

23. 8. 2025 • Petr Eybl

Pálivé pokrmy se zpravidla neřadí k těm, na nichž si pochutná každý. Přesto se najde nemalé množství lidí, kteří na ně nedají...


Některá česká jídla se u cizinců těší velké oblibě.

Ani řízek, ani guláš: Cizinci toto české nezdravé jídlo za 80 korun považují za nejlepší jídlo jejich života

21. 8. 2025 • Hana Smětáková

Česká kuchyně je mezi mnoha cizinci velmi oblíbená, i když se najdou jídla, která vyvolávají určité pozdvižení a nechuť. To ale není...


I z jedné ingredience lze připravit velmi chutný pokrm.

Tvrdil, že umí vařit jen s jednou ingrediencí. Výsledek všechny překvapil a restaurace ho teď žádají o recept

19. 8. 2025 • Petr Eybl

Naučit se připravovat některé chody nemusí být vůbec složité. Víceméně každý zvládne uvařit, upéct, usmažit nebo ugrilovat nějaké...


Babičky na ně nedají dopustit, lékaři to ale vidí jinak

České babičky vařily toto jídlo celý život a nedají na něj dopustit. Lékaři však o něm nechtějí ani slyšet

12. 8. 2025 • Monika Brešťanská

Česká kultura je plná tradic. Patří k nim i naše kuchyně plná chutí, vůní a sladkých i slaných pokrmů. Jeden z nich vařily naše...


V českých kuchyních se začal objevovat nový spotřebič.

Češi se začínají vyhýbat mikrovlnkám obloukem. Nový přístroj vaří zdravěji, rychleji a spotřebuje méně energie

10. 8. 2025 • Petr Eybl

Technologie se neustále posouvají závratným tempem dopředu. To má vliv na celou řadu rozličných oblastí lidského života.


V kuchyních Čechů se začal objevovat nový předmět.

Češi nahrazují klasické hrnce a pánve tímto multifunkčním pomocníkem, který šetří místo i čas

8. 8. 2025 • Petr Eybl

Moderní technologie dokážou lidem do značné míry usnadnit každodenní život. K takřka neustálému pokroku dochází v mnoha různých...


Jídelníček by po padesátce měl doznat změn.

Bezpečná a zdravá dieta po padesátce: Rozpouští tuky a chrání svaly

6. 8. 2025 • Martina Minaříková

Po překročení padesátého roku života se v našem těle začínají dít změny. Mezi ty nejsnáze identifikovatelné patří bezesporu větší...


Dnes se stravujeme jinak než naši předkové.

Výživová poradkyně: Naši prarodiče jedli chleba a knedlíky. Přesto byli štíhlí. Toto je důvod

4. 8. 2025 • Martina Minaříková

Jistě vás někdy při listování starými knížkami či při sledování starých filmů napadlo, jak to naši předkové dělali, že byli...


I při vaření těstoviny lze učinit závažné chyby.

Nikdy neproplachujte těstoviny! Tuhle chybu Češi dělají denně a kazí si tím omáčky

19. 7. 2025 • Petr Eybl

Těstoviny se řadí mezi nejoblíbenější přílohy nejen v České republice, ale i v mnoha jiných zemích světa. Jen úzká část obyvatel...


Jak jste na tom se znalostmi české kuchyně?

Kvíz: Ptáme se na tradiční česká jídla. Každý správný Čech by jich měl poznat alespoň 5 ze 7. Kolik jich poznáte vy?

19. 7. 2025 • Petr Eybl

Česká kuchyně je plná delikátních jídel, která se mohou pyšnit velice dlouhou tradicí. Na spoustu z nich nedali dopustit již naši...


Z jogurtu je možné vyrobit mnoho pokrmů.

Dala sůl do jogurtu a schovala přes noc. Ráno nechápala nadšením, co z toho vzniklo

17. 7. 2025 • Petr Eybl

Jogurt se solí není zrovna kombinací, která by zněla pro většinu lidí z chuťového hlediska lákavě. Značná část osob upřednostňuje...


Do volby jídla se může promítat vaše osobnost.

Test osobnosti: Vyberte si jedno z těchto jídel a zjistíte, jak vás vnímají ostatní

17. 7. 2025 • Petr Eybl

Není žádným tajemstvím, že každý člověk disponuje odlišnými chuťovými preferencemi. Někteří lidé lační po sladkém, jiní nedají...


Grilování k létu patří.

Griluje tak, že se k ní stěhují sousedi: Zabalila do alobalu tři levné suroviny a dala na gril. Výsledek chutná lépe než z restaurace

15. 7. 2025 • Petr Eybl

Období letních prázdnin je v České republice spojené mimo jiné s grilováním. Tato činnost k dlouhým letním večerům zkrátka...


Tento nápoj má velice příznivý vliv na zdraví.

Ani citron, ani zázvor: Tohle babička pila každé ráno a dožila se 97 let

10. 7. 2025 • Petr Eybl

Naše babičky mnohdy velmi dobře věděly, jaké potraviny prospívají lidskému zdraví. Dnes jejich tvrzení velmi často potvrzují i vědecké...


Existuje typické české jídlo, které by v cizině nemělo úspěch.

Češi na toto jídlo nedají dopustit, cizincům se z něj ale obrací žaludek

8. 7. 2025 • Petr Eybl

Každá kuchyně má svá specifika a tradiční jídla, přičemž na některá z nich lidé z jiných zemí nahlížejí jako na kuriozitu. Jedno...


Některé suroviny, které Češi vyhazují, jsou pro Italy nesmírně cenné.

Tuhle potravinu Češi doslova házejí do koše. V Itálii z ní vaří národní pochoutku

6. 7. 2025 • Petr Eybl

Každý měsíc skončí v českých domácnostech a firmách tisíce tun potravin v odpadu - a přitom jde často o suroviny, které jsou v jiných...


Některá masa Češi přehlíží, ačkoliv v Německu se jedná o delikatesu.

Češi toto maso za pár korun přehlíží, v Německu přitom patří mezi gastronomické skvosty

4. 7. 2025 • Petr Eybl

V České republice jsou některé druhy masa často opomíjené, přestože v sousedním Německu patří mezi vyhledávané gastronomické...


Nadváha může výrazně přispět ke ztukovatění jater

Ztučnělá játra trápí každého třetího Čecha. Tělo vám poděkuje za tyto potraviny, lékaři je považují za záchranu

2. 7. 2025 • Petr Eybl

Játra jsou mnohdy (například ve srovnání s plícemi či srdcem) poměrně přehlíženým orgánem. Přehlížet by se ovšem rozhodně neměla.


Města jsou plná kurýrů v autech. Ti často doručují jen jednu objednávku a škodí tak ovzduší a vytváří zbytečné emise

Jídlo až ke dveřím za pár minut je lenost, která škodí. Přijde regulace kurýrních služeb?

8. 4. 2025 • Tomáš Jelínek

Máte chuť na oběd nebo něco na zub? Nechce se vám vyzvedávat nový telefon na prodejně? V posledních letech s tím stále častěji pomáhají...


Případů falšování medu přibývá, vědci našli způsob jako ho prokázat i bez otevření sklenice

Vědci vytvořili novou metodu pro odhalení falšovaného medu, nemusí ani otevřít sklenici

21. 8. 2024 • Martin Bárta

Nová metoda pro odhalení falšovaného medu by mohla pomoci i zákazníkům. Ti by v budoucnu podle vědců mohli například jen s pomocí...


Produkci banánů ohrožuje houbové onemocnění, vědci se snaží rychle najít řešení

Banány by mohly zmizet z obchodů. Banánovníky zabíjí houbové onemocnění, před kterým zatím neexistuje ochrana

18. 8. 2024 • Nikola Stránská

Banánovníky po celém světě napadá nebezpečný kmen houby, který způsobuje jejich rychlý úhyn. Je tedy možné, že se banány v...


Potraviny v obchodech by mohly brzy znovu začít zdražovat, důvod je už přitom léta známý

Potraviny v Česku by mohly brzy výrazně zdražit. Hlavní viník je přitom již léta známý

5. 7. 2024 • Lenka Nováková

Potraviny v Česku by mohly brzy začít znovu výrazně zdražovat. Důvodem tentokrát ovšem nebude inflace či tlaky zahraniční konkurence na...


Ikonická omáčka Sriracha

Nemáme. Výrobce ikonické asijské omáčky hlásí zastavení výroby kvůli klimatickým změnám

10. 6. 2022 • Nikola Stránská

Výrobce ikonické asijské omáčky sriracha, která je dnes neoddělitelnou součástí téměř všech asijských restaurací hlásí potíže s...


Kuchyňská varná deska

Kuchyňské sporáky podle studie produkují velké množství metanu, i když je nikdo nepoužívá

28. 1. 2022 • Markéta Bártová

Kuchyňské sporáky podle studie emitují silný skleníkový plyn metan, i když jsou vypnuté. Uniklý metan přitom není nijak sledován a může...


Kur domácí

Zemědělci bijí na poplach. Rychle rostoucí výrobní náklady mohou ohrozit bezpečnost státu

29. 11. 2021 • Markéta Bártová

Zemědělci varují před rychle rostoucími cenami a vysokou inflací. Podle prezidenta Agrární komory by to mohlo ohrozit bezpečnost státu....