Ani svíčková, ani smažák: Cizinci jezdí do Česka kvůli tomuto jídlu za 50 korun a za recept nabízejí miliony
Někteří lidé cestují především za památkami, jiní vyhledávají přírodní krásy či adrenalin. Zapomínat by se však nemělo ani na fenomén zvaný kulinářská turistika.
Lidé, kteří jsou příznivci kulinářské turistiky (někdy označované jako gastroturistika), cestují především z toho důvodu, aby ochutnali pokrmy, které jsou typické pro určitou oblast. Mohou si zajet například do Francie na hovězí maso dušené v červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony, do Turecka na tradiční kebab, na Slovensko na bryndzové halušky, do Velké Británie na smažené rybí filé v těstíčku nebo do Itálie na pizzu či těstoviny. Kulinářské turisty pak přitahuje i jedno relativně nenápadné a poměrně levné jídlo, za kterým jezdí do České republiky.
Turisté by zaplatili miliony za to, aby získali recept na toto levné české jídlo
Když se řekne sousloví tradiční česká jídla, mnoho lidí by nejspíše napadly pokrmy jako svíčková na smetaně nebo vepřová pečeně s dušeným zelím a knedlíky. Za nimi jezdí někteří zahraniční turisté bezesporu rovněž velmi rádi, nicméně hitem se stalo jiné jídlo, které stojí zpravidla jen několik desítek korun.
Řeč je o klasickém bramboráku, který je v České republice velmi oblíbený již po několik staletí. Na sociálních sítích se dokonce objevily komentáře od kulinářských turistů o tom, že by byli ochotni za recept na tradiční české bramboráky nabídnout i miliony korun.
Proč bramborák zahraniční turisty natolik přitahuje?
Ačkoliv jsou zmíněné komentáře na sociálních sítích samozřejmě myšleny s nadsázkou, pravdou je, že zahraniční turisté zkrátka bramboráky zbožňují. Důvodů, proč mají tento pokrm natolik v oblibě, existuje hned několik.
V první řadě mezi ně bezesporu patří cenová dostupnost. Ve stáncích, na trzích nebo v menších restauracích či hospodách je lze sehnat i za cenu v rozmezí 40 až 80 Kč. Možnost ochutnat tradiční kuchyni za pár korun je zkrátka velmi lákavá.
Ve druhé řadě je přitahuje autentická česká chuť, kterou by jinde hledali jen velmi těžko. Různé variace bramboráků běžně konzumují i Poláci, Němci, Maďaři nebo třeba Bělorusové, nicméně ty se od těch českých liší.
Ve třetí řadě je velkou výhodou tradičních českých bramboráků jejich snadná konzumace. Je možné je sníst nejen u stolu, ale třeba i na lavičce či dokonce při chůzi na ulici. To umožňuje šetřit čas turistům, kteří se kromě ochutnávání jídla chtějí podívat i na české přírodní perly či architektonické skvosty.
Nakonec pak může turisty přitahovat i atmosféra tradičních trhů, kde se bramboráky často prodávají. Pronikavá vůně smaženého těsta, která se line ze skromných dřevěných stánků, má zkrátka opojnou moc.
Varianty tohoto pokrmu
Tradiční české bramboráky se skládají ze strouhaných brambor, česneku, vajec, hladké mouky, soli či majoránky a smaží se ve většině případů na sádle nebo na oleji. Existují však i jiné varianty, které si Češi oblíbili. Za zmínku stojí například následující:
-
Bramboráky se zelím pečené v troubě
-
Bramboráky s celerem
-
Bramboráky se sýrem a petrželí
-
Bramboráky plněné masem (nejčastěji uzeným)
-
Syrečkové bramboráky
-
Ďábelské bramboráky s chilli a klobásou
Lidské fantazii se každopádně meze nekladou, takže se na internetu můžete setkat i s celou řadou dalších variant, které mohou stát za ochutnání.