Kvíz: Ptáme se na tradiční česká jídla. Každý správný Čech by jich měl poznat alespoň 5 ze 7. Kolik jich poznáte vy?
Česká kuchyně je plná delikátních jídel, která se mohou pyšnit velice dlouhou tradicí. Na spoustu z nich nedali dopustit již naši vzdálení předci, kteří žili ve středověku.
Asi každý Čech minimálně jednou za život ochutnal pokrmy, jako je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím nebo legendární hovězí svíčková. Česká kuchyně nicméně nabízí mnohem více tradičních jídel, než si někteří uvědomují. Jak na tom jste se znalostí tradičních českých pokrmů vy, si můžete otestovat v kvízu, který najdete na konci tohoto článku.
Historie české kuchyně
Počáteční vývoj české kuchyně byl do značné míry ovlivněn naším keltským a slovanským původem. Vzhledem k tomu, že jsme se jako Češi usídlili ve střední části Evropy, kvůli čemuž přes naše území často přecházeli či projížděli příslušníci celé řady rozličných států, česká kuchyně přejímala recepty z jihu, severu, západu i východu.
Tyto recepty v průběhu dějin nejen čeští kulinářští mistři, ale i běžní venkované vyšlechtili k obrazu svému a položili tak základní stavební kameny mnoha tradičních pokrmů.
Česká kuchyně se v počátečních stádiích významně lišila na základě toho, v jakých poměrech lidé žili. Bohatí příslušníci šlechty si mohli dovolit libová masa, drahá zahraniční koření a sladkosti. Oproti tomu venkované se snažili vytáhnout co nejvíce z obyčejných a v té době široce dostupných surovin, jakými byli například obilniny, zelí nebo vepřové maso.
Postupem času se tyto dvě kuchyně, které se vyznačovaly selským realismem a panskou přepychovostí, začaly prolínat a vytvořily chuťovou paletu, která je dnes pro tradiční české pokrmy typická: výživná masa, bohaté polévky, hutné omáčky, knedlíky a tradiční české pečivo.
Například kořeny svíčkové na smetaně sahají až do kuchyní rakousko-uherské šlechty, kde byla velmi oblíbeným pokrmem pečínka z kvalitního hovězího masa na smetaně. Spojením tohoto pokrmu s kořenovou zeleninou, která byla dostupná i na venkově, vzniklo jídlo, které postupem času zlidovělo a stalo se jedním z našich nejtradičnějších jídel.
Jak se tradiční česká kuchyně liší od jiných evropských kuchyní?
Jak bylo již zmíněno, ve svých počátcích česká kuchyně přebírala inspiraci z jiných kuchyní. Částečnou podobnost s maďarskou, německou, slovenskou nebo rakouskou kuchyní proto nelze zapřít.
Například ve srovnání se středomořskou kuchyní je nicméně ta česká citelně hutnější a výživnější. Zatímco obyvatelé středomořských států nedají dopustit na jemné těstoviny, pro Čechy jsou typické hutné knedlíky.
Francouzská kuchyně je zase na rozdíl od té české o poznání výrazněji zaměřena na estetiku. Česká kuchyně je v tomto směru spíše praktická, rodinná a rustikální – na estetické stránce si příliš nepotrpí.
Kvíz
Jak jste na tom se znalostmi tradičních českých jídel? To můžete zjistit zodpovězením následujících sedmi otázek. Správné odpovědi najdete na konci kvízu.
Otázka č.1: Jak se nazývá jednoduchá polévka, která dříve bývala „jídlem chudých"? Dnes se vaří s opečeným chlebem a vejcem, často jako léčba na nachlazení nebo při kocovině.
a) Bramboračka.
b) Svíčková polévka.
c) Česnečka.
Otázka č. 2: Jak zní název hutné polévky z hub, smetany, kopru a vajec, která se často podává s vařeným bramborem? Pochází z oblasti jižních a západních Čech.
a) Kulajda.
b) Vajcovka.
c) Houbová polévka.
Otázka č. 3: Jak se jmenuje sladký pokrm, jehož součástí je vanilková omáčka? Toto jídlo je velmi oblíbené ve školních jídelnách.
a) Bábovka s vanilkovou polevou.
b) Buchtičky se šodó.
c) Krémové buchtičky.
Otázka č. 4: Jak se jmenuje tenký koláč plněný povidly, tvarohem nebo mákem? Jde o specialitu z Valašska.
a) Frgál.
b) Makový povidloň s tvarohem.
c) Valach.
Otázka č. 5: Jak se jmenuje pokrm, který je převzatý z maďarské kuchyně, avšak v té české je zpravidla o něco méně pálivý? Podává se s houskovými knedlíky.
a) Klobása s houskovými knedlíky.
b) Guláš.
c) Ďábelská omáčka.
Otázka č. 6: Jak se jmenuje pokrm, který vzniká nastrouháním syrových brambor, česneku a majoránky? Smaží se na pánvi a zpravidla se konzumuje jen tak se solí.
a) Langoš.
b) Bramborák.
c) Bramborový knedlík.
Otázka č. 7: Jak se jmenuje pokrm, který připomíná natrhanou palačinku? Původně pochází z Rakouska, ale v průběhu dějin se stal nedílnou částí české kuchyně.
a) Trhanec.
b) Natrhaná palačinka.
c) Rakouská palačinka.
Správné odpovědi: 1. c), 2. a), 3. b), 4. a), 5. b), 6. b), 7. a)