Kvíz: Ptáme se na tradiční česká jídla. Každý správný Čech by jich měl poznat alespoň 5 ze 7. Kolik jich poznáte vy?

     
Petr Eybl
19. 7. 2025 ▪ 15:21

Česká kuchyně je plná delikátních jídel, která se mohou pyšnit velice dlouhou tradicí. Na spoustu z nich nedali dopustit již naši vzdálení předci, kteří žili ve středověku.

Jak jste na tom se znalostmi české kuchyně?
Jak jste na tom se znalostmi české kuchyně?
Foto: Shutterstock

Asi každý Čech minimálně jednou za život ochutnal pokrmy, jako je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím nebo legendární hovězí svíčková. Česká kuchyně nicméně nabízí mnohem více tradičních jídel, než si někteří uvědomují. Jak na tom jste se znalostí tradičních českých pokrmů vy, si můžete otestovat v kvízu, který najdete na konci tohoto článku. 

Historie české kuchyně

Počáteční vývoj české kuchyně byl do značné míry ovlivněn naším keltským a slovanským původem. Vzhledem k tomu, že jsme se jako Češi usídlili ve střední části Evropy, kvůli čemuž přes naše území často přecházeli či projížděli příslušníci celé řady rozličných států, česká kuchyně přejímala recepty z jihu, severu, západu i východu.

Tyto recepty v průběhu dějin nejen čeští kulinářští mistři, ale i běžní venkované vyšlechtili k obrazu svému a položili tak základní stavební kameny mnoha tradičních pokrmů. 

Česká kuchyně se v počátečních stádiích významně lišila na základě toho, v jakých poměrech lidé žili. Bohatí příslušníci šlechty si mohli dovolit libová masa, drahá zahraniční koření a sladkosti. Oproti tomu venkované se snažili vytáhnout co nejvíce z obyčejných a v té době široce dostupných surovin, jakými byli například obilniny, zelí nebo vepřové maso

Vepřové maso, knedlíky a zelí jsou nedílnou součástí české kuchyně. , ...

Postupem času se tyto dvě kuchyně, které se vyznačovaly selským realismem a panskou přepychovostí, začaly prolínat a vytvořily chuťovou paletu, která je dnes pro tradiční české pokrmy typická: výživná masa, bohaté polévky, hutné omáčky, knedlíky a tradiční české pečivo. 

Například kořeny svíčkové na smetaně sahají až do kuchyní rakousko-uherské šlechty, kde byla velmi oblíbeným pokrmem pečínka z kvalitního hovězího masa na smetaně. Spojením tohoto pokrmu s kořenovou zeleninou, která byla dostupná i na venkově, vzniklo jídlo, které postupem času zlidovělo a stalo se jedním z našich nejtradičnějších jídel. 

K české kuchyni neodmyslitelně patří svíčková na smetaně. , ...

Jak se tradiční česká kuchyně liší od jiných evropských kuchyní?

Jak bylo již zmíněno, ve svých počátcích česká kuchyně přebírala inspiraci z jiných kuchyní. Částečnou podobnost s maďarskou, německou, slovenskou nebo rakouskou kuchyní proto nelze zapřít. 

Například ve srovnání se středomořskou kuchyní je nicméně ta česká citelně hutnější a výživnější. Zatímco obyvatelé středomořských států nedají dopustit na jemné těstoviny, pro Čechy jsou typické hutné knedlíky. 

Francouzská kuchyně je zase na rozdíl od té české o poznání výrazněji zaměřena na estetiku. Česká kuchyně je v tomto směru spíše praktická, rodinná a rustikální – na estetické stránce si příliš nepotrpí. 

Kvíz 

Jak jste na tom se znalostmi tradičních českých jídel? To můžete zjistit zodpovězením následujících sedmi otázek. Správné odpovědi najdete na konci kvízu. 

Otázka č.1: Jak se nazývá jednoduchá polévka, která dříve bývala „jídlem chudých"? Dnes se vaří s opečeným chlebem a vejcem, často jako léčba na nachlazení nebo při kocovině. 

a) Bramboračka.

b) Svíčková polévka. 

c) Česnečka.

Otázka č. 2: Jak zní název hutné polévky z hub, smetany, kopru a vajec, která se často podává s vařeným bramborem? Pochází z oblasti jižních a západních Čech.

a) Kulajda. 

b) Vajcovka. 

c) Houbová polévka. 

Otázka č. 3: Jak se jmenuje sladký pokrm, jehož součástí je vanilková omáčka? Toto jídlo je velmi oblíbené ve školních jídelnách.

a) Bábovka s vanilkovou polevou. 

b) Buchtičky se šodó. 

c) Krémové buchtičky. 

Otázka č. 4: Jak se jmenuje tenký koláč plněný povidly, tvarohem nebo mákem? Jde o specialitu z Valašska. 

a) Frgál.

b) Makový povidloň s tvarohem. 

c) Valach. 

Otázka č. 5: Jak se jmenuje pokrm, který je převzatý z maďarské kuchyně, avšak v té české je zpravidla o něco méně pálivý? Podává se s houskovými knedlíky. 

a) Klobása s houskovými knedlíky. 

b) Guláš. 

c) Ďábelská omáčka. 

Otázka č. 6: Jak se jmenuje pokrm, který vzniká nastrouháním syrových brambor, česneku a majoránky? Smaží se na pánvi a zpravidla se konzumuje jen tak se solí.

a) Langoš. 

b) Bramborák. 

c) Bramborový knedlík. 

Otázka č. 7: Jak se jmenuje pokrm, který připomíná natrhanou palačinku? Původně pochází z Rakouska, ale v průběhu dějin se stal nedílnou částí české kuchyně. 

a) Trhanec. 

b) Natrhaná palačinka. 

c) Rakouská palačinka. 

Správné odpovědi: 1. c), 2. a), 3. b), 4. a), 5. b), 6. b), 7. a)

 

 

 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Jídlo Česko Tradice
Zdroj: cs.wikipedia.org, toprecepty.cz, vareni.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější