Ani řízek, ani guláš: Cizinci toto české nezdravé jídlo za 80 korun považují za nejlepší jídlo jejich života
Česká kuchyně je mezi mnoha cizinci velmi oblíbená, i když se najdou jídla, která vyvolávají určité pozdvižení a nechuť. To ale není případ této velmi populární české pochoutky, za kterou mnohdy nezaplatíte ani 100 korun.
Každému z nás samozřejmě chutná něco jiného a s tím souvisí i oblíbenost jednotlivých pokrmů. Někteří proto nedají dopustit na tradiční českou svíčkovou, jiní si libují v pojídání plněných ovocných knedlíků a někteří milují zabijačkové pochoutky. Právě pestrost chutí a tradic dělá českou kuchyni jedinečnou. Ačkoliv jsou mnohé pokrmy syté a skutečně vydatné, získáváme díky nim pocit domova a rodinné pohody.
Perfektní kombinace chutí a křupavost
Langoše mnozí považují za jeden ze symbolů české kuchyně, jelikož na ně můžeme narazit prakticky všude a jsou u nás velmi populární. Pravdou ale zůstává, že původně pochází z Maďarska.
To však nic nemění na tom, že si langoše řada cizinců spojuje právě s Českou republikou. Mluví o nich s nadšením a jakmile je poprvé ochutnají, rázem se do nich zamilují.
Cizincům se přitom zamlouvá jejich křupavé provedení zvenku a vláčnost uvnitř. I když se samozřejmě jedná o kalorickou bombu, mnoho lidí se k nim stále s láskou a chutí vrací. Neodmyslitelně bývají spjaty s pouťovým občerstvením, nejrůznějšími festivaly nebo vánočními trhy.
Lahodné, ale do zdravého jídelníčku úplně nezapadají
Langoše se řadí k populárním jídlům, na které nedá dopustit mnoho Čechů. Bohužel však vzhledem ke svému složení a úpravě zcela nezapadají do konceptu zdravého stravování a odborníci na výživu proto doporučují, abychom si je užívali skutečně jen výjimečně.
Podle serveru Kalorické tabulky má takový 200g langoš bez jakékoliv oblohy 533 kcal. Bílkoviny jsou v něm zastoupeny ve zhruba 13 g, sacharidy v 77 g a tuky v 19 g. Právě velké množství tuku je přitom zásadní důvod, proč bychom si langoš neměli dopřávat příliš často a ve velkém množství.
Problém spočívá i v tom, že tato pochoutka bývá často připravována ve stáncích v přepalovaném tuku, který obsahuje látky negativně působící na naše zdraví. Vysoká energetická hodnota nám přinese velké množství energie ve formě tuku a škrobu a nejedná se tedy o nic příznivého.
Langoše mají bohatou historii
Langoše byly původně součástí maďarské kuchyně, kde vznikly jako jednoduché placky z kynutého těsta smažené na oleji. Jejich název pochází z maďarského slova „lang“, což znamená plamen. Langoše se totiž tradičně opékaly na otevřeném ohni. Postupem času se však dostaly i do jiných kuchyní, přičemž Česká republika není výjimkou.
Jedním z důvodů, proč je toto jídlo tak oblíbené, je jeho univerzálnost. V tradiční podobě se podávají s česnekovým olejem, zakysanou smetanou a strouhaným sýrem. Dopřát si je ale můžete i s kečupem, zelím, klobásou a někdy dokonce i s cukrem a skořicí jako dezert.
Jak si připravit zdravější langoš sami doma
Pokud dostanete na langoš chuť, nemusíte se vydávat do stánků s rychlým občerstvením. Toto jídlo si můžete připravit i sami doma a navíc při dodržení několika pravidel získat i o něco zdravější variantu.
-
Část bílé mouky lze například nahradit celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou, díky čemuž přidáte vlákninu a minerály.
-
Místo smažení lze langoše péct v troubě na pečicím papíře, jen lehce potřené olivovým olejem.
-
Ideálním kompromisem může být příprava langošů v horkovzdušné fritéze, díky čemuž získají křupavost, ale nebudou nasáklé olejem.
-
Volte lehčí oblohu, jelikož langoš sám o sobě je kaloricky vydatný. Svěžest a odlehčení můžete přidat pomocí zeleniny.