Mikrovlnka ohřívá nerovnoměrně kvůli otočnému talíři. Dejte tam jídlo takto a ohřeje se lépe a rychleji
Vytáhnete talíř z mikrovlnky, a zatímco okraje pálí, uprostřed zůstává jídlo sotva vlažné. Není to jen otázka výkonu spotřebiče, ale především fyziky mikrovln. Stačí malý fígl s polohou talíře a jídlo bude prohřáté celé, nejen napůl.
Mikrovlnná trouba pracuje s elektromagnetickými vlnami o frekvenci 2,45 GHz. Ty pronikají do jídla a rozkmitávají molekuly vody. Voda se tím zahřívá a spolu s ní i celá potravina. Jenže uvnitř trouby se vlny odrážejí od stěn a navzájem skládají. Vznikají tak stojaté vlny – místa s vysokou energií (horká) a naopak oblasti, kam se energie téměř nedostane (studená). Výsledek? Okraje jídla bývají přehřáté, ale střed zůstává chladný.
Co dělá otočný talíř
Aby mikrovlnka neohřívala jen v pevných „horkých zónách“, má otočný talíř. Ten jídlo neustále posouvá a střídavě ho vystavuje různým intenzitám vln. Jenže pokud položíte misku či talíř přesně doprostřed, opisuje jen malou dráhu. Pohyb není dostatečný a jídlo se pořád točí kolem stejného místa.
Praktický tip: Posuňte talíř trochu k okraji. Jakmile
se roztočí, začne opisovat větší kruh a projede víc míst uvnitř
mikrovlnky. Mikrovlny tak pokrm zasáhnou ze všech stran a
jídlo se prohřeje rychleji a rovnoměrně.
Zapomeňte na studený střed – jídlo můžete ohřát rovnoměrně
Mikrovlnka zvládne víc, než se zdá. Pokud ale chcete, aby porce chutnala stejně dobře jako po uvaření, pomůže dodržovat několik jednoduchých zásad:
- Míchejte a přerušujte ohřev. Ideální je po půl minutě ohřev zastavit, promíchat a znovu spustit.
- Rozložte jídlo do kruhu. Pokud ohříváte rýži, těstoviny nebo zeleninu, udělejte na talíři volný kruh uprostřed. Teplo se pak dostane i do středu.
- Zakryjte nádobu. Kryt či víčko udrží vlhkost, pára se rozprostře rovnoměrně a pokrm se nevysuší.
- Ohřívejte raději kratšími intervaly. Místo jedné dlouhé minuty zkuste dvě půlminuty – snížíte riziko přehřátých okrajů a studeného středu.
- Rozdělte velké porce. Hustá polévka nebo guláš v hlubokém talíři se prohřejí nerovnoměrně. Lepší je ohřívat menší části zvlášť.
Jaká jídla do mikrovlnky (ne)patří
Mikrovlnka si dobře poradí s jídly s vyšším obsahem vody – třeba s polévkami, omáčkami, rýží nebo zeleninou. Naopak pečivo a křupavé potraviny v ní ztrácí chuť a tvrdnou, takže je lepší sáhnout po troubě nebo horkovzdušné fritéze. Riziková jsou i celá vejce, která mohou explodovat, a také maso, které se ohřívá pomalu – uvnitř může zůstat syrové, zatímco povrch se vysuší. Opatrnost je potřeba i u potravin v těsně uzavřených nádobách, protože tlak páry může způsobit jejich prasknutí.
I u mikrovlnky platí, že drobné změny mají velký efekt. Když posunete talíř víc ke kraji, jídlo promícháte nebo ho zakryjete, získáte lepší výsledek a ušetříte si spoustu zklamání. Malé úpravy při ohřívání tak dokážou udělat víc, než byste čekali – a večeře bude hned o třídu lepší.