Češi na toto jídlo nedají dopustit, cizincům se z něj ale obrací žaludek
Každá kuchyně má svá specifika a tradiční jídla, přičemž na některá z nich lidé z jiných zemí nahlížejí jako na kuriozitu. Jedno takové jídlo se běžně objevuje i na českých stolech.
Je hluboce zakořeněné v českém národním vědomí. Pro mnoho obyvatel České republiky je tento sladký pokrm symbolem dětství a evokuje vzpomínky na školní jídelnu, babičku nebo rodinné sobotní obědy. Zatímco celá řada Čechů si na šiškách s mákem ráda pochutná, v tvářích cizinců se nezřídka objevuje zděšení – a to ihned, jakmile toto jídlo spatří. Důvodem vždy nemusí být vzhled nebo chuťová kombinace, ale i kulturní rozdíly – obyvatelům některých států může konzumace šišek s mákem dokonce připadat jako hazard se zdravím.
Estetika: Když sladké nevypadá jako sladké
Důvody, proč obyvatelům některých států šišky s mákem nemusí připadat jako důstojný pokrm, mohou spočívat v estetické stránce tohoto jídla.
Problematické je například to, že tradiční šišky s mákem nejsou nikterak zdobené či barevně rozmanité. To je v některých cizích státech absolutně neakceptovatelné. Třeba v Japonsku je estetika společně se sezónností u připravování sladkých pokrmů naprosto klíčová. Zdobení tam má hluboce symbolický význam. Tamější cukráři ani kuchaři by si nedovolili zákazníkům prodat něco, co není esteticky důmyslně propracované. O některých japonských sladkých pokrmech by (nejen) Češi mohli bez nadsázky hovořit jako o poetické eleganci na talíři. Oproti tomu mnohým Japoncům by šišky s mákem mohly připomínat maximálně tak parodii na dezert – a to rozhodně není lichotivé.
Zdaleka se však nejedná pouze o Japonsko, kde si dávají na estetické stránce sladkých pokrmů záležet. Za zmínku v tomto směru stojí rovněž například Francie, Turecko, Belgie, Švýcarsko, Nizozemsko, Indie, Maroko, Spojené státy americké nebo Írán. Nejeden obyvatel zmíněných zemí by se na nudle s mákem díval skrze prsty čistě z estetických důvodů.
Obyvatelé některých států by dokonce na první pohled ani nepoznali, zda mají při pohledu na nudle s mákem co dočinění se sladkým či slaným pokrmem.
Šišky s mákem kladou odpor některým kulturním normám i v dalších ohledech: mazlavá konzistence těsta, přítomnost tuku a cukru v hlavním jídle – to všechno může v některých obyvatelích cizích zemí vzbudit nechuť nebo přinejmenším zmatení.
Nesmírně problematická je rovněž jedna z hlavních ingrediencí
Zdrojem největšího zděšení by nicméně u mnohých cizinců nebyla samotná estetika šišek s mákem. Byl by jím spíše pouhý fakt, že se v tomto pokrmu nachází vysoké množství máku.
V České republice je mák považován za naprosto běžnou surovinu, kterou je možné bez problému sehnat takřka v každém obchodě s potravinami. Rovněž se stal součástí celé řady pokrmů – za zmínku stojí třeba buchty koláče, štrúdly, buchtičky nebo právě šišky s mákem. K české kuchyni tato ingredience zkrátka neodmyslitelně patří.
Mák se ještě poměrně běžně konzumuje i v Maďarsku, Rakousku, Polsku, Německu, Nizozemsku, Švédsku, Norsku, na Slovensku nebo v některých oblastech dalších evropských států. V ostatních státech je však konzumace této suroviny podezřelá, v některých je dokonce naprosto nepředstavitelné, že by někdo pozřel byť jen minimální množství makových zrnek.
Tento fenomén má spojitost zejména s výrobou drog (konkrétně opiátů). Například v Singapuru jsou některé druhy máku uvedeny na seznamu zakázaných látek, neboť můžou obsahovat opiové alkaloidy. Z podobného důvodu je konzumace této suroviny zakázaná i na Tchaj-wanu, v Afgánistánu, Myanmaru (Barmě) nebo Laosu.
V Saudské Arábii, Spojených arabských emirátech a dalších muslimských zemích má zákaz konzumace máku co dočinění i s náboženstvím – Islám zakazuje konzumaci čehokoliv, co intoxikuje. Ačkoliv potravinářský mák obsahuje naprosto zanedbatelné množství jakýchkoliv intoxikačních látek, muslimské země jeho konzumaci zpravidla zakazují.