Když mikrovlnka neohřívá rovnoměrně, pomůže jednoduchý trik. Zvýší účinnost až o 40 %

     
Monika Brešťanská
22. 11. 2025 ▪ 11:20

Vytahujete z mikrovlnky pravidelně horký talíř a studené jídlo? Nebo je půlka ohřívaného pokrmu studená a druhá zase velmi horká? Na vině mohou být takzvané stojaté vlny, kvůli kterým přístroj neohřívá rovnoměrně. Naštěstí existuje trik, který zvýší její účinnost až o 40 procent.

Mikrovlnka neohřívá rovnoměrně kvůli stojatým vlnám
Mikrovlnka neohřívá rovnoměrně kvůli stojatým vlnám
Foto: Shutterstock

Mikrovlnná trouba je spotřebič, bez kterého si dnes jen málokdo umí představit každodenní život. Obvykle slouží hlavně k rychlému přihřátí jídla, moderní modely ale umí i rozmrazovat, “péct” nebo spoustu dalších funkcí. První komerční mikrovlnná trouba vznikla po druhé světové válce v USA. Percy Spencer ji vynalezl úplnou náhodou, když mu při testování radarového zařízení roztála v kapse čokoláda. Pochopil tak, že mikrovlny umí spolehlivě ohřát potraviny, a rozhodl se tuto technologii dostat do domácností po celém světě. 

S rostoucí oblibou ale přišla i řada odpůrců a různých mýtů. Někteří lidé mají dodnes z mikrovlnek obavy, jiní je považují za škodlivé a vůbec je nepoužívají. V minulosti byla škodlivost mikrovln hlavním bodem tisíců různých studií, díky kterým dnes víme, že šlo pouze o mýty. Ohřívání jídla v mikrovlnce je tak naprosto bezpečné a jediným problémem tak zůstává nerovnoměrně ohřátý oběd. 

Jídlo se lépe ohřeje v mělkých a širokých nádobách , ...

Problém jménem “stojaté vlny”

Při ohřívání vznikají uvnitř trouby takzvané stojaté vlny. Jde o kombinaci mikrovln, které se odrážejí od stěn a vytvářejí oblasti s vysokou a nízkou energií. Tato místa poznáme podle toho, že je v daném bodě jídlo buďto téměř studené, nebo naopak velmi horké. Podobné vlnové uzly pak najdeme nejčastěji uprostřed otáčejícího se talíře. 

Trik na rovnoměrné ohřátí je však naprosto banální. Jídlo se pokuste nedávat doprostřed talíře, ale spíše k jeho okrajům. Po obvodu se totiž energie rozkládá nejrovnoměrněji. Pokrm se také ohřeje podstatně rychleji a u některých jídel se tak ohřev zkrátí klidně o zmíněných 40 %.

Dalším tipem je jídlo dobře rozhrnout po celé ploše talíře. Toto se vyplatí například u kaší, omáček nebo třeba těstovin. Čím větší plocha a nižší vrstva, tím rychleji a rovnoměrněji mikrovlny pronikají. Vyhněte se tak ohřevu v miskách a použijte raději mělký a široký talíř. 

Při použití poklopu se jídlo tolik nevysuší , ...

Jak ohřát jídlo, aby neztratilo chuť?

Při ohřívání jídla v mikrovlnce ale nejde jen o rovnoměrnost. Důležitý je i celkový čas ohřívání nebo to, jak bude nakonec jídlo chutnat. S obojím pomáhá poklop. Tím se přímo v troubě přikryje talíř s jídlem, přičemž poklop chrání troubu před znečištěním, pomáhá přenášet teplo rovnoměrněji a udržuje také optimální vlhkost potravin

S tím souvisí i ohřívání “suchých” jídel. Pokud dáme do mikrovlnky například obyčejný suchý rohlík, ztvrdne. Podobně je to třeba i u masa, rýže, brambor nebo dalšího pečiva. Zbývající vlhkost se z pokrmu velmi rychle odpaří a ten pak zůstane vysušený. Řešením je přidat pod poklop pár kapek vody

Existují ale potraviny, které nejsou pro ohřev v mikrovlnné troubě příliš vhodné. Mezi ty patří například celá vejce vařená natvrdo, která mohou doslova explodovat. Podobně to je i s některými druhy ovoce a zeleniny. Pokud je z nějakého důvodu ohříváte vcelku, vždy vidličkou na pár místech propíchněte slupku.

Spotřebič opředený mýty a polopravdami

O mikrovlnné troubě dodnes koluje spousta “historek”. Některé z nich říkají, že se vlivem mikrovln poškozuje naše DNA. Podle nespočtu provedených studií však mikrovlnky žádné ionizující záření nevydávají. Moderní přístroje mají navíc vícevrstvé kovové stínění, takže se mikrovlny nedostanou ani ven ze spotřebiče. 

Mýty vznikly především z neznalosti, obav z neznámého, ale i kvůli špatným zkušenostem. Nejčastěji šlo například o jiskření. Pokud do mikrovlnné trouby člověk vloží například kovovou lžičku nebo pozlacený hrníček, bude kov odrážet mikrovlny a způsobí tak výboje. Jde ale o prostý fyzikální jev, který nemá na naše zdraví žádný vliv.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Domácnost Kuchyně Vaření
Zdroj: tydenvedy.fjfi.cvut.cz, szu.gov.cz, fsis.usda.gov




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější