Pokrm


Zeptali jsme se umělé inteligence, jaké jsou nejlepší české pokrmy

Zeptali jsme se umělé inteligence, jaké jsou nejlepší české pokrmy, toto je top 5

28. 9. 2025 • Monika Brešťanská

V době, kdy se umělá inteligence stává součástí našich životů, je fascinující sledovat, kam až její možnosti sahají. Dokáže tato...


Česká specialita si našla cestu i do restauračních menu.

Český originál za pár korun: Tuhle dobrotu už testují i špičkové restaurace

22. 9. 2025 • Martina Minaříková

Tato velmi aromatická specialita původem z Hané dlouhá léta platila za jednoduchý, rychle připravený pokrm, podávaný buď doma, nebo v...


Lékaři varují: tato oblíbená potravina výrazně zvyšuje riziko vysokého tlaku.

Lékaři varují: Tato oblíbená potravina výrazně zvyšuje riziko vysokého tlaku. Češi ji jedí po kilech

22. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Když si představíme typickou českou kuchyni, většinou se nám vybaví vydatné a chuťově výrazné pokrmy. Obalované řízky, klobásy z...


Takzvané superpotraviny se dají připravit na mnoho způsobů.

Tento pokrm dřív babičky jedly z nouze, dnes je to delikatesa v luxusních restauracích. Navíc prospívá srdci i pokožce

17. 9. 2025 • Martina Minaříková

Na talířích našich předků se tyto potraviny objevovaly poměrně často, zejména proto, že kvalitní maso bylo spíše výjimkou. Dnes ovšem...


Jak uvařit správný vývar?

Šéfkuchař prozradil tajemství dokonalého vývaru. Stačí přihodit jednu přísadu a bude i Pohlreich závidět

11. 9. 2025 • Petr Eybl

Vývar se řadí mezi nejzákladnější a nejstarší pokrmy, se kterými je možné se setkat. Připravují jej lidé z mnoha různých koutů...


Jak správně vařit těstoviny, aby se na sebe nenalepovaly?

Těstoviny se vám lepí? Italští kuchaři doporučují přidat do vody jednu nečekanou ingredienci

10. 9. 2025 • Petr Eybl

Těstoviny se řadí mezi nejoblíbenější pokrmy na světě. Podle dostupných informací jich lidé sní přibližně 15 milionů tun ročně.


Klasický český řízek je stále jedním z nejoblíbenějších pokrmů u nás.

Tajemství křupavého řízku. Šéfkuchař prozradil, co přidat do strouhanky místo soli

10. 9. 2025 • Marek Morafcsik

Každý kuchař ví, že kvalita a chuť pokrmu nezávisí jen na surovinách, ale i na správném postupu a trpělivosti. Objevování nových...


Dokážete uspět v tomto kvízu?

Kvíz: Víte, co se skrývá pod názvy jako štrúdle, vdolek nebo kuba? Jen ti, kteří pomáhali babičce v kuchyni, v testu obstojí

9. 9. 2025 • Hana Smětáková

Možná byste tyto pokrmy poznali podle jejich charakteristické vůně a chuti, ale přitom netušíte, jak se správně nazývají. Staročeská...


Proč nezahušťovat omáčku moukou či smetanou?

Šéfkuchař odhaluje, proč by omáčku nikdy nezahustil moukou nebo smetanou. Místo toho používá tento zdravý a levný trik

7. 9. 2025 • Petr Eybl

Ve značné části světových kuchyní se omáčky zahušťují smetanou, škrobem nebo moukou. Výjimkou není ani ta česká, kde je mouka i...


Pachy, které se linou z lednice, mohou značit riziko.

Upozornění pro české domácnosti: Pokud ucítíte zápach z lednice, může jít o vážné nebezpečí. Odborníci radí rychle jednat

6. 9. 2025 • Petr Eybl

Kuchyně je považována za srdce každé domácnosti. Je místem, kde se připravují pokrmy a rodinní příslušníci spolu tráví čas.


Koření, které má doma polovina Čechů, vědci přirovnávají k elixíru mládí.

Koření, které má doma polovina Čechů, vědci přirovnávají k elixíru mládí. Stačí ho jen špetka denně

3. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Kořenky plné voňavého koření všeho druhu patří do každé kuchyně světa. Právě tyto vůně a chutě dodávají pokrmům autenticitu a...


Určitý druh zeleniny může být zdraví škodlivý.

Češi toto jídlo milují. Nevědí, že při opakovaném ohřívání v něm vzniká nebezpečný jed

30. 8. 2025 • Petr Eybl

V potravinách, které lidé běžně konzumují, se mohou nacházet látky s širokou škálou různých účinků. Není tajemstvím, že některé...


Toto jídlo přitahuje turisty z celého světa.

Zapomeňte na svíčkovou. Jednoduché jídlo za pár korun táhne turisty z celého světa, přitom stojí jen 80 Kč

29. 8. 2025 • Petr Eybl

Lidé navštěvují cizí státy z mnoha různých důvodů. Někteří chtějí objevovat půvab přírodních skvostů, jiné spíše přitahují...


Lidé, kteří mají rádi pálivé pokrmy, častěji mají určité povahové rysy.

Psychologové prozradili: Lidé, kteří milují ostré jídlo, mají těchto 5 výjimečných vlastností

23. 8. 2025 • Petr Eybl

Pálivé pokrmy se zpravidla neřadí k těm, na nichž si pochutná každý. Přesto se najde nemalé množství lidí, kteří na ně nedají...


I z jedné ingredience lze připravit velmi chutný pokrm.

Tvrdil, že umí vařit jen s jednou ingrediencí. Výsledek všechny překvapil a restaurace ho teď žádají o recept

19. 8. 2025 • Petr Eybl

Naučit se připravovat některé chody nemusí být vůbec složité. Víceméně každý zvládne uvařit, upéct, usmažit nebo ugrilovat nějaké...


I v tradiční české kuchyni se dají najít zdravé suroviny.

Nenapadlo by vás to ani ve snu: Toto typické české jídlo pomáhá s hubnutím. Je lepší než dieta

13. 8. 2025 • Hana Smětáková

Typická česká jídla jsou obvykle proslulá tím, že do konceptu zdravého stravování příliš nezapadají. Většina z nich totiž obsahuje...


Babičky na ně nedají dopustit, lékaři to ale vidí jinak

České babičky vařily toto jídlo celý život a nedají na něj dopustit. Lékaři však o něm nechtějí ani slyšet

12. 8. 2025 • Monika Brešťanská

Česká kultura je plná tradic. Patří k nim i naše kuchyně plná chutí, vůní a sladkých i slaných pokrmů. Jeden z nich vařily naše...


Mnoho receptů našich babiček se vrací do módy.

Tuto klasiku vařily už prababičky. Teď se z ní stal hit na sociálních sítích a miliony Američanů se shání po receptu

29. 7. 2025 • Monika Brešťanská

Když se řekne česká kuchyně, většině cizinců se vybaví pivo, guláš a knedlíky. Právě poslední jmenovaný pokrm je přitom skutečným...


Jídla za socialismu se od těch dnešních v mnohém lišila

Kvíz: Pamatujete si ještě, co se jedlo za socialismu? Tento kvíz vás vrátí do školní jídelny i na návštěvu k babičce

24. 7. 2025 • Hana Smětáková

Československá gastronomie z dob socialismu má své osobité kouzlo. Pro mnoho z nás se jedná o příjemné vzpomínky na dětství nebo mládí....


I při vaření těstoviny lze učinit závažné chyby.

Nikdy neproplachujte těstoviny! Tuhle chybu Češi dělají denně a kazí si tím omáčky

19. 7. 2025 • Petr Eybl

Těstoviny se řadí mezi nejoblíbenější přílohy nejen v České republice, ale i v mnoha jiných zemích světa. Jen úzká část obyvatel...


Jak jste na tom se znalostmi české kuchyně?

Kvíz: Ptáme se na tradiční česká jídla. Každý správný Čech by jich měl poznat alespoň 5 ze 7. Kolik jich poznáte vy?

19. 7. 2025 • Petr Eybl

Česká kuchyně je plná delikátních jídel, která se mohou pyšnit velice dlouhou tradicí. Na spoustu z nich nedali dopustit již naši...


Do volby jídla se může promítat vaše osobnost.

Test osobnosti: Vyberte si jedno z těchto jídel a zjistíte, jak vás vnímají ostatní

17. 7. 2025 • Petr Eybl

Není žádným tajemstvím, že každý člověk disponuje odlišnými chuťovými preferencemi. Někteří lidé lační po sladkém, jiní nedají...


Toto tradiční české jídlo slaví návrat

Tohle tradiční jídlo se vrací do módy. Mladí ho objevují znovu, babičky se jen smějí

17. 7. 2025 • Hana Smětáková

V dřívějších dobách byla tato jídla běžnou součástí českého jídelníčku. Postupem času však vymizela a nahradila je mnohá...


Díky této ingredienci bude maso v guláši krásně měkké.

Guláš jako od šéfkuchaře: Stačí přidat jednu ingredienci a maso se bude rozpadat samo

16. 7. 2025 • Hana Smětáková

Guláš se právem řadí na přední příčky nejoblíbenějších českých jídel. Mnoho lidí má svůj vlastní recept, na který nedá dopustit...


Existuje typické české jídlo, které by v cizině nemělo úspěch.

Češi na toto jídlo nedají dopustit, cizincům se z něj ale obrací žaludek

8. 7. 2025 • Petr Eybl

Každá kuchyně má svá specifika a tradiční jídla, přičemž na některá z nich lidé z jiných zemí nahlížejí jako na kuriozitu. Jedno...


Někteří jej milují, jiným stačí ochutnat jen jednou

Češi toto jídlo milují. Cizinci si to pletou s krmením pro psy

7. 7. 2025 • Hana Smětáková

Zatímco některá tradiční česká jídla se u cizinců těší popularitě, nad jinými zůstává rozum stát. Ne všechny pokrmy totiž na...


Některé suroviny, které Češi vyhazují, jsou pro Italy nesmírně cenné.

Tuhle potravinu Češi doslova házejí do koše. V Itálii z ní vaří národní pochoutku

6. 7. 2025 • Petr Eybl

Každý měsíc skončí v českých domácnostech a firmách tisíce tun potravin v odpadu - a přitom jde často o suroviny, které jsou v jiných...


Některá masa Češi přehlíží, ačkoliv v Německu se jedná o delikatesu.

Češi toto maso za pár korun přehlíží, v Německu přitom patří mezi gastronomické skvosty

4. 7. 2025 • Petr Eybl

V České republice jsou některé druhy masa často opomíjené, přestože v sousedním Německu patří mezi vyhledávané gastronomické...


Na provozu trouby můžete zásadně ušetřit

Zapněte tuhle nenápadnou funkci na troubě a účty za elektřinu okamžitě klesnou

12. 6. 2025 • Lucie Hospodářová

Trouby jsou neodmyslitelnou součástí dnešních domácností. Na trhu je nespočet modelů s desítkami různých funkcí, ale i přesto většina...


V mnoha domácnostech běžným troubám odzvonilo

Trouba i sporák jsou minulostí. Tisíce domácností přešly na chytřejší a levnější způsob vaření

12. 6. 2025 • Monika Brešťanská

Každá správná kuchyň je vybavena klasickými spotřebiči. Pokrmy nejčastěji připravíte na sporáku nebo v troubě. Právě tito dva...