Těstoviny se vám lepí? Italští kuchaři doporučují přidat do vody jednu nečekanou ingredienci

     
Petr Eybl
10. 9. 2025 ▪ 20:36

Těstoviny se řadí mezi nejoblíbenější pokrmy na světě. Podle dostupných informací jich lidé sní přibližně 15 milionů tun ročně.

Jak správně vařit těstoviny, aby se na sebe nenalepovaly?
Jak správně vařit těstoviny, aby se na sebe nenalepovaly?
Foto: Shutterstock

Mezi hlavní důvody, proč jsou těstoviny natolik oblíbené, patří kromě jejich univerzálnosti i jednoduchost přípravy. Na druhou stranu neplatí, že se při vaření tohoto pokrmu nelze dopustit chyb. Těch je možné učinit hned několik. Jedna z těch nejčastějších se projevuje slepením těstovin k sobě. Jak tomuto lepení zabránit a jaké další zásady byste podle Italů měli při přípravě tohoto pokrmu dodržovat, aby výsledek kvalitou odpovídal chodům z italských restaurací?

Základem vaření těstovin je hodně soli 

Jedna z nejdůležitějších zásad italských kuchařů spočívá v přidání velkého množství soli do vody, v níž se těstoviny vaří. Existuje dokonce rčení, které praví: „L’acqua della pasta deve essere salata come il mare“. To by se dalo do českého jazyka přeložit jako: „Voda na těstoviny musí být slaná jako moře.“

Za ideální množství Italové označují zhruba 10 gramů soli (zhruba jedna polévková lžíce) na 1 litr vody. 

Sůl je důležitá nejen kvůli chuti, ale zároveň působí jako stabilizátor. Pokud vaříte těstoviny ve vodě s nízkým obsahem soli, může to negativně ovlivnit jejich strukturu. Rozvařené těstoviny se pak na sebe mohou snáze lepit. 

Voda na těstoviny by měla být dostatečně osolená. , ...

Pomoci může rovněž olivový olej. Ale pozor, klíčem k úspěchu je správné načasování

Lidé poměrně často přidávají olivový olej do vody, v níž se vaří těstoviny. Domnívají se, že právě to by mělo zabránit jejich slepování. Pravdou však je, že italští kuchaři tento postup nedoporučují: „Olej do vody nepatří,“ tvrdí. 

Jakmile totiž olej nalejete přímo do hrnce s vodou, usadí se na hladině a těstovin se při varu prakticky ani nedotkne. Důvod je prostý a souvisí s relativně známým chemickým fenoménem, který je označován jako nemísitelnost. Tento jev lze vysvětlit poměrně primitivním pravidlem: „Podobné se rozpouští v podobném“. Jelikož olej a voda mají odlišnou hustotu a polaritu, znamená to, že jsou vzájemně nemísitelné. Pokaždé, když se tedy v běžných podmínkách pokusíte přidat olej do vody, usadí se nahoře, zatímco voda zůstane vespod. 

To však neznamená, že by byl olivový olej v souvislosti s bojem proti slepeným těstovinám absolutně k ničemu. Někteří italští kuchaři jej doporučují do těstovin přidávat, ovšem až poté, co jsou vyjmuty z vody a scezeny. Tehdy olej skutečně dokáže zabránit slepování, neboť vytváří na povrchu těstovin kluzký film. 

Italští kuchaři tvrdí, že přidávání olivového oleje je do těstovin vhodné především tehdy, když je máte v plánu servírovat až později po dovaření, nebo máte v plánu z nich zhotovit salát.

Přidávání olivového oleje se naopak vyhněte, pokud těstoviny plánujete ihned smíchat s omáčkou. Ta by se na nich totiž nejspíše nedokázala tak dobře udržet. 

Olivový olej může pomoci. , ...

Další zásady italských kuchařů

Kromě již výše zmíněných rad byste podle italských kuchařů měli dodržovat tyto zásady:

  • Pravidelně míchejte: Pravidelné míchání je jednou z nejúčinnějších metod, jak zajistit, aby se těstoviny při vaření neslepovaly k sobě. Čas od času je tedy nezapomínejte zamíchat – ideálně dřevěnou vařečkou. 
  • Vařte „al dente“: Těstoviny by měly být pevné, tedy takzvaně „na skus“. Převařené těstoviny ztrácejí svou strukturu, kvůli čemuž může docházet k jejich slepování. 
  • Dbejte na dostatečné množství vody: Klíčový je rovněž dostatek vody. Doporučuje se, že by na každých 100 gramů těstovin měl připadnout minimálně litr vody. 

Pokud se budete výše zmíněných zásad držet, těstoviny by se na sebe neměly lepit. Navíc budou chutnat tak, jako byste si je objednali v italské restauraci.  



Sdílejte článek  
       


Štítky: Těstoviny Vaření Itálie
Zdroj: receptyprimanapadu.cz, toprecepty.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější