Koření, které má doma polovina Čechů, vědci přirovnávají k elixíru mládí. Stačí ho jen špetka denně
Kořenky plné voňavého koření všeho druhu patří do každé kuchyně světa. Právě tyto vůně a chutě dodávají pokrmům autenticitu a originalitu. Některá koření ale mají i jiný účinek, fungují například jako „elixír mládí“.
Téměř všechny druhy koření pocházejí z nějaké části rostlin. Skořice je kůra skořicovníku, pepř je plod pepřovníku a sladká paprika je sušená a mletá zelenina. Není tedy divu, že některá koření mají zajímavé účinky na lidské zdraví. Umí například pomoct s trávením, imunitním či nervovým systémem, nebo podpořit vitalitu a mladistvý vzhled.
Koření nebo superpotravina?
Kurkuma je vlastně kořen rostliny s názvem Curcuma longa, která patří do stejné čeledi jako zázvor. Tato rostlina pochází z jihovýchodní Asie a pěstuje se především v Indii. To, co známe jako koření, je ve skutečnosti sušený a namletý oddenek rostliny. Právě ten obsahuje největší koncentraci látky zvané kurkumin. Tato látka funguje v těle jako silný antioxidant.
Po staletí byla kurkuma používána v tradiční indické medicíně (ájurvédě) jako lék na různé neduhy. Díky protizánětlivým účinkům se využívala na léčbu zánětů kloubů, ale i na potíže s trávením nebo k rychlejšímu hojení ran. Kromě tradiční medicíny ji lidé využívali i v jiných oblastech, například jako barvivo v potravinářství a oděvním průmyslu.
Západní věda se o kurkumu začala více zajímat až v posledních desetiletích. Oddenky kurkumy prošly mnoha zkoumáními a studiemi, které odhalily její skutečný potenciál. Toto koření je tak v současnosti využíváno nejen v kuchyni, ale i v moderní medicíně.
„Elixír mládí“ podložený vědeckými studiemi
Vědecké studie potvrzují, že kurkuma má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Její nejvýznamnější složka, kurkumin, je silný antioxidant. Tyto látky umí chránit naše buňky před oxidačním stresem a volnými radikály. Díky tomu buňky stárnou pomaleji. Antioxidanty také fungují jako skvělá prevence civilizačních chorob.
Velmi ceněná vlastnost kurkumy je schopnost si účinně poradit se záněty. Využívá se především k léčbě chronických zánětů, mezi které patří třeba revma. Kurkumin a další látky obsažené v tomto koření mají zajímavé výsledky i u cukrovkářů nebo pacientů s Alzheimerovou chorobou. Pravidelná konzumace je tak výbornou součástí prevence proti těmto chorobám.
Kurkuma má navíc pozitivní vliv na funkci mozku, zlepšuje trávení a podporuje imunitní systém. Vědecké studie naznačují, že by mohla být prospěšná i při prevenci neurodegenerativních onemocnění a depresí. Je ale důležité vědět, že kurkumin se špatně vstřebává do krevního oběhu. Jeho účinky se proto výrazně zvýší, pokud se konzumuje společně s černým pepřem, který obsahuje piperin. Ten podle všeho zvýší vstřebatelnost kurkuminu až o dva tisíce procent.
Špetka denně pro zdraví
Pokud nevíte, jak zařadit kurkumu do jídelníčku, je to poměrně snadné. Lžičku mleté kurkumy můžete přidat třeba do každého vývaru. Dodá mu nejen pěknou žlutou barvu, ale i celou řadu prospěšných látek. Toto koření se používá i v indických, thajských nebo obecně v asijských pokrmech. Pokud je ale nemáte rádi, můžete ji přidat do klasických omáček nebo krémových polévek, které běžně připravujete. Kurkuma má jemnou zemitou chuť a hodí se tak k masu i do pokrmů se smetanou.
Mnoho lidí si špetku kurkumy s oblibou přidává i do nápojů. V období chřipek se osvědčil takzvaný „ginger shot“, který zakoupíte v mnoha prodejnách se zdravou výživou. Připravit si ho ale můžete i doma. Stačí vám k tomu čerstvý zázvor, citron, med a špetka kurkumy. Kromě toho lze koření přidat i do ovocných a zeleninových smoothies.