Nejhorší surovina, kterou Češi dávají do bramborového salátu. Vyhněte se jí, jinak se rychle zkazí

     
Petr Eybl
11. 12. 2025 ▪ 02:40

Zatímco dlouhé řady lidí z jiných států považují bramborový salát za obyčejnou přílohu, pro Čechy a Slováky je nedílnou součástí stravy a dokonce má kulturní význam. V České republice i na Slovensku představuje tradiční a plnohodnotný pokrm, který by rozhodně neměl chybět na svátečních stolech.

Při přípravě bramborového salátu si dejte pozor.
Při přípravě bramborového salátu si dejte pozor.
Foto: Shutterstock

Především na Štědrý den, který se pomalu, ale jistě blíží, by si stůl bez bramborového salátu nedokázali mnozí Češi vůbec představit. Mohlo by se zdát, že díky bohaté historii a nespočtu zkušeností se již každé kuchařce či kuchařovi podařilo toto jídlo vyladit do dokonalosti. To nicméně bohužel neplatí, neboť i v dnešní době dává celá řada z nich do bramborového salátu ingredienci, která v něm často nemá co dělat. Stačí pár hodin a daná ingredience dokáže tuto oblíbenou slavnostní delikatesu proměnit v pokrm, který neoslní ani ty nejméně vybíravé strávníky. 

Zrádná surovina, na kterou byste si měli dát pozor 

Řeč je konkrétně o tepelně neupravené cibuli, kterou do bramborového salátu dávají dlouhé zástupy českých kuchařů i kuchařek. Pokud ji do tohoto pokrmu přidáte, můžete si koledovat hned o několik problémů.

Zkušení šéfkuchaři si to ve většině případů moc dobře uvědomují. Proto do bramborového salátu cibuli buď vůbec nepřidávají, nebo ji přidají až po provedení jednoho důležitého opatření. 

Samozřejmě by se našly výjimky, mezi které patří dokonce i legendární spisovatelka a kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, jež byla autorkou první moderní české kuchařky (vydána v 19. století). Ta do svého „míchaného salátu zemčátkového“, jak tento pokrm nazývala, cibuli přidávala. Pravda je však taková, že její bramborový salát by v dnešní době s vysokou pravděpodobností mnozí ani neochutnali (se vší úctou k této slavné historické postavě, která měla jinak obrovský vliv na vývoj české kuchyně).

Do salátu totiž doporučovala přidávat i různé zbytky, což přímo dokazuje i úryvek z knihy Domácí kuchařka„Po nějaké tabuli, když jsou rozličné zbytky, kupříkladu studená telecí pečeně, uzený jazyk, šunka, kapouni (pozn. red.: jedná se o mladého vykrmeného a kastrovaného kohouta), i třeba koroptve…“

Tepelně neupravená cibule může zkazit celý salát. , ...

Proč může cibule napáchat škody?

Existuje hned několik důvodů, proč byste měli být s cibulí opatrní. 

V první řadě platí, že syrová cibule se velice rychle kazí. To je dáno tím, že má vysoký obsah vody a enzymů, které dokážou urychlovat kvašení

Jakmile se navíc tato zelenina dostane do blízkosti majonézy nebo kyselého prostředí salátu, fermentační proces se začne urychlovat: Cibule pak začne měknout, „slizovatět“ a zkracovat celkovou trvanlivost pokrmu. 

Kromě toho je syrová cibule velmi agresivní, to znamená, že po relativně krátké době přebije ostatní chutě a učiní salát ostřejším, než by si mnohdy strávníci přáli. 

V neposlední řadě vypouští šťávu, která se vzápětí dostává do salátu. Ten pak začíná být vodnatý a může se rozpadat. 

Bramborový salát a kapr k sobě patří. , ...

Jak problém vyřešit?

Pokud si na cibuli v bramborovém salátu potrpíte, naštěstí existuje možnost, jak alespoň částečně eliminovat negativní dopady této zeleniny na jeho kvalitu. 

Stačí cibuli spařit horkou vodou a následně ji opláchnout ve studené. To by mělo snížit počet enzymů a bakterií, díky čemuž se prodlouží její trvanlivost.

I přesto byste však měli cibuli přidávat do bramborového salátu až jako poslední, a to těsně před tím, než ho budete podávat. V opačném případě si koledujete o to, že se celý pokrm zkazí dříve, než jím potěšíte chuťové pohárky. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Jídlo Zdraví Saláty
Zdroj: status-pomocnici.cz, kupi.cz, vitalia.cz, nejrecept.cz, denik.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější