Upozornění pro české domácnosti: Pokud ucítíte zápach z lednice, může jít o vážné nebezpečí. Odborníci radí rychle jednat
Kuchyně je považována za srdce každé domácnosti. Je místem, kde se připravují pokrmy a rodinní příslušníci spolu tráví čas.
Není proto žádným tajemstvím, že je důležité ji udržovat v čistotě a dbát na správné skladování potravin. Jakékoliv zaváhání totiž může mít zásadní vliv nejen na kvalitu jídla, ale potenciálně rovněž na zdraví. Jak poznat zápachy, které mohou značit zkažené potraviny nebo poukázat na přítomnost nebezpečných bakterií?
Nejtypičtější zápachy: Jaká může být jejich příčina?
Mezi nejběžnější nepříjemné zápachy, které se mohou z lednice linout, patří:
- Hnilobný zápach: Tento typ zápachu nejčastěji značí rozklad bílkovin. Z toho přirozeně vyplývá, že se velmi často týká potravin, které obsahují vysoký podíl tohoto významného makronutrientu. Především pak těch čerstvých, které jsou po pořízení v obchodě určeny k brzké konzumaci – tedy například drůběže, ryb nebo jiných druhů masa. Můžete se s ním však setkat rovněž u tofu nebo dalších potravin s vysokým obsahem bílkovin, které se označují jako veganské či vegetariánské.
- Kyselý zápach: Kyselý zápach může poukazovat na kvašení. To se vztahuje především na mléčné výrobky, ovoce a zeleninu nebo ovocné šťávy. Za tímto zápachem stojí aktivita kvasinek nebo bakterií, které jsou určeny k mléčnému kvašení.
- Plesnivý zápach: S tímto typem zápachu se setkáte především u potravin, které byly vystaveny nadměrné vlhkosti a teplu. Tyto podmínky totiž podporují růst plísní. Nejčastěji se to týká mléčných výrobků, pečiva, těsta nebo ovoce.
Nejrizikovější potraviny
Zatímco některé potraviny je možné skladovat dlouhé roky, aniž byste po jejich následné konzumaci riskovali bakteriální infekci, o jiných to bohužel ani zdaleka neplatí. Mezi nejvíce rizikové potraviny, na které je vhodné si dát při skladování obzvláště velký pozor, patří například:
- Mléčné výrobky: Mléčné výrobky, což se týká především těch s kratší trvanlivostí (například čerstvé mléko, tvaroh nebo jogurty), mohou být při nesprávném uchovávání kontaminovány bakteriemi Listeria monocytogenes. Tyto bakterie mohou způsobit listerózu. Jde o onemocnění, které se může u zdravých osob projevovat zcela bezpříznakově či podobnými příznaky jako chřipka, avšak u rizikových skupin (například malé děti, těhotné ženy, starší lidé či osoby s oslabeným imunitním systémem) může mít velice závažné následky a způsobit např. zánět mozkových blan či dokonce ohrozit postiženou osobu na životě.
- Syrové ryby, drůběž a jiné druhy masa: Tyto potraviny mohou obsahovat bakterie jako Salmonella, Campylobacter nebo Escherichia coli. Ty způsobují gastrointestinální onemocnění s příznaky jako průjem, zvracení, bolest břicha nebo horečka.
- Vařené pokrmy a zbytky jídla: Rovněž skladování jídel, která již byla uvařena, je v dlouhodobém horizontu rizikové. Mohou se v nich množit bakterie jako Bacillus cereus nebo Clostridium perfringens. Tyto bakterie mohou způsobit nevolnost, zvracení nebo průjem. První zmíněná se nejčastěji vyskytuje v pokrmech s vysokým obsahem škrobu (např. uvařené těstoviny či rýže), s druhou zmíněnou se můžete setkat v mnoha různých pokrmech.
Jak správně uchovávat potraviny v lednici
Abyste kontaminaci potravin bakteriemi předešli, je třeba dodržovat určité zásady. Odborníci doporučují dbát na:
- Teplotu: Teplota lednice by měla být mezi 3 až 4 °C. Vyšší může podporovat růst bakterií. Nižší zase může zapříčinit snížení kvality jídla.
- Uzavřené nádoby: Rizikové potraviny skladujte v uzavřených nádobách.
- Oddělené skladování: Potraviny by spolu neměly přícházet do těsného kontaktu. Například čerstvě uvařený masitý pokrm skladujte na nejnižší polici v utěsněné nádobě.
Kromě toho je samozřejmě nutné dbát na to, aby byla lednice udržována v čistotě. Lednici můžete čistit například prostřednictvím jedlé sody a octu v poměru 1:1.
Důležité je pak kontrolovat těsnění. Poškozená nebo zanesená těsnění mohou způsobit únik chladu a zvýšit tím teplotu v lednici.