Český originál za pár korun: Tuhle dobrotu už testují i špičkové restaurace
Tato velmi aromatická specialita původem z Hané dlouhá léta platila za jednoduchý, rychle připravený pokrm, podávaný buď doma, nebo v hospodách k pivu. Postupem času si ale tento ryze český originál proklestil cestu až do menu významných restaurací.
Ještě donedávna jste si tuto vyvoněnou specialitu mohli vychutnat převážně v lokálních hospodách, doplněnou o cibuli a pivo. Případně jste si ji přinesli z obchodu domů, v ryze domácích podmínkách si ji nakrájeli na kolečka a obložili jí chléb s máslem. Situace se ovšem mění, právě díky své jedinečné chuti a nízkokalorickému složení se olomoucké tvarůžky dostávají i do kuchyní špičkových českých restaurací, kde je kuchaři používají jako originální lokální ingredienci.
Kde se specialita vzala
Původ olomouckých tvarůžků je víceméně jasný už z jejich názvu – samozřejmě, že svůj původ mají na Olomoucku (tedy v zeměpisné oblasti Haná). Jako druh selského sýru se tu začaly vyrábět na přelomu 15. a 16. století.
Původní manufakturní výrobu posléze zahájil Josef Wessels s manželkou. To se v Lošticích psal rok 1876. O několik let později, v roce 1897, převzal živnost jejich syn Alois Wessels, jehož iniciály posloužily jako název dnešní společnosti, tj. A. W. spol. s r. o. Ale zpět do roku 1897. Tehdy Alois koupil dům, jehož dvorní trakt upravil právě pro potřeby prosperující tvarůžkárny. Výroba se totiž rozšiřovala rychlým tempem, v roce 1912 zaměstnával 36 zaměstnanců a než se Evropou přehnala první světová válka, patřila firma k největším výrobcům tvarůžků v Rakousku-Uhersku.
Rodinná tradice pokračovala dál, na svá bedra ji vzal zeť Aloise Wesselse Karel Pivný. Ten firmu dál rozšiřoval v duchu moderní průmyslové architektury. Jako první začal používat stroje, například ty formovací. Sýrárna se stala opravdu špičkovým podnikem a manželé Pivní ji provozovali až do osudného roku 1948.
Z popela zpět mezi elitu
Firmu stihl stejný osud jako mnoho dalších. Byla znárodněna a stala se postupně součástí několika národních a státních podniků. Export klesl na naprosté minimum, do firmy se navíc prakticky neinvestovalo. Proto výroba dlouhodobě klesala. Naštěstí hned v lednu 1991 se společnost v restitucích vrátila zpět do rukou původních majitelů, kteří okamžitě znovu zahájili výrobu. Dokonce s několika zaměstnanci, kteří znali ještě původního majitele Pivného.
Významným mezníkem se stal rok 1997, kdy společnost změnila technologické zařízení. Byla instalována automatická formovací linka s dvojnásobnou kapacitou a začaly se používat nerezové zrací rošty. Výrobu olomouckých tvarůžků to opět posunulo na vyšší úroveň. Ta navíc byla řádně oceněna v srpnu 2010. Jedinečné vlastnosti olomouckých tvarůžků ocenila Evropská komise vysokým uznáním v podobě udělení chráněného zeměpisného označení. Pravé olomoucké tvarůžky se tak mohou od té doby vyrábět pouze na Olomoucku. V současné chvíli se o to stará zhruba 130 zaměstnanců.
Součást jídelníčku? Jednoznačně
Tvarůžky by si bezesporu měly najít cestu do jídelníčku každého z nás. A to i v případě, že se jedná o dietní verzi. Tento tradiční český sýr totiž nabízí řadu benefitů, které z něho dělají vskutku výjimečnou potravinu pro gurmány i vyznavače zdravého či dietního stravování.
- Nízký obsah kalorií
Opravdu velmi nízký, tvarůžky jsou totiž až neuvěřitelně nízkokalorické. Ve 100 g se nachází pouze 100 až 120 kalorií. Abyste si tento údaj zasadili do kontextu – běžné sýry obsahují například 300 až 400 kalorií.
- Vysoký obsah bílkovin
To je opravdu velký benefit olomouckých tvarůžků. Bílkoviny jsou důležité pro regeneraci svalů a pomáhají udržet pocit sytosti po dlouhou dobu. Vzhledem k tomu, že tvarůžky ve 100 g obsahují 28 až 30 g bílkovin, jsou pro jejich doplnění naprosto ideální volbou.
- Nízký obsah tuků
Minimální dávka tuků v porci proměňuje tvarůžky ve skvělý dietní pokrm. Jen považte sami, ve 100 g tohoto voňavého sýra se nachází pouze 0,5 g tuku.
- Minerály
Pravidelnou konzumací olomouckých tvarůžků dodáte svému tělu mnoho významných minerálních látek. Za všechny jmenujme třeba fosfor, zinek nebo vápník. Podpoříte tak zdraví svých kostí, svalů nebo imunity.
Tvarůžky na talíři
Tvarůžky jsou na talíři skutečným
pokladem. Ale zdaleka se nejedná pouze o jakousi rychlou pochoutku
k pivu. Tvarůžky se po právu dostávají do popředí a
nabízí hned několik možných úprav. Výborné je
tvarůžkové rizoto s čerstvými bylinkami, burger naplněný
tvarůžky, za ochutnání stojí vynikající tvarůžkový
tatarák nebo tvarůžková zmrzlina, kterou můžete
vyzkoušet v kavárně přímo v Lošticích. Obsahuje 30 % tvarůžků a
překvapí sladkou chutí s nádechem této místní specialitky.
V minulosti se olomoucké tvarůžky dokonce dostaly do degustačního
menu známé olomoucké restaurace Entrée, za kterou stojí
šéfkuchař Přemek Forejt. Znát ho můžete například jako porotce
z populární kulinářské soutěže pro amatérské kuchaře. Ten se rozhodl
regionální pochoutku povznést na vyšší úroveň a
připravil z ní pokrm nesoucí název Pivní pes. Jeho
základem bylo křehké těstíčko ukrývající nadýchanou pěnu
z olomouckých tvarůžků a kvašáku a posypané jemným práškem
z červené papriky. Podle řady návštěvníků restaurace se chod
povedl – „Jídlo bez přehánění lehké jako obláček. Konzumuje se
najednou. Absolutní pecka. Regionální olomoucká kuchyně koncentrovaná do
jednoho sousta.“