Psychologové prozradili: Lidé, kteří milují ostré jídlo, mají těchto 5 výjimečných vlastností

     
Petr Eybl
23. 8. 2025 ▪ 15:44

Pálivé pokrmy se zpravidla neřadí k těm, na nichž si pochutná každý. Přesto se najde nemalé množství lidí, kteří na ně nedají dopustit.

Lidé, kteří mají rádi pálivé pokrmy, častěji mají určité povahové rysy.
Lidé, kteří mají rádi pálivé pokrmy, častěji mají určité povahové rysy.
Foto: Shutterstock

Roli v tom, proč mají někteří lidé v oblibě pálivá jídla, samozřejmě hrají především chuťové preference. Mnozí psychologové nicméně tvrdí, že za „sympatiemi“ k ostrému jídlu mohou stát i určité psychologické faktory. To potvrzují dokonce i některé vědecké studie. Co je podle nich pro milovníky pálivých pokrmů z psychologického hlediska charakteristické?

Vyhledávání vzrušení

Strávníci, kteří často prahnou po pálivých pokrmech, podle psychologů nezřídka touží po intenzivních, nových a různorodých zážitcích. Tomuto fenoménu se v odborných kruzích říká „sensation seeking“, což v doslovném překladu znamená „vyhledávání vzrušení“

Tento povahový rys se většinou měří prostřednictvím takzvaného Arnettova dotazníku. Díky několika vědeckým výzkumům bylo prokázáno, že lidé, kteří dosahují vyššího skóre při měření „sensation seekingu“, mají často i silnější vztah ke konzumaci pálivých jídel - jinými slovy mají tato jídla častěji v oblibě a konzumují je častěji a ve vyšší míře. 

V rámci jiné studie se pak přišlo na to, že lidé dosahující vyššího skóre při měření „sensation seekingu“ pociťují výraznější prožitek při ochutnávání nových pokrmů s obsahem kapsaicinu. Navíc jsou k ochutnávání nových pálivých jídel více nakloněni. 

Vyšší sklony k riskování a touha po dobrodružství 

Další výzkumy poukazují na to, že vášniví konzumenti pálivých jídel mají ochotu i tendenci v životě více riskovat. Například v čínském experimentu bylo prokázáno, že účastníci výzkumu, kteří rádi jedli pálivé pokrmy, dosahovali ve škále hodnocení ochoty riskovat v průměru vyšších hodnot

Milovníci pálivého jídla rovněž častěji vyhledávají dobrodružství a zbožňují adrenalinové zážitky

Lidé, kteří často konzumují pálivé pokrmy, mnohdy vyhledávají adrenalin. , Shutterstock...
     

Vysoká citlivost na odměnu a nízká citlivost na trest

Z relativně rozsáhlých výzkumů, za kterými stojí významní vědci z Pennsylvania State University ve Spojených státech amerických John E. Hayes a Nadia K. Byrnes, vyplývá, že obliba pálivého jídla se pojí s vyšší senzitivitou na odměnu a nižší senzitivitou na trest

Z toho v reálném životě vyplývá například to, že vášniví konzumenti pikantních pokrmů mají ve srovnání s průměrným člověkem větší tendenci snažit sami sebe potěšit odměnou i přesto, že riskují případné potrestání. 

Otevřenost k novým zkušenostem 

Hned několik významných studií spojuje oblibu pálivého jídla s otevřeností k novým zkušenostem.

Lidé, kteří rádi konzumují pikantní pokrmy, jsou ochotnější ex­perimentovat v mnoha oblastech lidského života a mají tendenci vyhledávat nejnovější trendy. 

Emoční odolnost, houževnatost a schopnost překonávat náročné výzvy

V tomto případě je zatím nutné provést větší množství výzkumů, aby bylo možné tuto hypotézu s jistotou potvrdit. 

Někteří psychologové se nicméně domnívají, že lidé preferující pálivé pokrmy jsou ve srovnání s průměrnými strávníky emocionálně odolnější a houževnatější. Dokážou prý lépe čelit výzvám a rádi se neustále překonávají a posouvají v životě dál. 

Lidé, kteří mají rádi pálivé pokrmy, mohou být psychicky odolnější. , Shutterstock...

Shrnutí  

Milovníci pálivých pokrmů častěji vykazují některé specifické povahové rysy. Je však třeba zdůraznit, že se vždy jedná pouze o statistickou pravděpodobnost či psychologickou teorii.

Neznamená to tedy, že každý člověk, který nemá rád pálivé jídlo, je ve srovnání s vášnivým konzumentem pálivých pokrmů například automaticky méně otevřený či emočně odolný. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Jídlo Psychologie Zajímavosti
Zdroj: receptyschuti.cz, cs.wikipedia.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější