Zeptali jsme se umělé inteligence, jaké jsou nejlepší české pokrmy, toto je top 5
V době, kdy se umělá inteligence stává součástí našich životů, je fascinující sledovat, kam až její možnosti sahají. Dokáže tato technologie, postavená na datech a algoritmech, skutečně rozumět něčemu tak lidskému, jako je chuť, tradice a kulinářská hrdost?
Česká kuchyně je plná pokladů, které se dědí z generace na generaci. Tučné, vydatné a neskutečně chutné jídlo, které dokáže zahřát u srdce i v těch nejchladnějších dnech. Ale jak se na tento gastronomický odkaz dívá stroj? Rozhodli jsme se to zjistit. Položili jsme jednomu z nejpokročilejších AI systémů jednoduchou otázku: „Jaké jsou nejlepší a nejreprezentativnější české pokrmy?“ Očekávali jsme možná překvapení, možná kontroverze, nebo jen suchý seznam. Místo toho jsme dostali respektuhodný výběr, který potěší každého milovníka klasiky.
1. Svíčková na smetaně alias Královna české kuchyně
Není pochyb o tom, že na prvním místě se objevila svíčková na smetaně. Pro mnohé je to víc než jen jídlo; je to slavnostní pokrm, který se podává při významných příležitostech a symbolizuje českou kulinářskou tradici. Základem je dokonale propečená, špikovaná hovězí pečeně, přelitá hustou, krémovou omáčkou z kořenové zeleniny a smetany. Nesmí chybět plátek citronu, lžíce brusinkového kompotu a trocha šlehačky. A samozřejmě knedlíky. Bez nich by svíčková nebyla svíčkovou, a AI to dobře ví.
2. Trio, které nikdy nezklame
Na druhém místě se objevilo slavné vepřové maso, houskové nebo bramborové knedlíky a zelí, zkráceně „vepřo-knedlo-zelo“. Je to esence české vydatnosti. Křupavá, dozlatova upečená vepřová krkovička nebo plec, podávaná s kombinací houskových a často i bramborových knedlíků, to vše zalité silnou šťávou z výpeku. Jako protipól k tučnému masu se podává dušené zelí, buď bílé, nebo červené. To dodá jídlu vitamíny i tolik potřebnou „svěžest“. Jde o typický oběd, který spolehlivě zasytí a zahřeje.
3. České jídlo, které vlastně není české
Třetí pozici obsadil guláš. Toto jídlo vlastně ani není české. Guláše pochází z Maďarska, nicméně v Česku je guláš natolik oblíbený, že jsme ho prakticky přijali za „vlastní“. A umělá inteligence si toho všimla také. „Český“ guláš se obvykle připravuje z hovězího masa a je hustý, tmavý a silně paprikový, ale s menším množstvím zeleniny než jeho maďarský protějšek. Je to ideální jídlo do hospody, kde se podává v kotlíku nebo na hlubokém talíři. A s čím jiným než s poctivými houskovými knedlíky? Ať už je to hovězí, vepřový nebo segedínský, guláš k české kultuře neodmyslitelně patří.
4. Oblíbené jídlo z brambor, které milují i turisti
Zaslouženě se do top 5 dostaly bramboráky nebo, jak se jim v některých regionech říká, „cmunda“. Toto jídlo dokazuje, že česká kuchyně není jen o omáčkách a mase. Někdy prostě ke štěstí stačí placky připravené ze strouhaných brambor, ochucené česnekem a majoránkou a často i kmínem. Typicky české je ale do bramboráku přidávat i uzeninu nebo je „povýšit“ na přílohu ke guláši či masové směsi.
5. Nenápadný favorit s uzeným masem
Na páté místo vybrala AI knedlíky plněné uzeným masem, podávané se zelím. První tři příčky žebříčku jsou taková klasika a „mainstream“, který umělá inteligence běžně dohledá v každém článku zaměřeném na toto téma. Knedlíky s uzeným už ale ukazují na hlubší znalost české gastronomie. Tuto pochoutku z bramborového těsta a uzeného masa, která se podává opět s dušeným zelím a hezky vysmaženou cibulkou, totiž na rozdíl od svíčkové nenajdeme v každé restauraci. Čas od času se však objeví v každé české domácnosti na obědovém menu.