Zeptali jsme se umělé inteligence, jaké jsou nejlepší české pokrmy, toto je top 5

     
Monika Brešťanská
28. 9. 2025 ▪ 11:13

V době, kdy se umělá inteligence stává součástí našich životů, je fascinující sledovat, kam až její možnosti sahají. Dokáže tato technologie, postavená na datech a algoritmech, skutečně rozumět něčemu tak lidskému, jako je chuť, tradice a kulinářská hrdost?

Zeptali jsme se umělé inteligence, jaké jsou nejlepší české pokrmy
Zeptali jsme se umělé inteligence, jaké jsou nejlepší české pokrmy
Foto: Shutterstock

Česká kuchyně je plná pokladů, které se dědí z generace na generaci. Tučné, vydatné a neskutečně chutné jídlo, které dokáže zahřát u srdce i v těch nejchladnějších dnech. Ale jak se na tento gastronomický odkaz dívá stroj? Rozhodli jsme se to zjistit. Položili jsme jednomu z nejpokročilejších AI systémů jednoduchou otázku: „Jaké jsou nejlepší a nejreprezenta­tivnější české pokrmy?“ Očekávali jsme možná překvapení, možná kontroverze, nebo jen suchý seznam. Místo toho jsme dostali respektuhodný výběr, který potěší každého milovníka klasiky. 

Svíčková je klasika i pro AI , ...

1. Svíčková na smetaně alias Královna české kuchyně

Není pochyb o tom, že na prvním místě se objevila svíčková na smetaně. Pro mnohé je to víc než jen jídlo; je to slavnostní pokrm, který se podává při významných příležitostech a symbolizuje českou kulinářskou tradici. Základem je dokonale propečená, špikovaná hovězí pečeně, přelitá hustou, krémovou omáčkou z kořenové zeleniny a smetany. Nesmí chybět plátek citronu, lžíce brusinkového kompotu a trocha šlehačky. A samozřejmě knedlíky. Bez nich by svíčková nebyla svíčkovou, a AI to dobře ví.

2. Trio, které nikdy nezklame

Na druhém místě se objevilo slavné vepřové maso, houskové nebo bramborové knedlíky a zelí, zkráceně „vepřo-knedlo-zelo“. Je to esence české vydatnosti. Křupavá, dozlatova upečená vepřová krkovička nebo plec, podávaná s kombinací houskových a často i bramborových knedlíků, to vše zalité silnou šťávou z výpeku. Jako protipól k tučnému masu se podává dušené zelí, buď bílé, nebo červené. To dodá jídlu vitamíny i tolik potřebnou „svěžest“. Jde o typický oběd, který spolehlivě zasytí a zahřeje.

3. České jídlo, které vlastně není české

Třetí pozici obsadil guláš. Toto jídlo vlastně ani není české. Guláše pochází z Maďarska, nicméně v Česku je guláš natolik oblíbený, že jsme ho prakticky přijali za „vlastní“. A umělá inteligence si toho všimla také. „Český“ guláš se obvykle připravuje z hovězího masa a je hustý, tmavý a silně paprikový, ale s menším množstvím zeleniny než jeho maďarský protějšek. Je to ideální jídlo do hospody, kde se podává v kotlíku nebo na hlubokém talíři. A s čím jiným než s poctivými houskovými knedlíky? Ať už je to hovězí, vepřový nebo segedínský, guláš k české kultuře neodmyslitelně pat­ří.

Guláš sice není původem český, jde ale o velmi oblíbené "hospodské" jídlo. , ...

4. Oblíbené jídlo z brambor, které milují i turisti

Zaslouženě se do top 5 dostaly bramboráky nebo, jak se jim v některých regionech říká, „cmunda“. Toto jídlo dokazuje, že česká kuchyně není jen o omáčkách a mase. Někdy prostě ke štěstí stačí placky připravené ze strouhaných brambor, ochucené česnekem a majoránkou a často i kmínem. Typicky české je ale do bramboráku přidávat i uzeninu nebo je „povýšit“ na přílohu ke guláši či masové směsi.

5. Nenápadný favorit s uzeným masem

Na páté místo vybrala AI knedlíky plněné uzeným masem, podávané se zelím. První tři příčky žebříčku jsou taková klasika a „mainstream“, který umělá inteligence běžně dohledá v každém článku zaměřeném na toto téma. Knedlíky s uzeným už ale ukazují na hlubší znalost české gastronomie. Tuto pochoutku z bramborového těsta a uzeného masa, která se podává opět s dušeným zelím a hezky vysmaženou cibulkou, totiž na rozdíl od svíčkové nenajdeme v každé restauraci. Čas od času se však objeví v každé české domácnosti na obědovém menu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kuchyně Gastronomie Vaření
Zdroj: toprecepty.cz, Kupi.cz, fresh.iprima.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější