Konec plastových sáčků a krabiček. Levná alternativa neabsorbuje pachy a udrží potraviny déle čerstvé

     
Lucie Mateová
9. 12. 2025 ▪ 09:05

Doby, kdy se na všechny potraviny uchovávané v lednici a na svačiny do školy používaly plastové obaly, jsou pryč. Češi už mají dost toho, jak se z nich nedají vymýt pachy předchozích pokrmů. Naštěstí objevili alternativu, která je lepší a vzhlednější.

Češi pomalu upouští od plastových obalů a nahrazují je něčím efektivnějším
Češi pomalu upouští od plastových obalů a nahrazují je něčím efektivnějším
Foto: Shutterstock

Dřív si lidé snad ani nedokázali představit, že by přestali používat plastové krabičky a sáčky. Každý je měl v šuplíku ve své kuchyni a používala je celá rodina. Jenže pak začali lidé do školy i zaměstnání nosit svačinu v něčem úplně jiném. Někteří to dělají, aby ušetřili naši planetu od dalších plastů, jiní zase jen objevili všechny výhody, které tyto zázračné ubrousky skrývají. Stačí v obchodě sáhnout po správném materiálu a funkčnost vás mile překvapí.

Sbohem, plastové obaly

Čím víc plastové obaly lidé používali, tím rychleji zjistili, že mají mizernou životnost. Například plastové sáčky se rychle protrhnou a navíc do sebe nasávají pach všech potravin. Pokud jste si v sáčku tedy jeden den vzali banán a druhý den chleba, čekal na vás nepříjemný odér spojující obojí.

Tohle může být náhrada za neudržitelné plastové obaly , ...

A plastové krabičky? Snad každému se už někdy stalo, že se při častém používání začaly zabarvovat. Své stopy zanechala například rajčatová omáčka nebo pokrm s kari. Následně se začaly objevovat i rýhy. Plast je zkrátka velmi náchylný na poškození a když už se oděrky nebo rýhy objeví, mohou být nebezpečné. Často totiž při nedostatečném vymytí obsahují pachy, bakterie i jiné nečistoty.

Když k tomu připočítáme fakt, že pak plastové krabičky zabírají místo celý den v batohu nebo tašce, málokdo by si už tuhle variantu dobrovolně a s radostí zvolil. Obzvlášť ve chvíli, kdy existuje jiná – praktičtější, skladnější a zdravotně nezávadná.

Novinka, která nepáchne

Naštěstí Češi postupně objevují voskované ubrousky a sáčky. Na první pohled vypadají jako úplně obyčejný kus látky, ale jejich skutečná síla je na první pohled skrytá. Bavlněná nebo lněná látka se totiž napustí včelím voskem, pryskyřicí a rostlinným olejem. Vznikne tak ochranný povrch, který odpuzuje vlhkost i pachy. Dokonce v něm potraviny vydrží i déle čerstvé.

Proč ale zrovna včelí vosk? Je totiž přirozeně antibakteriální. Množení bakterií je o dost pomalejší, a díky tomu se potraviny nekazí tak rychle jako například v klasickém plastovém sáčku nebo obyčejném papírovém ubrousku. Můžete do nich navíc dát i pečivo s barevnou pomazánkou – nezabarví se. A co je nejlepší – pachy také nemají šanci. To je oproti plastovým obalům dost zásadní rozdíl.

I takhle může vypadat vaše svačina zabalená do voskovaných ubrousků , ...

Údržba voskovaných vychytávek také není nijak složitá. Žádné složité drhnutí, jen oplach studenou vodou nebo otření jemnou houbičkou. Jen se musí dát pozor, aby se voskovaný ubrousek nedostal do myčky – teplo by totiž vrstvu vosku narušilo.

Na co se nejvíc hodí?

I když se to na první pohled nezdá, mají tyto voskované obaly mnohé využití. Nejlepší jsou na zabalení pečiva – díky vosku totiž potravina neokorá. Dokonce existují i speciální velikosti na celý bochník chleba.

Nejčastěji je lidé ale používají na zabelní svačiny do školy, na ovoce, zeleninu nebo i sýry. Použít se dají i na přikrytí misek namísto jednorázové potravinové fólie. Materiál obepne prakticky cokoliv. Je totiž snadno tvarovatelný – stačí malinko zahřát v dlaních, on změkne a pak už hezky drží tvar.

Tuhle vychytávku zkrátka využijete doma i venku. V domácnosti pomůže nahradit hromady jednorázových sáčků a potravinových fólií a na cestách zase ušetří místo v tašce nebo batohu. Po použití ho stačí složit a máte vyhráno. Rychlé, skladné a efektivní.

K některým potravinám se ale nehodí – nesmíte do nich dávat například syrové maso. To se pořád doporučuje uchovávat buď ve skleněných, nebo nerezových miskách.

Jak vybírat a na co si dát pozor?

Pokud se ve voskovaných ubrouscích a sáčcích nevyznáte, nezoufejte. Kvalita se dá poznat úplně jednoduše. Obal by měl být v prvé řadě pevný a pružný zároveň. Pozor si dejte i na složení voskové směsi – nejlepší a nejúčinnější je přírodní vosk a pryskyřice. V první chvíli bude sice o něco dražší, ale vydrží tak dlouho, že se to vyplatí.

Voskované obaly na pečivo volte raději ze lněné tkaniny – je totiž odolnější a pečivo v ní hned tak nezplesniví. Nezapomeňte zkontrolovat ani rozměr – velikosti jsou různé a záleží, na co budete obal využívat.

Z výhod vás možná příjemně překvapí životnost těchto voskovaných vychytávek – vydrží totiž až rok, někdy dokonce déle. Stačí koupě kvalitního kousku a správná péče. Obaly ale mají samozřejmě i své nevýhody – tou hlavní je, že musíte vosk opravdu chránit před teplem. K tomu by někoho mohlo otrávit i to, že je nelze využívat na všechny druhy potravin bez rozdílu.

Pokud se ale do určité míry přizpůsobíte a tahle negativa „překousnete“, otevře se vám zcela nový svět. Ten, ve kterém svačina nejde cítit po té včerejší, a navíc chutná čerstvě.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tipy a triky Domácnost Uchovávání potravin
Zdroj: dtest.cz, bezpecnostpotravin.cz, kupi.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější