Konec plastových sáčků a krabiček. Levná alternativa neabsorbuje pachy a udrží potraviny déle čerstvé
Doby, kdy se na všechny potraviny uchovávané v lednici a na svačiny do školy používaly plastové obaly, jsou pryč. Češi už mají dost toho, jak se z nich nedají vymýt pachy předchozích pokrmů. Naštěstí objevili alternativu, která je lepší a vzhlednější.
Dřív si lidé snad ani nedokázali představit, že by přestali používat plastové krabičky a sáčky. Každý je měl v šuplíku ve své kuchyni a používala je celá rodina. Jenže pak začali lidé do školy i zaměstnání nosit svačinu v něčem úplně jiném. Někteří to dělají, aby ušetřili naši planetu od dalších plastů, jiní zase jen objevili všechny výhody, které tyto zázračné ubrousky skrývají. Stačí v obchodě sáhnout po správném materiálu a funkčnost vás mile překvapí.
Sbohem, plastové obaly
Čím víc plastové obaly lidé používali, tím rychleji zjistili, že mají mizernou životnost. Například plastové sáčky se rychle protrhnou a navíc do sebe nasávají pach všech potravin. Pokud jste si v sáčku tedy jeden den vzali banán a druhý den chleba, čekal na vás nepříjemný odér spojující obojí.
A plastové krabičky? Snad každému se už někdy stalo, že se při častém používání začaly zabarvovat. Své stopy zanechala například rajčatová omáčka nebo pokrm s kari. Následně se začaly objevovat i rýhy. Plast je zkrátka velmi náchylný na poškození a když už se oděrky nebo rýhy objeví, mohou být nebezpečné. Často totiž při nedostatečném vymytí obsahují pachy, bakterie i jiné nečistoty.
Když k tomu připočítáme fakt, že pak plastové krabičky zabírají místo celý den v batohu nebo tašce, málokdo by si už tuhle variantu dobrovolně a s radostí zvolil. Obzvlášť ve chvíli, kdy existuje jiná – praktičtější, skladnější a zdravotně nezávadná.
Novinka, která nepáchne
Naštěstí Češi postupně objevují voskované ubrousky a sáčky. Na první pohled vypadají jako úplně obyčejný kus látky, ale jejich skutečná síla je na první pohled skrytá. Bavlněná nebo lněná látka se totiž napustí včelím voskem, pryskyřicí a rostlinným olejem. Vznikne tak ochranný povrch, který odpuzuje vlhkost i pachy. Dokonce v něm potraviny vydrží i déle čerstvé.
Proč ale zrovna včelí vosk? Je totiž přirozeně antibakteriální. Množení bakterií je o dost pomalejší, a díky tomu se potraviny nekazí tak rychle jako například v klasickém plastovém sáčku nebo obyčejném papírovém ubrousku. Můžete do nich navíc dát i pečivo s barevnou pomazánkou – nezabarví se. A co je nejlepší – pachy také nemají šanci. To je oproti plastovým obalům dost zásadní rozdíl.
Údržba voskovaných vychytávek také není nijak složitá. Žádné složité drhnutí, jen oplach studenou vodou nebo otření jemnou houbičkou. Jen se musí dát pozor, aby se voskovaný ubrousek nedostal do myčky – teplo by totiž vrstvu vosku narušilo.
Na co se nejvíc hodí?
I když se to na první pohled nezdá, mají tyto voskované obaly mnohé využití. Nejlepší jsou na zabalení pečiva – díky vosku totiž potravina neokorá. Dokonce existují i speciální velikosti na celý bochník chleba.
Nejčastěji je lidé ale používají na zabelní svačiny do školy, na ovoce, zeleninu nebo i sýry. Použít se dají i na přikrytí misek namísto jednorázové potravinové fólie. Materiál obepne prakticky cokoliv. Je totiž snadno tvarovatelný – stačí malinko zahřát v dlaních, on změkne a pak už hezky drží tvar.
Tuhle vychytávku zkrátka využijete doma i venku. V domácnosti pomůže nahradit hromady jednorázových sáčků a potravinových fólií a na cestách zase ušetří místo v tašce nebo batohu. Po použití ho stačí složit a máte vyhráno. Rychlé, skladné a efektivní.
K některým potravinám se ale nehodí – nesmíte do nich dávat například syrové maso. To se pořád doporučuje uchovávat buď ve skleněných, nebo nerezových miskách.
Jak vybírat a na co si dát pozor?
Pokud se ve voskovaných ubrouscích a sáčcích nevyznáte, nezoufejte. Kvalita se dá poznat úplně jednoduše. Obal by měl být v prvé řadě pevný a pružný zároveň. Pozor si dejte i na složení voskové směsi – nejlepší a nejúčinnější je přírodní vosk a pryskyřice. V první chvíli bude sice o něco dražší, ale vydrží tak dlouho, že se to vyplatí.
Voskované obaly na pečivo volte raději ze lněné tkaniny – je totiž odolnější a pečivo v ní hned tak nezplesniví. Nezapomeňte zkontrolovat ani rozměr – velikosti jsou různé a záleží, na co budete obal využívat.
Z výhod vás možná příjemně překvapí životnost těchto voskovaných vychytávek – vydrží totiž až rok, někdy dokonce déle. Stačí koupě kvalitního kousku a správná péče. Obaly ale mají samozřejmě i své nevýhody – tou hlavní je, že musíte vosk opravdu chránit před teplem. K tomu by někoho mohlo otrávit i to, že je nelze využívat na všechny druhy potravin bez rozdílu.
Pokud se ale do určité míry přizpůsobíte a tahle negativa „překousnete“, otevře se vám zcela nový svět. Ten, ve kterém svačina nejde cítit po té včerejší, a navíc chutná čerstvě.





























































