Češi toto maso za pár korun přehlíží, v Německu přitom patří mezi gastronomické skvosty

     
Petr Eybl
4. 7. 2025 ▪ 00:01

V České republice jsou některé druhy masa často opomíjené, přestože v sousedním Německu patří mezi vyhledávané gastronomické speciality. Přitom tyto levné druhy masa nabízejí široké možnosti využití v tradičních i moderních pokrmech.

Některá masa Češi přehlíží, ačkoliv v Německu se jedná o delikatesu.
Některá masa Češi přehlíží, ačkoliv v Německu se jedná o delikatesu.
Foto: Shutterstock

Obyvatelé České republiky mají statisticky nejvíce v oblibě kuřecí prsa, kuřecí stehna, vepřové panenky, vepřové kýty, vepřové krkovice, vepřové bůčky, vepřové pečeně či hovězí zadní (zejména kýtu a svíčkovou). Některé druhy masa nicméně do značné míry přehlížejí, ačkoliv se v jiných státech může jednat o gastronomické skvosty. Které druhy masa Češi konkrétně přehlížejí, i když se v Německu jedná o delikatesu?

V Česku mnohdy považované za jídlo pro domácí mazlíčky, v Německu gastronomický skvost

Jedním z druhů masa, kterými se v České republice do jisté míry „opovrhuje", jsou drůbeží droby. Žaludky, srdce, játra nebo jazyky jsou zde v mnohých domácnostech považovány spíše za jídlo pro domácí mazlíčky – rozhodně ne něco, co by bylo vhodné nabídnout hostům jako delikátní pokrm. 

Jiný kraj, jiný mrav. Zatímco v České republice by drůbeží droby mnoho strávníků konzumovalo pouze se značnou nelibostí, v jiných státech jsou považovány za gastronomické skvosty. To se týká například Německa nebo Francie, kde mají tento druh masa ve srovnání s některými jinými státy obzvláště v oblibě.

I levnější druhy masa mohou být součástí delikátních pokrmů

V České republice byste v tradičních luxusních pokrmech nalezli spíše dražší druhy masa. Za zmínku stojí například legendární hovězí svíčková, kterou zpravidla seženete za ceny v rozmezí 700 až 1 000 korun v přepočtu na 1 kilogram. Je pravda, že hovězí svíčková se často nahrazuje kulatou plecí, která si z tohoto důvodu vysloužila přezdívku falešná hovězí svíčková, ovšem ani ta není ve srovnání s kuřecími droby levnější. Ve skutečnosti cenově ani nedokáže konkurovat. 

Zatímco falešnou hovězí svíčkovou je možné pořídit za zhruba 300 až 400 korun na 1 kilogram, drůbeží droby seženete v závislosti na typu za následující ceny:

  1. Kuřecí srdce: Cena se pohybuje v rozmezí od 55 do 90 korun na 1 kilogram.
  2. Kuřecí žaludky: Běžná cena činí 99 korun na 1 kilogram, ve slevě možno pořídit i za 50 korun na 1 kilogram.
  3. Kuřecí játra: Běžná cena je 89 korun na 1 kilogram, ve slevě k dostání i 49 korun na 1 kilogram.
  4. Kachní srdce: Běžná cena se pohybuje okolo 200 korun na 1 kilogram, ve slevě je možné toto maso koupit i za 140 korun na 1 kilogram.
  5. Kachní játra: Běžná cena činí zhruba 150 až 170 korun na 1 kilogram, ve slevě se dají sehnat i za cenu okolo 100 korun na 1 kilogram

Drůbeží droby mohou být i součástí celého kuřete, ale s tím je možné se na území České republiky setkat spíše jen ve specializovaných prodejnách či v bio a prémiových chovech.

Proč jsou drůbeží droby v Německu oblíbené a ve kterých typicky německých pokrmech je najdete?

Drůbeží droby jsou v Německu oblíbená již po staletí. Tamější kuchyně byla od nepaměti velmi pragmatická a hospodárná. Němci tedy v historii zpravidla neplýtvali s masem a snažili se najít využití pro vše, co je možné konzumovat. V důsledku toho se i drůbeží droby nakonec dostali do pokrmů, které jsou dnes považovány za gastronomické skvosty. 

Výbornou ukázkou jsou takzvané leberknödel (tedy játrové knedlíčky). Na nich si obyvatelé Německa pochutnávají velice rádi, což platí zejména o zástupcích starších generací.

Játrové knedlíčky jsou v Německu nesmírně oblíbené. , ...

Za zmínku stojí rovněž Geflügelklein mit Sauerkraut (v překladu droby s kysaným zelím). Ty jsou tradičním a velice váženým pokrmem v některých oblastech Saska nebo Durynska.

V některých oblastech Německa se pak drůbeží droby relativně běžně přidávají jako náplň do pečených hus nebo kachen při slavnostních příležitostech.

V Německu se drůbeží droby běžně přidávají jako náplň do pečených hus nebo kachen. , ...

Z výše zmíněných informací vyplývá, že může být škoda drůbežími droby opovrhovat. Ve srovnání s celou řadou jiných druhů masa jsou o poznání levnější a navíc mohou být součástí mnoha delikátních pokrmů. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Maso Jídlo Strava
Zdroj: kupi.cz, en.wikipedia.org, chefkoch.de, tasteatlas.com