Kvíz: Nejlepší obědy 80. let, po kterých jsme se olizovali až za ušima. Milovali jsme je i ve školní jídelně
Kuchyně osmdesátých let je pro mnoho lidí legendární. Spoustu pokrmů Češi milují dodnes, některé si bohužel ale už jen tak někde neobjednají. To, co se dřív podávalo v hospodách, závodních jídelnách nebo mléčných barech, zůstane ale minimálně ve vzpomínkách. Oživte i vy své znalosti a vzpomínky v kvízu, který je pro pamětníky jako dělaný.
Výběr pokrmů u nás nebyl v 80. letech nějak zvlášť rozsáhlý. Zatímco dnes můžeme ochutnat jídlo z kuchyní různých koutů světa, dřív se na jídelních lístcích objevovaly spíš jen československé speciality. Právě proto ale tak moc utkvěly Čechům v paměti. Když se i vy na chvíli ponoříte do svých vzpomínek, určitě vám přijde na mysl nějaká lahůdka, kterou jste milovali. Naše specifická obědová kultura je totiž něco, co se jen tak vymazat z hlavy a srdcí nedá.
Tady se obědvalo
Dnes si o obědové pauze zajdou Češi na meníčko do restaurace nebo na brunch do hipsterské kavárny. Ale dřív? Hospody, jídelny a podnikové kuchyně. Přesně to byla místa, kde se vše odehrávalo. Na výběr toho často ani moc nebylo, chuť byla dost předvídatelná, a moc se se způsobem servírování ani recepty neexperimentovalo.
Úplně samostatnou kapitolou pak byly mléčné bary a lahůdky. Tato místa navštěvovali lidé, kteří chtěli dostat rychlé a levné jídlo. Sázeli na osvědčené klasiky, a lidi to milovali. Dnes už byste u nás mléčný bar hledali jen těžko – tehdy si bez něj ale snad nikdo nedokázal představit svůj život.
Takhle chutnají osmdesátky
A co bylo tedy v těchto podnicích nejčastěji za pokrmy? Určitě si vzpomenete, že základem snad každého oběda byla polévka. Hovězí vývar s domácími nudlemi, dršťková nebo třeba gulášová.
Hned vzápětí následoval hlavní chod. Pamatujete třeba na to, jak často na stole přistál sladký oběd? Rýžový nákyp, žemlovka nebo třeba vdolky s povidly – to všechno dokáže i dnes vyvolat vzpomínky na minulost. No řekněte, nesbíhají se vám sliny, jen co si na tyhle dobrůtky vzpomenete?
A co teprve takový gulášek, svíčková, šunkofleky nebo sekaná? Většinu těchto jídel Češi připravují dodnes. A když se chtějí přenést v čase i bez velkého vaření, naservírují si tlačenku s cibulí. Něco tak jednoduchého a vyvolává to tolik vzpomínek. Máte to stejně?
Kvíz: Nejlepší obědy 80. let
Tak schválně, otestuje své znalosti jídel z osmdesátek v našem kvízu. Správné odpovědi najdete na jeho konci.
1. Co v hospodě přistálo na stole, když jste si objednali guláš se šesti?
A) guláš se šesti kusy masa
B) guláš a šest piv
C) guláš se šesti knedlíky
2. Co obsahovaly špagety po česku?
A) hovězí mleté maso a koření
B) strouhaný sýr a kečup
C) mák a cukr
3. Jaké ovoce se kombinovalo s kuřecím plátkem?
A) třešně
B) meruňky
C) broskve
4. Který sladký oběd patřil mezi nejčastější?
A) lívance se šlehačkou
B) dukátové buchtičky s krémem
C) české povidlové tiramisu
5. Když se místo hospody zašlo do mléčného baru, co jste si tam mohli objednat?
A) smaženku
B) hot dog
C) chléb namočený v horkém mléce
6. Ještě zůstaneme v mléčném baru – s čím vám tam typicky naservírovali gothaj?
A) s hořčicí a chlebem
B) s cibulí a octem
C) s tatarkou
7. Co se dřív podávalo téměř ke každému hlavnímu jídlu?
A) čerstvé teplé pečivo
B) čerstvá posolená zelenina
C) kompot nebo salát ze zeleniny
8. Jaká byla nejčastější příloha k omáčkám?
A) rýže
B) knedlíky
C) těstoviny
9. Co z uvedeného se servírovalo výhradně za tepla?
A) bůčková roláda
B) šunkové rolky s křenem
C) kaťák
10. Co jste dostali, když jste si objednali cordon bleu?
A) smažený sýr
B) smažený plněný řízek se šunkou a sýrem
C) kuřecí maso v bramboráku
Správné odpovědi
1C, 2B, 3C, 4B, 5A, 6B, 7C, 8B, 9C, 10B































































