EnergoZrouti.cz

Zlínská ZOO je lídrem v úspoře vody, její nádrže na dešťovku mají více jak 200 m3

  
Martin Bárta
12. 7. 2020 ▪ 14:38

Zlínská ZOO se už od roku 2016 zaměřuje na úsporné hospodaření s vodou ve svém areálu. I díky tomu je nyní její spotřeba na stejné úrovni jako v předchozích letech. ZOO se navíc pochlubila, že je průkopníkem v oblasti zachytávání dešťové vody mezi zoologickými zahradami v ČR a na Slovensku.

Retenční nádrže Zlínské ZOO
Retenční nádrže Zlínské ZOO
Foto: ZOO Zlín

Zlínská ZOO získala prvenství v zadržování dešťové vody v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad díky svým projektům retenčních nádrží z nichž první instalovala pod tropickou halou Yucatan již v roce 2016.

Díky dalším opatřením a za použití moderních technologií navíc dokáže snadno zjistit jak se s vodou hospodaří v jejím areálu. Na všechny měřidla vody totiž ZOO instalovala senzory pro dálkový odečet spotřebované vody, které každých patnáct minut odesílají data na centrální server. Správci zoologické zahrady tak mají detailní přehled jak se s vodou hospodaří a mohou také rychleji odhalit případné poruchy na vodovodním řádu.

ZOO ve Zlíně tak díky většímu důrazu na kontrolu spotřebovávané vody ušetřila na začátku letošního roku 25% vody oproti stejnému období v loňském roce. Díky takto velké úspoře je už nyní jasné, že další projekty nejen na kontrolu spotřeby vody ale i zadržování té dešťové budou pokračovat. ZOO má nyní k dispozici retenční nádrže pro dešťovku o objemu více než 200 m3, což už je dostatečná zásoba pro její ekologičtější provoz.




Zdroj: ZOO Zlín