Zájem o autobusy na elektřinu roste. V Německu se jejich počet za rok zdvojnásobil

  
Lenka Nováková
27. 5. 2022 ▪ 10:00

Zájem o bezemisní autobusy v hromadné přepravě osob rychle roste. Jen v Německu se v minulém roce počet autobusů na elektřinu zdvojnásobil. Současné objednávky ukazují, že trend bude v příštích letech ještě rychle narůstat.

Elektrický autobus v ulicích Berlína
Elektrický autobus v ulicích Berlína
Foto: Solaris

Rostoucí tempo zájmu o elektrickou dopravu není podle průzkumu auditorské společnosti PwC jen u osobních automobilů. Výrazně rychlejší tempo rozšiřování si totiž meziročně připisují elektrické autobusy, které jezdí po Německých silnicích. Těch totiž za minulý rok na silnicích přibylo téměř dvojnásobné množství než bylo v roce 2020.

Celkem bylo v Německu na konci roku v provozu téměř 1 300 elektri­fikovaných autobusů. Mezi největší průkopníky v této oblasti pak patří Hesensko, Severní Porýní – Vestfálsko a Hamburk. V posledním jmenovaném městě se přitom do roku 2025 bude množství elektroautobusů ještě rychle navyšovat. V roce 2020 tam totiž místní dopravní podnik Hamburger Hochbahn podepsal smlouvu se třemi výrobci autobusů na dodávku 530 elektrických autobusů.

Ambiciózní plány přitom mají i další města. Například hlavní město – Berlín chce nakoupit více než 1 500 elektrobusů. V roce 2017 si přitom provozovatelé osobní autobusové dopravy pořídili jen 14 elektrických autobusů, v roce 2021 už to bylo téměř 590 kusů. Tempo výměny starších vozů s dieselovým pohonem ale i pohonem na CNG, tedy stlačený zemní plyn bude kvůli situaci na Ukrajině nejspíš ještě akcelerovat.

Celkově ale prozatím množství elektrických autobusů ve vozových parcích německých dopravních společností zůstává nízké. V místní veřejné dopravě je totiž na elektřinu poháněno prozatím asi 2,4% autobusů. Vyšší implementace elektřiny je pak u autobusů městských, kde elektřina činí zhruba 3,6 procenta.

Rychlejší výměnu dosluhujících vozů za elektrické lze v příštích letech očekávat i v Česku. To už současně ukazují některé dopravní podniky v čele s tím ostravským, který bezemisním elektrickým autobusům v posledních letech dává přednost a vidí v nich budoucnost.




Štítky: Elektromobily Auta Auto Autobusy Elektrobusy Německo Doprava
Zdroj: RED