EnergoZrouti.cz

V Přerově vyčistili dno Laguny od bahna bez použití těžké techniky

  
Markéta Bártová
24. 10. 2020 ▪ 08:56

Přerovský magistrát nechal vyčistit oblíbené Laguny. Z těch odstranil až 1 800 kubických metrů bahna bez použití těžké techniky. Zapojeny byly pouze přirozené bakteriální procesy.

Přerovská Laguna
Přerovská Laguna
Foto: MM Přerov

Přerovské Laguny se dočkaly velkého odbahnění. Díky použití přírodní metody, kterou doporučili místní rybáři nebylo nutné využití těžké techniky. Město už Laguny nechalo od velkého množství bahna čistit v roce 2008, tehdy ale bylo nutné využít velké množství těžké techniky, které muselo bahno odvážet. Výsledkem tehdy byl úbytek 90 centimetrů bahna za tři a půl milionu korun.

Účinek jako při fyzickém odvozu dvěma sty nákladními auty

Aby město předešlo velkému množství těžké techniky v okolí, která by bahno odvážela, využilo čištění od bahna metodou přírodního bakteriálního přípravku. Díky tomu dosáhne stejného účinku, jako kdyby byl sediment odvážen téměř dvěma sty nákladními auty.


Město Laguny čistilo pomocí přípravku, za který zaplatilo 195 tisíc korun – čištění tak vyjde výrazně levněji oproti metodě s použitím těžké techniky. Ta by se navíc nelíbila ani turistům a místním v této rekreační oblasti.


Bakteriální směs, která je do vody sypána pouze z loďky dokáže v relativně krátkém čase přirozeným přírodním způsobem „požírat“ sedimenty z vody jako je právě bahno organického původu ale i řasy a sinice.




Zdroj: MM Přerov