EnergoZrouti.cz

V Česku přibývá balkonových fotovoltaik. Konkurent Lidlu je již nabízí pod pět tisíc korun

     
Tomáš Jelínek
20. 8. 2024 ▪ 11:54

Pořídit sadu pro kompletní provoz malé balkonové fotovoltaiky není problém již pod pět tisíc korun. Zájem o takové instalace proto v Česku rychle roste. Tuzemská legislativa však zatím pro tyto instalace příliš pozitiv nenabízí.

Fotovoltaik na střechách přibývá, Češi si je vozí i přes hranice
Fotovoltaik na střechách přibývá, Češi si je vozí i přes hranice
Foto: Unsplash

Na fasádách, balkonech, ale i na dalších menších plochách v tuzemských domácnostech stále častěji přibývají fotovoltaické panely. Ty jsou často součástí setů, které lze i v Česku pořídit za velmi výhodných podmínek. Při správném umístění mohou domácnostem brzy začít šetřit náklady na elektřinu, a proto jich rychle přibývá.

To, že ceny fotovoltaik pro balkony rychle klesají, ukazuje i příklad fotovoltaiky z obchodního řetězce Aldi, který by se dal označit za konkurenta u nás známějšího řetězce Lidl. Právě Aldi má nyní ve své nabídce startovací sadu pro balkonovou elektrárnu, která začíná pod hranicí pěti tisíc korun. Nižší cena je pro tyto instalace velmi lákavá, protože významně zkracuje dobu návratnosti takové elektrárny.

V případě sady nabízené v německém řetězci je dodáván 170wattový fotovoltaický panel a další nezbytné součásti pro montáž. Díky nim lze fotovoltaiku rovnou připojit do domácí sítě a využívat tak elektřinu bez nutnosti nákupu dalších komponentů. Součástí je totiž i měnič, který umožňuje dodávat elektřinu do sítě. Ten navíc obsahuje modul pro připojení k Wi-Fi, díky čemuž je možné sledovat výrobu této malé elektrárny.

Mnoho balkonových elektráren, které se objevují i na balkonech panelových domů v tuzemsku, je ovšem instalováno hlavně svépomocí, tedy i bez využití těchto sad, které nabízejí v tuzemsku hned několik obchodníků, mezi nimiž nechybějí hobbymarkety. Problémem pro tuzemské domácnosti při instalaci však je, že musí zajistit, aby se veškerá energie spotřebovala a nedostala se takzvaným přetokem do energetické sítě.

Například v Německu už jsou přetoky povolené a domácnosti tak v některých případech mohou i vydělávat na tom, že přebytečnou energii do sítě posílají. V Česku je však situace úplně jiná a přetoky do energetické sítě jsou zakázané. Domácnosti, které si toto pravidlo nezkontrolují, mohou od dodavatelů dostat pokuty až ve výši tisíců korun, a to i v případě malých instalací.

V Česku také domácnosti nemohou na malé balkonové fotovoltaické elektrárny získat dotace, například z programu Nová zelená úsporám, který je poskytuje pro standardní velké instalace na střechách. Naopak německý trh je opět o něco dál a dotace poskytuje i na mikroinstalace, jako jsou právě ty s jedním až dvěma panely na zábradlí balkonu.

Pokud by došlo ke změně legislativy, která není v Česku zatím příliš příznivá pro podobné instalace, lze očekávat, že se podobné sady, jaké běžně nabízejí například Lidl nebo jeho zmiňovaný konkurent Aldi, začnou rychle využívat ve velkém. Pro domácnosti totiž i malá instalace umožňuje postupně snižovat náklady na elektřinu. Pokud domácnost na nákup získá dotaci, může být návratnost opravdu krátká, jak ukazuje právě případ Německa. Místní domácnosti mají totiž v průměru u mikroinstalací návratnost i do tří let.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Lidl Fotovoltaika Balkonové fotovoltaiky Elektrárna Fotovoltaické elektrárny Solární panely


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.