EnergoZrouti.cz

Stavět v Česku větrnou elektrárnu je za trest. Nově dokončený projekt trval kvůli zákonům deset let

  
Martin Bárta
24. 6. 2024 ▪ 13:36

Postavit v tuzemsku novou větrnou elektrárnu je podle odborníků za trest. Díky složité legislativě trval projekt jedné z posledních elektráren deset let. Výstavbě obnovitelných zdrojů však nebrání jen legislativa; mnoho z nich neprojde ani přes obyvatele obcí, kteří o nich hlasují v referendech.

Stavbám větrných elektráren v Česku brání legislativa, prodlužuje jejich výstavbu i na deset let
Stavbám větrných elektráren v Česku brání legislativa, prodlužuje jejich výstavbu i na deset let
Foto: Michal Čeliš / Komora OZE

O víkendu byla ve Vrbici u Valče v Karlovarském kraji dokončena stavba nové větrné elektrárny. Jeřáby a montéři završili instalaci nejatraktivnější části stavby instalací rotoru („vrtule“) ve výšce téměř 140 metrů.

Projekt trval deset let, kvůli náročnosti má elektrárna menší výkon

Příprava projektu této větrné elektrárny trvala celých deset let. Zdlouhavé a neefektivní vyřizování všech povolení vedlo k tomu, že ve Vrbici byla postavena starší verze větrné elektrárny s menším výkonem. Současné projekty větrných elektráren by na stejném místě dokázaly vyrobit dvakrát až třikrát více elektřiny. To tak dále ukazuje na problematickou legislativu, která rychlejší výstavbě bezemisních zdrojů v tuzemsku brání.

Ministerstva ale již podle Komory obnovitelných zdrojů energie pracují na zefektivnění povolovacího procesu, který by se měl nově zkrátit na dva nebo dokonce na jeden rok. Posledním krokem k této změně by měl být nový Zákon o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem pro místní rozvoj plánují tento zákon předložit do meziresortního připomínkování v nejbližších dnech.

Komora obnovitelných zdrojů energie tento zákon vítá, ale má i své výhrady. „Zjednodušit povolování pro větrné elektrárny jen v akceleračních oblastech by byla velká škoda. Potřebujeme kompletní a jasná pravidla pro jednoduché a rychlé povolování větrníků na celém území. Jde o zefektivnění procesu pro stát i stavebníky, nikoliv zúžení ochrany. Nevidíme důvod, proč by na zbytku území měla příprava větrných elektráren trvat dál deset a více let namísto maximálně dvou?“ řekl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Navzdory těmto výzvám je dokončení větrné elektrárny ve Vrbici krokem vpřed pro obnovitelné zdroje energie v České republice. Očekává se, že nové legislativní změny zrychlí a zefektivní výstavbu dalších větrných elektráren, což povede k většímu využití obnovitelných zdrojů energie a snížení závislosti na fosilních palivech.

Výstavbě větrných elektráren v tuzemsku ale velmi často brání i odpor obyvatel v obcích, kde investoři chtěli takové projekty započít. Příkladem může být i Moravský Beroun nebo Líšťany na Lounsku, kde místní obyvatelé v nedávných referendech výstavbu odmítli. Obce v jejichž katastru větrné parky vznikají přitom mohou z podobných projektů výrazně těžit. Investoři totiž v mnoha případech do obecní kasy posílají i miliony korun ročně, které by obce jinak nebyly schopné získat.

Pro rychlejší výstavbu obnovitelných zdrojů tak bude nutná nejen změna zákona ale i pohled laické veřejnosti na tyto projekty.




Štítky: Větrná energie Elektřina Energie Energetika Větrné turbíny Obnovitelné zdroje Komora OZE
Zdroj: Komora OZE