EnergoZrouti.cz

Správa NP České Švýcarsko nechá rekultivovat skládku ve své jediné obci

  
Nikola Stránská
8. 10. 2020 ▪ 15:32

Správa národního parku České Švýcarsko nechá odstranit přes 20 tisíc krychlových metrů směsného odpadu, který byl na území její jediné obce skládkován od konce sedmdesátých do počátku devadesátých let.

Pravčická brána, symbol NP České Švýcarysko
Pravčická brána, symbol NP České Švýcarysko

Správa národního parku České Švýcarsko tento týden zahájila rekultivaci skládky směsného odpadu na území své jediné obce – Mezná, která spadá pod obec Hřensko. Odpad, který se na území nachází sem byl dovážen z Děčína ale i okolních obcí od konce sedmdesátých do začátku devadesátých let.

Správci měli obavy o kontaminaci pitné vody

Správa parku původně chtěla rekultivaci skládky provést už před rokem 2010, protože způsobovala velkou zátěž pro okolí jejím rozšiřováním kvůli větru či zvířatům. V roce 2009 ji tak správa nechala alespoň prozatímně překrýt vrstvou zeminy, aby k rozšiřování nedocházelo.


Až nyní se tak konečně začalo pracovat na úplném odstranění 20 tisíc krychlových metrů odpadu a jeho odvozu z území národního parku. Správci se dlouhodobě obávali, že skládka by mohla obsahovat také nebezpečené odpady, které na území parku nemají co dělat. Obavy také plynuly z možnosti jeho rozložení a kontaminace podzemních vod, které zásobují obce v okolí i část Děčína.

Skládka by měla zmizet do roka, první práce už začaly

Projekt úplného odstranění a likvidace odpadů podle moderních standardů tak bude správa NP realizovat díky dotaci 39 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí.


Skládka by tak mohla úplně zmizet přibližně do roka. Správci zároveň chtějí jeho likvidaci provádět hlavně v období mimo turistickou sezónu, už v příštích třech týdnech tak proběhnou v okolí přípravné práce, které zajistí zejména zázemí pro pracovníky a techniku, kteří budou sanaci zajišťovat.




Zdroj: NPČŠ