Speciálně vycvičený pes potvrdil dvě vlčí smečky v Bavorském lese a na Šumavě

  
Markéta Bártová
10. 9. 2020 ▪ 15:44

V Národních parcích Bavorský les a Šumava byl potvrzen výskyt dvou smeček vlků. Ty se sem postupně vracejí po svém vyhubení v těchto místech od roku 2015. Odborníci nyní potvrdili jejich návrat pomocí fotopastí. Návrat vlků se ale nelíbí chovatelům hospodářské zvěře.

Vlčí smečka
Vlčí smečka
Foto: NP Šumava

Speciálně vycvičený pes ale také akustická odezva na vytí potvrdila výskyt dvou smeček vlků v oblasti tuzemského Národního parku Šumava a německého NP Bavorský les. Vlci, kteří byli podle správců v této oblasti vyhubeni se do ní od roku 2015 přirozeně vracejí.

Proces návratu od jeho počátků sledují pracovníci Správ obou národních parků, kteří spolupracují na vyhodnocování monitoringu, který využívá fotopastí ale i genetických vzorků, aby zmapoval zakládání vlčích rodin v oblasti.

Fotopasti potvrdily i nová mláďata

Právě tímto monitoringem správci v současnosti odhalili, že prostory Národních parků Šumava a Bavorský les už nevyužívá jen jedna ale dvě rodiny vlků. Podle ředitele Národního parku Bavorský les Franze Leibla využívá jedna vlčí rodina lesy mezi německým Finsterau a českým Srním. Druhá smečka pak podle ředitele NP Šumava obývá v okolí Frauenau a Železné Rudy.


To, že se vlci rozmnožují potvrdili zoologům i snímky vlčice z fotopasti právě v okolí Finsterau a Srní, které ji zachytili s naplněnou mléčnou žlázou což je pro odborníky jasný důkaz potomstva. Další fotopast pak rovnou zachytila čtyři mláďata.


Podle informací Správy Národního parku Šumava jsou navíc i další záznamy o výskytu vlka v jižní části Šumavy, tam se ale zatím utvoření smečky nepotvrdilo.

Chovatelé a myslivci z vlků radost nemají

Ačkoliv ochránci národního parku a zoologové mají z návratu vlků na naše území radost, jejich pocity s nimi nesdílí myslivci a chovatelé hospodářských zvířat. Jen za minulý rok totiž vlci jen v okolí NP Šumava měli na svědomí desítky zabitých ovcí a dalších zvířat.


To se samozřejmě nelíbí chovatelům těchto zvířat, kterým vznikají velké škody. Ty jsou sice ze strany státu kompenzovány ale ani to se některým chovatelům nelíbí. Někteří z nich už proto chov těchto zvířat kvůli dlouhodobým potížím s vlky vzdali.




Zdroj: Národní park Šumava