Španělská firma chce vyrábět větrné elektrárny bez lopatek, jsou tiché a chrání ptáky

  
Martin Bárta
25. 3. 2021 ▪ 10:44

Španělská firma testuje prototypy nové větrné elektrárny fungující na principu vibrací. Nová technologie je oproti dnešním turbínám tichá a navíc není nebezpečím pro okolní ptáky.

 Větrná turbína Vortex Bladeless
Větrná turbína Vortex Bladeless
Foto: Vortex Bladeless Wind Power

Španělská firma Vortex Bladeless chce přetvořit současný trh větrných turbín vyrábějících bezemisní energie přímo z větru. Podle jejího projektu, který v současné době už testuje ve formě prototypu by měla vzniknout „větrná turbína“, která ovšem k výrobě elektrické energie nepotřebuje lopatky.

Ticho. Jedna z hlavních výhod nové turbíny

Ačkoliv se to na první pohled může zdát jako nereálné, tak prototyp jež firma sestrojila při své výšce kolem tří metrů dokáže vyrábět přibližně 100 wattů elektrické energie. Jeho fungování je přitom vcelku jednoduché. Vortex Bladeless používá pro svou turbínu vzdušné víry, které při zasažení pevného předmětu zajistí jeho vibrace.

A právě toto chvění a vibrace, které naráží na turbínu dokáží jejím pohybem generovat elektrickou energii. Využívání vibrací má nakonec hned několik výhod. Jednak oproti standardní turbíně nevzniká takový hluk způsobený otáčením lopatek.

Princip fungování vibrační větrné turbíny

Právě hluk bývá velkým problémem při umisťování standardních větrných turbín, které ve svém okolí dokáží generovat slušný hluk jež je v noci slyšet i na větší vzdálenosti. Další výhodou nové technologie španělské firmy je i úplná absence lopatek. Díky tomu není tato turbína nebezpečím pro ptactvo, které při střetu s lopatkami běžné turbíny často hynou.

Firma v současnosti pracuje na vylepšování celé technologie a zvýšení výšky i výkonu turbíny, která by v budoucnu mohla dosahovat vyšší výroby energie. V současné podobě je totiž výroba stále velmi malá pro praktické využití.




Štítky: Větrná energie Španělsko Elektřina
Zdroj: RED