EnergoZrouti.cz

Safari ve Dvoře Králové má v krátké době další úspěch - mládě vzácného hadilova

  
Tomáš Jelínek
13. 11. 2020 ▪ 08:04

V Safari Parku ve Dvoře Královém mají v krátké době další vzácný přírůstek. Poté co se jim narodil hrošík liberijský přichází nyní na scénu vzácný hadilov. Toho v ZOO zatím krmí za pomoci speciálního maňáska.

Maňásek ZOO Dvůr Králové
Maňásek ZOO Dvůr Králové
Foto: ZOO Dvůr Králové

Neutekla dlouhá doba od toho, co se v Safari Parku ve Dvoře Králové narodil vzácný hrošík liberijský a místní ZOO slaví další úspěch. Podařilo se jim totiž odchovat mládě dalšího vzácného živočicha a to hadilova písaře.

Snůška proběhla netradičně pozdě, rodiče mládě opustili

Význam pro místní ZOO to má i z toho důvodu, že se v zoologických zahradách po celém světě v letošním roce podařilo odchovat pouze jedenáct hadilovů a tři z nich pocházejí právě z té Dvorské. O mládě nyní zaměstnanci zahrady pečují za pomoci speciálního maňáska. Toho vytvořili z ponožky doplněné o pírka, oči a zobák – chtějí tím zabránit aby si dravé ptáče nezvyklo na člověka jako vlastní druh.

Mládě se vylíhlo 23. října což je podle ošetřovatelů netradičně pozdě. Jeho rodiče, kteří pocházejí také z místního Safari Parku jej snesli do venkovní voliéry kde by ale kvůli chladu už nemohl odchov proběhnout. Rodiče navíc malé ptáče brzy opustili, zoologové jej tak museli začít opečovávat sami.

Maňásek zabrání zvyku na člověka jako vlastní druh

Hadilov písař , ZOO Dvůr...
 A právě proto stvořili maňáska z ponožky, kterého ptáčeti několikrát denně ukazují ve speciální kabince s neprůhledným materiálem. Ten má zajistit, aby ptáče lidského ošetřovatele nevidělo a nemohlo si zvyknout na člověka jako na vlastní druh. Ponožkový maňásek by tak měl zajistit aby si ptáče myslelo, že jde o dospělého hadilova a v dospělosti jej vyhledávalo jako vlastního partnera.

Ošetřovatelé mládě krmí pomocí pinzety s masem. Nejprve se ho ale snaží pobízet aby jedlo co nejdříve samo. Jakmile se ptáče začne samo krmit plánují ho ošetřovatelé přesunut do zázemí ke dvěma už odstaveným samicím, které se v ZOO v průběhu léta také vylíhly.




Zdroj: Safari park Dvůr Králové