EnergoZrouti.cz

Safari Park ve Dvoře Královém má nový přírůstek - hrošíka liberijského

  
Tomáš Jelínek
5. 11. 2020 ▪ 09:54

V Safari Parku ve Dvoře Králové se narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského. Jeho narození je pro ošetřovatele velkou slávou, jelikož jde o velmi složitý proces. ZOO nyní chystá modernizaci pavilonu hrošíků ve které se mládě na jaře ukáže.

Hrošík liberijský ve Dvoře Králové
Hrošík liberijský ve Dvoře Králové
Foto: Simona Jiřičková / Safari Park

Chovatelé Safari Parku Dvůr Králové se radují. Po 15 letech mají nový přírůstek ohroženého hrošíka liberijského. Ten se narodil v noci z 25. na 26. října a je plně zdráv. Jeho matka o něj bez problémů pečuje.

První hrošík po 15 letech, kvůli nedostatku vhodných samců

Malý hrošík by se měl návštěvníkům Safari Parku ve Dvoře Královém ukázat už na jaře. Velkou radost z jeho narození mají chovatelé právě kvůli jeho ohrožení z důvodu nedostatku vhodných samců. Jeho chov v lidské péči, tedy především v zoologických zahradách tak dlouhodobě stagnuje.


První mládě hrošíka liberijského se ZOO ve Dvoře Králové povedlo odchovat už před 42 lety ještě v tehdejším Československu. Poslední mládě pak přišlo před patnácti lety. Pro Safari Park je to tak velký úspěch u tohoto velmi vzácného zvířete.


Otcem mláděte je sedmnáctiletý chovný samec Wamburuhtuh, kterému ale v ZOO neřeknou jinak než Valda, ten pochází z Rotterdamu. Matkou je pak samice Tanquey, která se v Safari Parku ve Dvoře Králové i narodila a je jí téměř dvacet let. Spojení těchto rodičů je důležité i z genetického hlediska a tak bude mladý samec zařazen v evropském záchovném programu.

Chov je velmi složitý, ZOO už připravuje obnovu komplexu

Chov hrošíků je podle ošetřovatelů velmi složitý, jednotlivá zvířata jsou totiž podle nich velmi vzájemně nesnášenlivá. Pokud by tedy došlo k jejich spojení ve špatnou dobu, mohla by se zvířata napadnout a vzájemně velmi vážně poranit. Ošetřovatelé tak musí zvířata dokonale znát a odpozorovat říji samice.


Safari Park v současnosti pracuje na obnově celého komplexu pro hrošíky, ten se dočká větších venkovních bazénů či nové výsadby. Výměnou by měla projít i střecha pavilonu a chovatelské zázemí. Díky tomu se bude moci na jaře mladý hrošík představit už v novém.




Zdroj: Safari Park