EnergoZrouti.cz

Ruský Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do „nepřátelských“ zemí. Týkalo by se to i Česka

  
Nikola Stránská
31. 3. 2022 ▪ 11:47

Ruský státní dodavatel zemního plynu Gazprom podle ruského listu Kommerstant zvažuje zastavení dodávek plynu do Evropy. To by přineslo velké potíže domácnostem ale hlavně firmám.

Zemní plyn pro vaření
Zemní plyn pro vaření
Foto: KWON JUNHO on Unsplash

Ruský energetický gigant Gazprom, který dodává zemní plyn i do České republiky podle ruského deníku Kommersant zvažuje zastavení dodávek plynu do nepřátelských zemí. Těch v posledních týdnech přibylo, ještě v minulém roce na něm ale byly jen USA a Česká republika.

Unie odmítla platit za plyn v rublech

Prezident Vladimir Putin už dříve avizoval, že bude vyžadovat, aby všechny země z nepřátelského seznamu ruska platily za odběr zemního plynu i dalších paliv v rublech. To by měla být podle některých odborníků snaha, jak pomoci ruské měně, která po sankcích západních zemí rychle ztratila na hodnotě.

Mnoho zemí Evropské unie se tak začalo rychle připravovat na situaci, kdy by došlo k ukončení dodávek zemního plynu. Většina evropských států totiž razantně odmítla, že by za nakoupený plyn platila v rublech. Podle ekonomů je to navíc velmi nereálné.

Podle deníku Kommersant by tak v důsledku neuhrazení plateb v rublech mohly být zastaveny dodávky zemního plynu. Toho se samozřejmě země Evropské unie v čele s Německem už od začátku ruské invaze na Ukrajinu obávají. Ačkoliv se narychlo rozběhlo velké množství plánů jak do několika let ruská fosilní paliva přestat využívat, přechod nebude okamžitý. Odříznutí od zemního plynu by tak mohlo evropským ekonomikám přinést citelné ztráty.




Štítky: Gazprom Rusko Plyn Zemní plyn Ukrajina Česká republika Vytápění Energetika
Zdroj: RED