Rusko zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska

  
Nikola Stránská
26. 4. 2022 ▪ 17:06

Rusko zastavilo dodávky zemního plynu do Polska a Bulharska. Polsku už minulý týden vypršelo ultimátum vystavené prezidentem Putinem. Ten požaduje platbu za zemní plyn v rublech, což ale většina států sedmadvacítky odmítá.

Hořák na zemní plyn
Hořák na zemní plyn
Foto: PublicDomainPictures z Pixabay

Aktualizováno - 27. 4. 2022, 07:12

Rusko podle polského serveru Onet zastavilo dodávky zemního plynu do Polska. Podle serveru se na polském ministerstvu shromáždil krizový tým, který by měl řešit případné problémy s dodávkami. Podle informací agentury Reuters zastaví společnost Gazprom, která je dodavatelem zemního plynu z Ruska přívod této komodity i do Bulharska.

Podle informací serveru zatím není jasné, zda jde ze strany Ruska o splnění ultimáta, které dal ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj totiž mají být platby za plyn hrazeny v ruské měně. To přitom velká většina států, které jsou členy Evropské unie odmítla. Lhůta pro platbu za zemní plyn v rublech přitom vypršela už v minulém týdnu.

Pokud by v případě Polska šlo o zastavení dodávek plynu kvůli neuhrazeným pohledávkám, čekalo by odpojení od dodávek zemního plynu nejspíš i další země Evropské unie. Rusko už totiž dříve avizovalo, že pokud na úhrady nedojde, země nemíní financovat dodávky strategické suroviny ze svého.




Štítky: Rusko Zemní plyn Plyn Fosilní paliva
Zdroj: RED