EnergoZrouti.cz

Přichází elektromobil z Číny, levnější než Fabie. Evropské automobilky čekají těžké časy

  
Tomáš Jelínek
18. 3. 2024 ▪ 09:25

Dojezd přes 500 kilometrů a cena nižší než u většiny vozidel se spalovacím motorem na evropském trhu. Čínský BYD ukázal aktualizaci svého modelu, který nevypadá vůbec špatně!

Čínský elektromobil levnější než Fabie
Čínský elektromobil levnější než Fabie
Foto: BYD

Čínský výrobce elektromobilů BYD je pro mnoho řidičů v Česku zatím zcela neznámou značkou. Už v současnosti se ale přetahuje o první místo v žebříčku prodejů elektromobilů s americkou Teslou. Jeho prodeje by ale v příštích letech mohly ještě výrazně zesílit i díky nové verzi elektromobilu e2, který vyjde výrazně levněji než mnoho nyní prodávaných vozidel se spalovacím motorem.

Nová verze elektromobilu od BYD v plném názvu e2 Honor Edition se totiž začne prodávat s cenou v přepočtu za 301 tisíc korun, to je výrazně méně, než je tomu u srovnatelných vozidel, a to navíc i těch se spalovacím motorem.

Vůz by měl mít podle oficiálních informací značky dojezd přes 500 kilometrů, ale zájemci o něj v Evropě si musí ještě počkat. Automobilka totiž vozidlo zatím bude prodávat jen v Číně a zda se do Evropy, kde už firma má i své zastoupení, dostane zatím není úplně jasné.

Motorizace by u modelu e2 Honor Edition, který se v původní verzi prodává již od dubna loňského roku, měla nabídnout nejvyšší výkon 70 kW a točivý moment až 180 Nm. Je tedy jasné, že nepůjde o žádný „trhač asfaltu“, jeho výkon pro cestování po městě a na nákupy je ovšem plně dostačující.

Jisté ovšem je, že vozidlo s podobnými parametry je další velkou konkurencí pro evropské automobilky, které se o vývoj malého elektromobilu za nízkou cenu zatím jen snaží.

Na levném elektromobilu, který by měl podobným modelům konkurovat a oslovit tak výrazně širší veřejnost než prémiová vozidla pracuje ale většina značek. Přijít by tak mohl například model s cenovkou okolo 600 tisíc korun od americké Tesly, který by se mohl vyrábět i v její německé továrně.

Své želízko v ohni ale chystá i Volkswagen, který podle některých zpráv plánuje nejlevnější model ve své řadě ID pod označením ID.1. Ten by se měl cenou pohybovat okolo půl milionu korun.




Štítky: Elektromobil Auto Doprava Elektromobilita Čína Automobily
Zdroj: BYD