EnergoZrouti.cz

Počet elektromobilů se do konce desetiletí zněkolikanásobí, uvádí IEA

  
Martin Bárta
2. 5. 2021 ▪ 09:12

Zájem o elektrická vozidla rychle roste. Podle Mezinárodní energetické agentury by jich už do roku 2030 mělo být na světových silnicích 145 milionů. V současné době je těchto vozidel přes 10 milionů a prodeje strmě rostou.

Nabíjení elektromobilů
Nabíjení elektromobilů
Foto: (Joenomias) Menno de Jong / Pixabay

Jen v loňském roce se podle údajů Mezinárodní energetické agentury ve světě zaregistrovalo přes tři miliony vozidel na bateriový pohon. V následujících letech by ale mělo dojít k masivnímu růstu tohoto druhu pohonu, jak pro osobní vozidla tak i autobusy, dodávky a těžké nákladní vozy. Alespoň to uvádí agentura ve své zprávě.

Meziroční nárůst téměř o polovinu

145 milionů elektromobilů. Právě tolik by se jich na celém světě mělo ještě do konce tohoto desetiletí objevit, jak ve čtvrtek uvedla Mezinárodní energetická agentura (IEA). Pokud by navíc vlády zvýšily své úsilí v plnění mezinárodních cílů v oblasti klimatu a energetiky, mohlo by těchto vozidel být ještě víc a to odhadem až 230 milionů do konce roku 2030.

Už v současné době je ale trend nárůstu prodejů vozidel poháněných elektromotory s energií uloženou v bateriích rychle rostoucí. Jen v minulém roce (2020) se podle IEA zaregistrovaly po celém světě zhruba tři miliony elektrických vozů, což je meziroční nárůst o 41 procent.

V současné době tak světové silnice brázdí už přes 10 milionů osobních vozidel poháněných elektřinou. Z tohoto množství je přibližně jeden milion autobusů, dodávek nebo nákladních vozidel.

I přes to, že celosvětové prodeje automobilů zasáhla krize spojená s pandemií koronaviru a prodej vozidel poklesl, u elektromobilů tomu bylo naopak. Tyto vozy totiž i nadále pokračují v růstu a například v Evropě už je každý desátý prodaný vůz na bateriové články.

Podle údajů Mezinárodní energetické agentury sídlící v Paříži je zřejmé, že za velkou část prodejů mohou i dotace, které na ně státy v rámci snahy o masivnější rozšíření poskytují. V datech za minulý rok byl ale už znatelný růst prodejů elektrických vozidel i bez těchto dotací. To ukazuje na stále větší zájem spotřebitelů o elektrická vozidla i snižování jejich cen a naopak stále rozšiřování nabídky nových modelů od automobilek.




Štítky: Elektromobil Mezinárodní energetická agentura Auto
Zdroj: RED